28.3 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

Dátum:

Megosztás:

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen.

A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a gyanú, hogy az orosz elnök személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő válaszul azt közölte, hogy Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát, ezért semmisnek tekinti a határozatot.

A legfrissebb hírek itt!

Ennek ellenére aligha tanácsos Putyinnak most olyan országba utazni, amely aláírta a nemzetközi bíróságot életre hívó szerződést. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanis ezen országok kötelesek a területükre lépő körözött személyeket azonnal letartóztatni és Hágába szállítani.

– Magyarország is részese ennek az egyezménynek, így hazánkban is ez lenne az eljárásrend. Az, hogy egy világhatalom vezetőjéről van szó, teljesen mindegy, a jog előtt mindenki egyenlő. Persze aligha valószínű, hogy Putyin a közeljövőben az egyezményhez csatlakozott államokba látogatna – jegyezte meg a szakértő.

A háború kitörése után bezárkózott orosz elnök a napokban mégis utazni kezdett. Vasárnap helikopterrel érkezett a megszállt Mariupolba, ahol korábban tömegével mészárolta le az orosz hadsereg a lakosságot.

Putyin a városon áthajtva megtekintett több létesítményt, beszélt a helyi lakosokkal és Marat Husznullin miniszterelnök-helyettessel, aki beszámolt a az újjáépítési munkálatok állásáról.

Putyin szót váltott a Nyevszkij lakótelep lakóival, és felkereste az egyik család otthonát. Járt a város tengerpartján a jachtklub közelében, a színház épületénél és más helyi nevezetességeknél.

Előző nap a Krím félszigeten tett előre nem bejelentett látogatást, a terület Oroszországhoz csatlakozása ügyében megrendezett referendum kilencedik évfordulóján.

Kétféleképpen értelmezhető a jogi helyzet

Az elfogatóparancs minden a Nemzetközi Büntetőbírósághoz tartozó ICC-tagállamot kötelez, így Magyarországot is, ám hazánk mégis nagy bajban lenne, ha ide jönne Putyin. Amelyek nem tagjai az ICC-ne, azokat az elfogatóparancs sem kötelezi, így az Egyesült Államokat sem, mivel az USA nem részese a római statútumnak. Ettől függetlenül ha az Egyesült Államokban lenne egy másik eljárás Putyin ellen.

A legfrissebb hírek itt!

Csakhogy Magyarország nem hirdette ki a római statútumot, vagyis hazánk ezt a letartóztatást nem tudná foganatosítani – hívják fel a figyelmet szakértők, megjegyezve, hogy minden nemzetközi szerződést ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben, csak így lesznek érvényesíthetők. Ám az a faramuci helyzet állt elő, hogy Magyarország a kihirdetés elmaradása miatt ugyan nem tudná letartóztatni Putyint, ám a nemzetközi jog ezt megkövetelheti, mert az nem akceptálja, hogy Magyarország kihirdette-e az általa aláírt nemzetközi szerződést,

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...

Összeverték Király Lindát

Én csak védekeztem - magyarázta az énekesnő. Király Linda volt a Szerencsekerék sztárvendége a TV2-n: elmesélte, hogy az Egyesült...

Elrabolták az ufók, földönkívüli lányokkal közösült – ezért ölt a süttői gyilkos

Nincs egyetértés a pszichológus és a beidézett szakértőpáros között, elnapolták a tárgyalást. Nincs könnyű dolga a bíróságnak a süttői kettősgyilkossággal vádolt...