13.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Sorra kerülnek elő az elsüllyedt náci hadihajók a rekordalacsony Dunából – fotó

Dátum:

Megosztás:

A rekordalacsony vízállás ökológiai szempontból rengeteg kellemetlen meglepetést tartogat. Ugyanakkor, ennek következtében a Duna alsó szakaszán második világháborús emlékek tűnnek fel sorra.

Bár ezeknek valószínűleg inkább csak a megszállott történészek örülhetnek, de ők nagyon, hiszen felbecsülhetetlen értékű relikviákról van szó.

Az elmúlt közel egy évszázadban tapasztalt legsúlyosabb aszály miatt a Duna aggasztóan alacsony szintre apadt. A szerbiai Prahovo kikötőváros közelében több mint egy tucat, robbanóanyaggal megrakott német hadihajó roncsai kerültek már elő. Ezeket az ellenséges erők a második világháború alatt süllyesztettek el – írja a Reuters.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az idei aszálynak köszönhetően immár 20 hajóroncs került a felszínre a folyam kelet-szerbiai szakaszán, amelyek közül számos még mindig több tonna lőszert és robbanóanyagot tárolhat, mely nem csekély veszélyt jelent a dunai hajózásra.

A folyómederben szétszóródva néhány relikvia elég szép állapotban van. A felfedező kedvvel megáldott turisták a vízből az ég felé ágaskodó tornyokkal, parancsnoki hidakkal, törött árbocokkal és csavarodott hajótestekkel találkozhatnak, ám a monstrumok java része a homokpadok alatt alussza korábban öröknek gondolt álmát.

A szerb kormány márciusban pályázatot írt ki a hajótestek megmentésére, valamint a lőszerek és robbanóanyagok eltávolítására. Egyetlen hadironcs kiemelése akár dollármilliókba is kerülhet, mégis elejét kell venni a problémának, hiszen a hajótestekben szunnyadó robbanóanyagok és lőszerek brutális pusztítást okozhatnak egy nem várt baleset következtében.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy izgalmas thriller, Mel Gibson főszereplésével – Vonalban vagy – videó

Elvis (Mel Gibson), a népszerű műsorvezető megdöbbentő hívást kap, amelyben egy ismeretlen személy azzal fenyegetőzik, hogy élőadásban megöli...

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ – jelentette be...

Milyen anyagú szőnyeget válassz?

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat. A nappali szőnyegének kiválasztása jelentősen befolyásolhatja a tér hangulatát. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, az anyagtól...

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége gyakran korlátozza a mesterséges intelligencia (MI) fejlődését.

Különösen a bőrbetegségek esetén nehéz megszerezni a jó minőségű, címkézett adatokat. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP...