21.9 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Sport és kultúra

Dátum:

Megosztás:

Szerencsére egyre inkább közelít egymáshoz a sport és a kultúra sok más ága!

Gáspár Balázs hosszú ausztriai edzősködés után hazatért és magas szintű klubbá fejlesztette a második kerületben a Szép Juhászné Teniszklubot, melyet Körmöczy Zsuzsa lányától vett meg.

A két salakos pályához gyönyörű klubházat épített az eredetiből. Hetente nagy öröm odajárni az erdő, a kulturált környezet, a kedves házigazdák által is biztosított tenisz páros küzdelemért.

img 1534
Montvai György

Nem egyszerű teniszklub, ahova bemegyünk, lenyomjuk a két órát és rohanunk haza, hanem Balázs mindent megtesz azért is, hogy valóban az életünk részévé váljon az a heti egy-két alkalom!

A legfrissebb hírek itt!

Most már többedszerre egy kis tenisz kulturális kiállítást rendezett be eredeti tárgyakból, fényképekből. Ma nyitotta meg az j klubépületben a TENISZ ART DECO kiállítását. Ennek kapcsán érdekfeszítő bemutatót tartott az 1920 – 40 – es évek kultúrájáról. Ennek része volt az ART DECO irányzat is, mely nem csak művészeti irányzat volt, de időben egybeesett egy sor technikai újdonsággal is, mint a rádió, a korszak vége felé a TV, a mozi, a porszívó és egy sereg más civilizációs „cucc” megjelenésével. Ehhez társult még egy sor társadalmilag is új jelenség, mint a sport professzionális fejlődése, a világsztárok megjelenése a teniszben, a futballban és egy serege más sportágban is. Mi is büszkék lehetünk Kehrling Bélára vagy Asbóth Józsefre.

Olyan híres teniszezők relikviáit láthatjuk, mint Suzanne Lenglen, Don Budge, Bill TildenFred Perry.

img 1531
Montvai György

A megnyitó rendezvényen Machán Róbert is elmesélt egy-két gyerekkori élményt. Tanulságos, hogy ő még szedte a labdát Asbóth Józsefnek. Nem furcsa? Ma sok gyerek már 10 évesen sztársági komplexusokkal küzd.

Visszatérve a TENISZ ART DECO kiállításra, Gáspár Balázs bepillantást engedett a huszadik század két világháború közti időszakának művészeti, kulturális és sportéletébe is. Elmondta, hogy

A legfrissebb hírek itt!

Az art deco a művészettörténet egyik legszebb korszaka, nekem (Balázsnak) mindenesetre a kedvencem, már csak azért is, mert a tenisz ekkor, a múlt század húszas, harmincas éveiben hódította meg igazán a világot – kezdte lebilincselő időutazását a házigazda.

„A stílus kezdete egy párizsi kiállításhoz köthető, az 1925 áprilisa és októbere között, a Szajna két partján 55 hektárnyi területen megrendezett, a francia kormány által támogatott világkiállítás valójában az art deco csúcsa volt.”

A huszadik században burjánzó stílusok mindegyike hatott mindegyikre, így sokszor hasonló a Bauhaus, a kubizmus és más irányzatok alkotásai az art deco-éhoz. A nagy egybeesés a sporttal annak is köszönhető, hogy a sportban elindult az üzleti szemlélet fejlődése is, és rengeteg iparművészeti tárgy, motívum, reklám és más is megjelent a versenyekkel együtt. A tömegkommunikáció – kezdetben a rádió – szintén húzta a piaci szemléletet. Ez pedig már az art deco saját versenypályája!

Gáspár Balázs elmondta, hogy most egy jó ideig látható lesz a kiállítás a tenisz sporttelepen. Nagyszerű kezdeményezés, és örülhetünk annak, hogy a sport egyre inkább összekapcsolódik az élet más területeivel, így a művészeti kultúrával is.

Szerző: Montvai György

Forrás

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Puskás Aréna Szoborparkban, hogy egy felejthetetlen koncerten vehessen részt.

Nem csalás, nem ámítás, idén immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szerencsejáték Zrt. nagyszabású és ingyenes eseményét, a...

A kutatók kiderítették, meg kell-e mosni a rizst főzés előtt

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. A világ számos ikonikus ételének összetevője. Univerzális vonzereje...

Meghalt egy kislány – videó

Felfoghatatlan tragédia: magára rántotta a tévét és meghalt egy kislány Videó Magára rántotta a tévét, meghalt egy másfél éves kislány...

Földet ért a különleges minta a világűrből – videó

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta. A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő...