16 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeÉletmódÉletmód hírekSokkoló számok: ennyien fagytak halálra itthon egyetlen hónap alatt, ez várható még...

Sokkoló számok: ennyien fagytak halálra itthon egyetlen hónap alatt, ez várható még télen

Hiába az enyhe tél, január közepe és február közepe között 75 ember fagyott halálra Magyarországon. Így a tavaly ősz óta bekövetkezett rendkívüli kihűléses esetek száma 173-ra emelkedett.

A helyzet sokat romlott az egy évvel korábbihoz képest, akkor még csak 118 haláleset történt ősz és február közepe között. Sokan saját, fűtetlen otthonukban haltak meg, ők jellemzően idős, beteg emberek.

Egy hónap alatt 75-en fagytak meg az országban a Magyar Szociális Fórum friss adatközlése szerint. A tavaly ősz óta bekövetkezett rendkívüli kihűléses esetek száma ezzel 173-ra emelkedett. Hozzátették, január közepéig 98 áldozatot szedett a hideg, írja a Pénzcentrum.

A szervezet adatai szerint ezzel a tömeges fagyhalál jelentősen meghaladta az előző év azonos időszakában mértet. Ugyanis tavaly február közepéig 118-an lelték halálukat a hideg miatt.

Az elmúlt egy hónapban nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma, bár továbbra is fűtetlen helyiségekben hűlnek ki a legtöbben

A legfrissebb hírek itt!

– tették hozzá. Korábban kérdésünkre azt közölték, hogy a fűtetlen helyeken elhunytak túlnyomó többsége idős, beteg ember, a szabad ég alatt megfagyottak között viszont vannak 40-50 évesek is.

Megint jön a lehűlés, figyeljünk egymásra!

Korábban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos, hogy a hidegben odafigyeljünk egymásra, főképp az idősekre:

A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, ha nincsenek lábnyomok az udvaron a hóban, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk.

A szervezet arra kér mindenkit, aki bajban lévő emberrel találkozik, hogy hívja a 112-es segélyhívót vagy a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot (Budapesten 06 1 338 41 86, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06 70/505-8080; Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06 42/504-618).

Címlapkép: Getty Images

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem