24.6 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

Spenót segítheti a bélrendszer alaposabb vizsgálatát

Dátum:

Megosztás:

forrás: PhysOrg

A spenótnak és más növénynek zöld színt kölcsönző pigment segíthet az orvosoknak alaposabban megvizsgálni az emberi emésztőrendszert.

Erre a következtetésre jutott az Advanced Material folyóiratban közzétett tanulmány, amely azt taglalja, hogy a klorofill alapú nanorészecskék oldata hatékony képalkotó médiumként funkcionálhat.

A fejlesztők szerint kutatásuk azt sugallja, a spenótszerű, nanorészecske–dzsúsz elősegítheti, hogy az orvosok részletesebben feltérképezzék, mi is zajlik a páciens gyomrában, beleiben és az emésztőrendszer egyéb területein.

A gasztrointesztinális, avagy a gyomor- és béltraktust az orvosok általában röntgennel, mágneses rezonanciás vizsgálattal (MRI) vagy ultrahanggal világítják át, de eme technikák biztonsági szempontokból, hozzáférhetőségből, és a megfelelő kontrasztanyag hiányából fakadóan korlátozottak.

A szakemberek endoszkópos vizsgálatokat is végeznek, ekkor egy vékony csőhöz erősített apró kamerával vizsgálják meg a páciens emésztőrendszerét. Míg ez a módszer hatékony, végrehajtása igazi kihívás a vékonybélben, emellett fertőzéseket okozhat és egyéb kockázatokkal járhat.

Spenót segítheti a bélrendszer alaposabb vizsgálatát
Illusztráció – Spenót. (Fotó: Reuters/Jonathan Ernst )

Az új kutatásban a fejlesztők a spenótban és más zöld színű zöldségben lévő, és a fotoszintézis folyamatához létfontosságú klorofill-a festékanyagra fókuszáltak. A laborban eltávolították a magnéziumot a pigmentből egy olyan folyamat révén, amely módosítja kémiai struktúráját, ezáltal egy másik fogyasztható összetevőt, a feofitint eredményezi, ami fontos szerepet játszik a fotoszintézisben.

Ezt követően a feofitint felületaktív anyagok oldatába helyezték, majd az utóbbiak szinte teljes eltávolításával csaknem tiszta feofitin nanorészecskéket kaptak.

Az egereken tesztelt folyadék háromféle módon segítette elő az emésztőrendszer vizsgálatát: fotoakusztikusan, fluoreszcenciával és pozitronemissziós-tomográfiával (PET). (Eme utóbbi esetében az oldathoz hozzáadták a réz 64-es izotópját, ami kis mennyiségben ártalmatlan az emberi szervezetre.)

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, de az oldatnak van kereskedelmi potenciálja, hiszen különféle képalkotó technológiákban vethető be, stabilan áthalad az emésztőrendszeren, és az étkezés során már eleve fogyasztjuk.

A labortesztekben az egerek a fotoakusztikus és fluoreszcens módszernél az oldat 100 százalékát ürítették, míg a PET-teszt esetén mintegy 93 százalékát.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Így fenyegetőznek az ukránok

Az ukrán ellentámadás még nem kezdődött el, de holnap, holnapután vagy egy hét múlva megindulhat Olekszij Danilov, az...

Fél „falat”-nak sem elég ez az egy adag fagyi, Japánban lehet kapni és átszámítva 2,2 Millió Ft az ára..

A világ legdrágább fagylaltjainak megkóstolásához mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Cikkünkben bemutatjuk a világ legdrágább fagylaltjai, illetve...

A végsőkig küzdött: Szomorú részletek a keresésről! – A MOUNT EVEREST lesz SUHAJDA SZILÁRD végső nyughelye..

Talán már nincs is olyan ember az országban, aki ne hallott volna Suhajda Szilárd szívszorító drámájáról. A magyar hegymászót...

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...