34.1 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Sorra gyilkolják le az őslakosokat a drogkereskedők Kolumbiában – videó

Dátum:

Megosztás:

Évek óta egyre több őslakos esik a drogkereskedők áldozatául Kolumbiában.

Az Euronews tudósítója a leginkább érintett Cauca megyébe utazott, hogy feltérképezze a jelenség okait.

A Kolumbia délnyugati részén fekvő Cauca megye nehezen megközelíthető hegyein tizenhatezer hektárnyi kokaültetvény terül el. A kábítószerkereskedelem volumene robbanásszerűen megnőtt az utóbbi időszakban, és emiatt ma már fegyveres csoportok őrzik az itt lévő termőterületeket.

A központi kormány hatalma ide nem ér el, így azt sem tudják megakadályozni, hogy a kokatermesztést ellenző, őslakos nasa indiánokat lemészárolják. Fabián Camayo Gueitio már két testvérét veszítette el az erőszak miatt, és őt is meglőtték a gerillák, akik közül sokan a FARC szélsőbaloldali milíciából váltak ki.

„Ezek a fegyveres csoportok már nagyobbrészt fiatalkorúakból állnak. Nincsenek politikai vagy forradalmi céljaik, csak a gazdasági haszonszerzésre fókuszálnak. Mindenekelőtt arra, hogy megvédjék a termesztéshez kapcsolódó infrastruktúrát” – magyarázta Fabián az Euronews riporterének, Héctor Estepának.

Csak rosszabb lett a helyzet, mióta kibékült a kormány a gerillákkal

Oveimar is nasa indián, és őrként dolgozik. Szerinte a kormány és a FARC közötti békemegállapodás csak annyit ért el, hogy atomizálódtak a kábítószerkereskedelemmel foglalkozó csoportok. A férfit néhány nappal a riport készítése után támadás érte, de sértetlenül megúszta. Mások nem voltak ilyen szerencsések. 2018 óta 89 indián törzsfőnököt gyilkoltak meg Kolumbiában, a legtöbbjüket Cauca megyében. Az erőszak miatt sokan elmenekültek a térségből.

Fernando Vergara/AP
Kolumbiai katonák egy kokaföldön. Fernando Vergara/AP

„Én nem élek a közösségemben, el kellett mennem az állandó üldöztetés miatt. Azzal, hogy ezt a mellényt, ezt a botot hordjuk, a célkeresztjükbe kerülünk. Ők úgy látják, hogy mi akadályozzuk a munkájukat, miattunk nem csinálhatnak azt, amit akarnak” – mesélte egy menekült, Joana Dagusnas.

Caucában az emberi jogok védelmezői óriási veszélyben vannak.

„Több mint 900 közösségi vezetőt gyilkoltak meg Kolumbiában azóta, hogy 2016-ban aláírták a békemegállapodást a FARC-kal. A nasák itt Caucában úgy látják, hogy az egyezmény hiányos végrehajtása csak tovább szítja az erőszakot. Azt követelik, hogy erősítse meg az állam a jelenlétét a térségben, nyissanak iskolákat és dolgozzanak ki teremelőprojekteket a közösség számára” – jelentette az Euronews tudósítója, Héctor Estepa Cauca megye északi részéről.

Videó

euronews

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Isten akkor küldi el hozzád a lelki társadat, amikor készen állsz igazán szeretni, nem akkor, amikor te akarod

Isten nem küldi el hozzád a lelki társadat, amíg a szíved valóban készen nem áll a találkozásra. Szeretünk hinni...

DIE WELTWOCHE: Visszatérhet a magyar Aranycsapat? – YouTube videó, az Aranycsapat legeredményesebb VB-szerepléséről

Frank Furedi magyar-kanadai író, társadalom-kutató és a Canterbury-i Kenti Egyetem szociológia emeritus professzora úgy látja, hogy a magyar...

Ezt eddig nem tették a kirakatba: aki ebbe a csoportba tartozik, ősztől négyszeres díjat fizet a gázért, de az áram is brutálisan drágul!

Aki kikerül a rezsicsökkentett díjszabás alól, annak a jelenlegi ár többszörösét kell kicsengetnie. A kormány két hete hozott rendeletet...

Alekosz brutálisan beleszállt a visszatérésre készülő Joshi Bharatba: „Mégis, miféle értéket akar képviselni? Olyat, amiben megmutatja, hogyan kell tönkretenni egy boldog családot?”

Ahogy arról médiánk is beszámolt, Joshi Bharat Palik László Hova tűnt? című műsorának adott interjújában bejelentette, fél éven...