17.1 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeIdőjárásKlímaváltozásSosem látott rikító sárga színű pingvint fotóztak az Antarktiszhoz közel, mutatjuk..

Sosem látott rikító sárga színű pingvint fotóztak az Antarktiszhoz közel, mutatjuk..

Egyszer van ilyen lehetőség egy fotós életében, így jellemezte Yves Adams fotós, hogy sikerült lencsevégre kapnia egy sárga színű királypingvint. Az állat természetesen nem egy új faj példánya, hanem egy speciális pigmentizációs zavar áldozata.

A belga fotós két hónapos expedíciót vezetett az Atlanti-óceán déli féltekén 2019 decemberében, amikor csoportjukkal megállt királypingvineket fotózni Déli-Georgia szigetén. Adams akkor vette észre a nem mindennapi külsővel megáldott példányt, amikor kipakolták az élelmüket és felszerelésüket a partra.

Volt vagy 120 ezer madár a parton és ez az egy volt sárga

– mesélte a fényképész a Kennedy News lapnak.

Az állat az úgynevezett madárleucizmus miatt sárga, ami hasonló az albinizmushoz, csak nem fehér, hanem sárga színezettel jár, de ugyanúgy a pigmentáció hiánya okozza. Pigmentszegénységgel jár, ugyanakkor nem hat a látásra, és a szemeket sem változtatja pirossá, mint az albinizmus. Az állat sejtjei nem gyártanak több melanint, ezért kifakulnak, sárgássá válnak.

A pingvinek esetében a sárga pigmentek egészen különlegesek, ahogy arról a Smithsonian magazinban Daniel Thomas kutató is elmondta. Az állatok a sárga színt a párosodásnál használják figyelemfelkeltésre, és valószínűleg szervezeten belül szintetizálják. Teljesen más a kémiai összetétele, mint a többi színért felelős pigmenteknek.

(PetaPixel, 24

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work