10.6 C
Budapest
2024. február. 29. csütörtök

Sportközgazdász: ezért magasabb most Szoboszlai Dominik piaci értéke, mint Lionel Messié – szakértő (hangfájl)

Dátum:

Megosztás:

A Liverpoolban futballozó Szoboszlai Dominik értéke az ide évben jelentősen emelkedett: a szakértők év elején még 35 millió euróra becsülték a labdarúgó értékét, jelenleg már 70 millió eurót ér a válogatott irányító. Szabados Gábor sportközgazdász szerint a labdarúgók értéke már nem csak a játékukon múlik.

Szombaton fél 2-kor egy Liverpool-Everton városi rangadóval kezdődik el az angol labdarúgó-bajnokság 9. fordulója, a mérkőzésen számíthatunk az igazolása óta alapembernek számító magyar válogatott csapatkapitány, Szoboszlai Dominik játékára is.

A futballista értéke folyamatosan növekszik; erről kérdeztük Szabados Gábor sportközgazdászt.

„Amikor a Lipcsétől megvásárolta a Liverpool 70 millió euróért, akkor az ő piaci értéke még csak 50 millió euró volt a Transfermarkt szerint, tehát úgy tűnt, a Liverpool többet fizetett érte, mint amennyit ő valójában ért. De gyorsan tegyük hozzá, ezek a piaci értékek becsült értékek. Ugyanakkor a tranzakció óta már a Transfermarkt is korrigált, és 70 millióra becsüli ma Szoboszlai Dominik értékét, ez pedig az elismerése a Liverpool döntésének” – fejtegette a sportközgazdász.

A korrekcióhoz, illetve ahhoz, hogy a Liverpoolnak „igaza legyen”, kellett az is, hogy a játékos azonnal beilleszkedjen a csapatba, „gyakorlatilag az első perctől a kezdőcsapat tagja, és folyamatosan végigjátssza a mérkőzéseket”.

Azt is leszögezte, hogy

a piaci érték mindig azt az értéket jelenti, amekkorát egy játékos a klubjának később előállíthat.

Hogy az értékben melyek a legmeghatározóbb tényezők, arról azt mondta,

  • a pályán nyújtott teljesítmény
  • az életkor (épp a jövő miatt, hisz akár továbbadhatják még több pénzért)
  • nemzetiség

Az életkor és a piaci érték összefüggésével kapcsolatban Lionel Messit hozta fel példaként, akinek a piaci értéke ma már sokkal alacsonyabb, mint Szoboszlai Dominiké, mert már nincs annyi a pályafutásából, „nem a múlt számít”. (Megnéztük, valóban nem: Lionel Messi piaci értéke jelenleg éppen fele a magyarénak.)

Szólt még a nemzetiségi összefüggésről is:

„Ma el kell fogadni, hogy egy ugyanolyan képességű szerb vagy horvát játékos többet ér, mint egy magyar, mert azokat a futballistákat jobban keresik, jobban el lehet adni, jobban bíznak bennük Nyugat-Európában a klubok vagy a játékosügynökök. És akkor még nem is brazilt vagy hollandot mondtam… De ez minden más termék esetében is felmerül. Az ember például bízhat kizárólag a német autómárkában.”

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Melyek az irodai munkakörnyezet digitalizációjának előnyei?

Az irodai munkakörnyezet digitalizációja számos előnnyel jár, amelyek javíthatják a munkafolyamatok hatékonyságát, csökkenthetik a költségeket és elősegíthetik a...

Idén októberben lép életbe a kibartan törvény, amely konkrét szabályozásokat határoz meg..

Az október 18-án hatályba lépő kibertan törvény (NIS2 magyar megfelelője) kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét és jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági...