15 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Svédországból lopott ritka antik könyveket adott vissza az FBI

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 17 145138

MTI 2015. június 17., szerda 14:42

Eltulajdonításuk után az Egyesült Államokban felbukkanó ritka antik könyveket adott vissza a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New Yorkban a Svéd Nemzeti Könyvtár képviselőjének szerdán – olvasható a The Local hírportálon.

Az 1990-es években és a 2000-es évek elején több mint 60 könyvet és kéziratot csempészett ki a Svéd Nemzeti Könyvtárból (Kungliga Biblioteket) egy dolgozó, majd a régiségeket álnéven a világ különböző tájain élő gyűjtőknek értékesítette. A könyvek egy része később amerikai aukciósházakban tűnt fel.
A tettes, a könyvtár kéziratrészlegén dolgozó Anders Burious 2004-ben tett beismerő vallomást. Miután a rendőrség óvadék fejében elengedte, a férfi otthonában megrongált egy gázvezetéket és saját ereit felvágva öngyilkos lett. A szivárgó gáz okozta robbanásban több lakás és egy tucat ember is megsérült.
A szerdai ünnepségen Gunilla Herdenber, a Svéd Nemzeti Könyvtár egyik vezetője vehette át az FBI által lefoglalt értékes műkincseket, amelyek közül a legrégebbi több mint négyszáz éves.
„Megvizsgáltuk a könyveket, és megállapítottuk, hogy a mienk” – nyilatkozta Gunilla Herdenber, aki immár harmadik alkalommal utazott az Egyesült Államokba a Svéd Nemzeti Könyvtárból ellopott régiségekért.
Mint fogalmazott, a visszakapott könyvek 17. századi művek, értékük felbecsülhetetlen, fontos részeit képezik a svéd kulturális örökségnek.
http://www.thelocal.se/20150616/stolen-swedish-books-returned-by-fbi

Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Azt mondták, ide most a színészek nem jöhetnek be, mert a színészeknek árt, ez egy amerikai film – mesélte Bodrogi gyula a főiskolás éveiről,...

Szinte nincs olyan korosztály Magyarországon, aki ne ismerné Bodrogi Gyulát, a legendának azonban nem indult zökkenőmentesen a karrierje. A Nemzet...

Kínos: Ausztria szinte csak Oroszországtól vásárol gázt + videó

– Ausztria ellátásában az orosz gáz aránya elérte a 98 százalékot. Az ügy meglehetősen kínos, mert a háború...

Ekkora bírságra számíts, ha a megengedettnél többel, vagy a rakparton, kevesebbel autózol Budapesten!

Budapesti rendőreink kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonságra. A BRFK XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai 2024 nyolcadik hetében a Ferihegyi repülőtérre...