13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

Svábhegyi lakása vécéjén húzta le felesége feldarabolt testét a budai gimnázium igazgatóhelyettese

Dátum:

Megosztás:

Hatvan éve, 1961 szilveszterén fura hangokra lettek figyelmesek a szomszédok egy svábhegyi házban. Azt gondolták, hogy Szabári János az esti mulatozás miatt van rosszul, és ezért húzogatja le a vécét. Aztán kiderült, hogy valójában feldarabolt felesége testrészeit próbálta meg eltüntetni.

Svábhegyi lakásuk vécéjén húzta le megölt felesége testrészeit a szocialista Magyarország két értelmiségi darabolós gyilkosának egyike. Szabári János, aki korábban egy SZOT-üdülő előadójaként is dolgozott, egy budai gimnázium igazgatóhelyettesi posztját töltötte be, amikor a gyilkosságot elkövette. Feleségének szeretője volt, válni akart. Az iszákos Szabári valószínűleg nem bírta megemészteni, hogy az asszony el fogja hagyni. December végén ráadásul azt is megtudta, hogy sikkasztásért egy évre börtönbe kell vonulnia.

Szabári János letartóztatáskori fotója - a feleséggyilkos a 70-es években szabadult /Fotó: Élet elleni bűncselekmények Szabári János rabosítási fotója – a feleséggyilkos a 70-es években szabadult /Fotó: Élet elleni bűncselekmények

A darabolós gyilkosságról az Élet elleni bűncselekmények oldal írója, Dulai Péter részletesen beszámol szeptemberben megjelent, Gyilkosság a panel tetején című, Kádár kori emberöléseket feldolgozó könyvében. A Normafa úti gyilkosság helyszínére azonban a kötet megjelenése után, pár héttel ezelőtt sikerült eljutnia egy ott lakó hölgynek köszönhetően, aki olyan, személyesebb jellegű információkat is megosztott, amik a korabeli rendőrségi anyagokban nem szerepeltek.

A társasházban, Szabáriék szomszédjában lakó család tagjai óriási veszekedésnek voltak fültanúi, amit a nagyon hangosra feltekert rádió hangja sem tudott elnyomni. A szomszédok ekkor látták utoljára Szabári János feleségét, Máriát. Az asszony kiszaladt a kertbe, de férje végül meggyőzte, hogy menjenek vissza a lakásukba. Zsuzsi, a kislányuk ekkor a szomszédban volt. Szabári vélhetően ezután csapta fejbe feleségét egy piszkavassal, majd megfojtotta. Mint később kiderült, felesége holttestét ezután beállította a nappali szekrény és a fal közé, aztán csatlakozott a SZOT üdülőben szilveszterező szomszédokhoz az esti mulatozásra.

János azon az estén akkori szomszédjával, az én nagymamámmal is táncolt, aki karmolásokat vett észre a férfi szétnyíló inge alatt. Szabári erre zavarában azonnal összehúzta a ruháját

– meséli az Élet elleni bűncselekményeknek a helyszínen Viktória, aki jelenleg is abban a társasházban lakik, ahol Szabári hatvan éve megölte a feleségét. Viktória nagyszülei persze erről semmit sem sejtettek, amikor egymás társaságában szilvesztereztek a feleséggyilkossal, majd hajnalban, már január 1-jén együtt is tértek haza. Szabári ekkor nagyon erősködött, hogy szeretné hazavinni a kislányát, de végül sikerült meggyőzni, hogy hagyják aludni és majd reggeli után hazaküldik. – Már mindenki nyugovóra tért, amikor szokatlanul gyakori vécé lehúzásokat hallottak, de azt hitték, Szabári rosszul van a mulatozás miatt. Utólag azonban tudjuk, hogy ekkor kezdte el feldarabolni a holttestet a fürdőszobában, a belső szervektől pedig a csatornán keresztül próbált megszabadulni – mutat rá Viktória a helyszínen arra a helyiségre, ami akkor Szabáriék lakásának fürdőszobája volt.

A Normafa úti társasház lakója azt mondja, őt eddig még nem kísértette a hely szelleme, de arra határozottan emlékszik, hogy az akkor 13 éves keresztanyja évekig nem tudott a gyerekszobában aludni, amelyik falának túloldalán Szabáriék fürdőszobája volt. A családban az is mély nyomot hagyott, amikor a társasház udvarán lévő csatornából dugulás miatt előkerült emberi maradványokat öt literes üvegekbe gyűjtötte össze a rendőrség. Ezek a hatalmas, húscafatokkal teli üvegek bizonyítékként a bírósági tárgyalás során is a teremben voltak, így a tanúként kihallgatott és beidézett Katalinnak ott is szembesülni kellett vele.

A lányt koronatanúként többször is kihallgatták, illetve szembesítették a bíróságon össze-vissza hazudozó Szabárival, ami rendkívül megviselte a fiatal lányt.

A fogaskerekű svábhegyi megállója 1956-ban - ezen a környéken történt a gyilkosság (képünk illusztráció) / Fotó: Fortepan - Hámori Gyula A fogaskerekű svábhegyi megállója 1956-ban – ezen a környéken történt a gyilkosság (képünk illusztráció) / Fotó: Fortepan – Hámori Gyula

Miután Szabári Jánost elítélték, lánya az anyai nagyszülőkhöz került az akkori Csehszlovákiába. A feleséggyilkos tanár valamikor a hetvenes évek második felében szabadulhatott, majd újraházasodott. Viktória az Élet elleni bűncselekményeknek említett még egy hátborzongató találkozást. Ez a szabadulás után történt. Katalin és édesanyja a 21-es busszal tartottak hazafelé a Normafa útra, amikor ijedten vették észre, hogy azon a járaton utazik Szabári is. Ők megijedtek, János pedig a következő megállónál leugrott a buszról.

A Normafa úti feleséggyilkos szabadulása után egy magánál jóval fiatalabb nőt vett el, akivel a Balatonhoz költöztek. További sorsáról nem tudni.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: MTI – Sóki Tamás

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Arzénos családirtásra épített praxist: Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története (18+)

Megdöbbentő történet egy kegyetlen emberről. Sokáig azért nem sikerült lebuktatni, mert a falubeli megrendelői összejátszottak vele. Sok hátborzongató történetet...

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...