16.3 C
Budapest
2024. május. 20. hétfő
HomeFőhírekKülföldSokkoló felvételek jelentek meg egy líbiai rabszolgavásárról +18; (Olvasd el és nézd...

Sokkoló felvételek jelentek meg egy líbiai rabszolgavásárról +18; (Olvasd el és nézd meg!)

Ilyen van még? .. A CNN riportot készített a líbiai emberkereskedelemről; a felvétel sokkoló, hiszen gyakorlatilag egy rabszolgavásárt filmezett le az amerikai csatorna egyik riportere. Pár száz dollárnak megfelelő líbiai valutáért adják-veszik az embereket, akik Líbiában rekedtek és Európa felé indulnának.

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa szerint nem ez az első felvétel, ami kiszivárgott; évek óta lehet tudni, mi zajlik az országban.

Mint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, megoldásként a legtöbbször az hangzik el, hogy a szubszaharai államokban kellene olyan feltételeket teremteni ezeknek az embereknek, hogy ne is jusson eszükbe elindulni. Amit a felvételeken látunk, csak a jéghegy csúcsa, hiszen a Szahara mélyén már csak néhány 10 dollárért veszik az embereket – mondta a kutató.

Úgy fogalmazott: az országban rabszolgakereskedés folyik, és sajnos, ki kell mondani, ez még mindig jobb, mintha megölnék vagy kínoznák az embereket, szerveiket eladnák, a nőket és férfiakat prostitúcióra kényszerítenék. Az emberek árucikkek, mint a fegyver, a drog vagy az üzemanyag, a csempészek pedig maximális profitra próbálnak szert tenni – fűzte hozzá Marsai Viktor.

Arról is beszélt, a csempészbandák rivalizálnak egymással, sok esetben pedig összefonódnak az államapparátussal és a rendőri erőkkel. Ráadásul dollármilliárdokról van szó, vagyis sok érdek fűződik ehhez az üzlethez.

A kutató rámutatott: a legtöbb útra kelő nem is akarja elhagyni a kontinenst, még a Líbiába érkezők többsége sem akar Európába jönni, hiszen gazdasági vonzereje van az olajipar miatt.

Az északi területeken a Boko Haram kapcsán két és fél millió menekültről beszélünk, ebből ötvenezer nigériai vágott át a Száhel-övezeten és a Szaharán.

Forrás: CNN, hirado.hu, Kossuth Rádió 180 perc

Kiemelt kép: orientalista

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work