-4.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

„Sokszor könyörögtem neki, hogy engedjen el” – 25 év után törte meg a csendet Pablo Escobar felesége: önéletrajzi könyvében mesél az átélt borzalmakról

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Budapest — Pablo Escobar felesége, Victoria Eugenia Henao (58) 25 év után megtörte a csendet: önéletrajzi könyvet írt arról, milyen volt a világ leghíresebb és legkegyetlenebb drogbárójának feleségeként élni.

Mrs. Escobar – Életem Pablóval című könyvében kendőzetlenül ír az Escobarral töltött évekről, a rettegésről és a borzalmakról, valamint a férje halála utáni embert próbáló időszakról. Mrs. Escobar, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Tata, december 3-án megérkezett Budapestre, ahol a Blikknek adott elsők között interjút, amiben mesélt a könyvéről, múltjáról és jelenéről.

Miért született meg ez a kötet és miért pont most, negyed évszázaddal a férje halála után?

Victoria Eugenia Henao: 25 évembe telt feldolgoznom a borzalmakat és összegyűjtenem a bátorságomat, hogy szembenézzek a férjem gonoszságaival, a világ elé tárjam azokat, és bocsánatot kérjek helyette mindenért.

Pablo Escobarnak egykoron óriási birtoka volt, ahol repülőkből sem volt hiány. Egy kisebb hadsereg védelmezte/Fotó: Northfoto

A könyvében azt írja, Pablo semmibe nem avatta be önt és a családot, sokáig nem is tudott róla, honnan van a hatalmas vagyon. Mikor tudta meg, hogy egy tömeggyilkos drogbáróval él együtt?

Henao: 1984-ben jött a fordulópont, amikor az akkori igazságügyi minisztert kivégeztette a férjem. Mi és egész Kolumbia is akkor tudta meg az igazat. Egészen addig mindenki úgy beszélt Pablóról, mint politikusról és vállalkozóról, és soha fel sem merült a kábítószer szó a nevével kapcsolatban.

Sokan bírálják, amiért nem tett semmit a borzalmak ellen, azaz nem jelentette fel vagy hagyta el a férjét. Ha visszamehetne az időben, ugyanígy cselekedne?

Henao: Sokszor könyörögtem neki, hogy engedjen el. El akartam tőle válni, mert nem bírtam elviselni a sok vért, ami a kezeihez tapadt, illetve a rengeteg félrelépését. Viszont teljes mértékben tőle függött az életünk. Nemcsak Kolumbia rettegett tőle, hanem az egész világ, és természetesen én is. Ezért nem láttam a lehetőségét annak, hogy elhagyjam.

Victoria Eugenia Henao és férje, akinek a 80-as években évi ezermilliárd forintnyi bevétele volt kokainból.

Bántotta önt valaha?

Henao: Fizikálisan soha. Lelkileg viszont állandóan.

Meg szokta nézni a férjéről készült filmeket, sorozatokat?

Henao: Nem szeretem nézni, mert szorongással tölt el. Visszaidézi a borzalmakkal teli időszakot, és sokszor festenek hamis képet Pablóról, rólam és az életünkről. Azért írtam ezt a könyvet, hogy tisztázzam, Pablo Escobar nem egy idealizált hős, de legfőképpen nem egy követendő példa!

A könyvében azt írja, csak pár éve sikerül nyugodtan végigaludnia egy éjszakát, és nem azon rettegni, hogy amikor kinyitja a szemét, egy fegyvert fognak rá. Mikor érezte magát legutóbb életveszélyben?

Henao: 1999-ben Argentínában halálosan megfenyegettek. 11 hónapig terrorban éltem, megzsaroltak, hogy ha nem hagyom el az országot, megölnek. Mindezt azért, mert Pablo Escobar volt a férjem. Végül 2 évet börtönben is ültem, akkor döntöttem úgy, hogy megszabadulok ettől a névtől, mert nem akartam, hogy Pablo tovább kísértsen. A borzalmak nagyon mély sebeket hagytak bennem, és nem mondanám, hogy a kockázat mára teljesen megszűnt.

Ha csak egyetlen szóval jellemezhetné a férjét, mi lenne az?

Henao: Egyetlen szó nem elég… legalább kettő kell, hiszen két ember élt benne. Egyfelől együttérző, mert szívén viselte a szegények sorsát, másfelől pedig ő maga volt az őrület.

Kokainlaborjai tették dollármilliárdossá

A becslések szerint közel 22 milliárd dollárt (6600 milliárd forint) keresett egy évben hatalma csúcsán Pablo Escobar (†44), amikor a világ kokainkereskedelmének 80 százalékát tartotta a kezében. Escobar gátlás nélkül gyilkoltatott meg bárkit, aki kicsit is veszélyeztette üzletét és hatalmát, legyen az bíró, rendőr vagy politikus. A legnagyobb nyereséget az Amerikai Egyesült Államokba való kokaincsempészéssel érte el, ahol a kokaint több mint háromszor olyan drágán adhatta el, mint Kolumbiában. Az USA többször is kérte Escobar kiadatását, hiába. Végül egy amerikai–kolumbiai elitalakulat lőtte agyon 1993-ban.

Fotó.Northfoto

4 / 8

Pablo Escobar felesége megérkezett Budapestre / Fotó: Grnák László

5 / 8

Pablo Escobar felesége megérkezett Budapestre / Fotó: Grnák László

6 / 8

Pablo Escobar felesége megérkezett Budapestre / Fotó: Grnák László

7 / 8

Pablo Escobar felesége megérkezett Budapestre / Fotó: Grnák László

8 / 8

Pablo Escobar felesége megérkezett Budapestre / Fotó: Grnák László

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...

Hajófelvonulással nyitották meg a farsangot Velencében – videó

Egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig...

Ítéletidő és lavinaveszély Ausztriában – videó

Ausztriában egész hétvégén erős szelek és hóviharok tomboltak. Az óránként száz kilométeresnél is erősebb szelek fákat csavartak ki, tetőket...

Nagy erejű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, több százan meghaltak .. – helyszíni közvetítés – videó

Rengeteg épület összeomlott és emberek rekedtek a romok alatt, így az áldozatok száma folyamatosan nő. A jelentések szerint a...