-1.4 C
Budapest
2023. december. 5. kedd

Súlyos bírságot kapnak a családok: ezt a nyilatkozatot még most add le

Dátum:

Megosztás:

Rengeteg változást hoz a család életében, amikor a gyermeke felnő, és leérettségizik. Mindez a családi kasszát is erősen átrendezi, amellett, hogy anyagilag megterhelő a továbbtanlás, számos kedvezményektől is elesnek. Sőt, ha elfelejt a szülő módosító nyilatkozatot tenni a munkáltatójának, százezres adóhátralékra, és csinos kis büntetésre is számíthat az év végén. Mutatjuk, mit kell tenni, és mennyi mínusszal kell számolni.

Hatalmas büszkeség a családnak, amikor látják, hogy elindul az életbe a gyermekük: sikeresen leérettségizett, bejutott egy jó egyetemre, vagy épp megszerezte élete első állását. A középiskola befejezése viszont a családi kasszát is érinti, mutatjuk, hogyan.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezményt a gyermek 20 éves koráig lehet igénybe venni, de csak abban az esetben, ha közoktatásban tanul a fiatal. Az év elején nyilatkozatot kellett tenni, hogy a munkavállaló családi adókedvezményt veszt igénybe a gyermeke után. Ezt módosítani kell abban az esetben, ha leérettségizett a gyerek, és nem tanul tovább közoktatási intézményben, mert utána már nem jár neki sem a családi pótlék, és a családi adókedvezmény sem. Erről pedig nyilatkozni kell a munkáltató felé. Akinél ez elmarad, és

jogalap nélkül továbbra is felveszi, annak az év végén vissza kell fizetnie a kedvezményt összegét, ráadásul még 12 százalék büntető kamatot is rászámolnak.

Ha kétgyermekes családot nézünk, és elmarad az említett módosító nyilatkozat, akkor havonta 15 ezer forintot vesznek fel jogtalanul, ami év végén adóhátralékként jelenik majd meg. Ha ezt hat hónapon keresztül (júliustól decemberig) felveszik, az már 90 ezer forint hátralék, plusz a 12 százalékos büntető kamat (ami 10 800 forint), akkor év végén 100 800 forint lesz az adóhátralék.

Háromgyerekes családnál ez az összeg még nagyobb, mivel ők gyermekenként nem 15, hanem 33 ezer forint adókedvezményre jogosultak. Az ő esetükben 221 760 forint lehet az adóhátralék az év végén.

Családi pótlék

A családi pótlék 2017-ben egy gyermek esetén 12 200 forint, kettőnél 13 300, háromnál vagy többnél 16 ezer forint gyermekenként. Ez a juttatás nem csak addig jár a családnak, amíg gyermeke el nem éri a felnőttkort, hanem egészen 20 éves koráig, ha továbbra is nappali tagozatos diák marad közoktatási intézményben. Ha egyetemre, főiskolára megy, vagy nem tanul tovább akkor viszont elesik a család a pótléktól, csakúgy, mint a már említett adókedvezménytől.

A másik, amit érdemes körül járni, hogy hogyan változik a családi pótlék összege, ha két-, vagy háromgyermekes családnál a legidősebb után már nem kapnak a szülők családi pótlékot, tehát egyel kevesebb papíron az eltartottak száma. Ugye ilyenkor a két gyermekes családnál már csak 1 számít eltartottnak, a háromgyerekeseknél pedig 2. A támogatást viszont úgy alakították, hogy

ugyan nem jár a 20 év feletti után családi pótlék, de ettől ugyanúgy két, illetve három gyerekesnek számít a család.

Tehát ha már csak egy kiskorú gyermek marad a családban, utána továbbra is 13300 forintot, ha két kiskorú marad a három gyerekes családban, utánuk továbbra is gyermekenként 16000 forintot kapnak a szülők. Ezzel a kedvezménnyel viszont csak a nappali tagozaton, közoktatásban diákoskodó 20 év feletti családja élhet.

Forrás: MTI

Képek: Pénzcentrum, Startlap Wiki

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...