10.6 C
Budapest
2024. február. 29. csütörtök

„Sokkal lejjebb szállnak és nagyon hangosak” – zavarják a XIII. kerületieket a repülők: itt a reptér válasza

Dátum:

Megosztás:

Több XIII. kerületben élő lakos is arról panaszkodott a Facebookon, hogy az elmúlt napokban mintha hangosabbak lennének a repülők és alacsonyabban szállnának a kerület fölött. Megkérdeztük a Budapest Airportot az ügyről.

A villamos csattogása, az éjjeli gyorshajtók fékcsikorgása és persze a repülők – a nagyvárosban élőknek számos zajhatással kell megküzdeniük a mindennapokban, cserébe a metropolita életmódért. A többség ezt el is fogadja és túllép az éjjeli zajokon, van azonban olyan is, akit ténylegesen zavar a mindennapokban. A XIII. kerületben élők legutóbb a repülőkre kezdtek el panaszkodni. Úgy tapasztalják, hogy sokkal hangosabbak a gépek és alacsonyabban szállnak, mint korábban.

A kerületben élőket zavarja a repülők hangja Fotó:  Pixabay

„Nem hallom tőle a páromat”

Az elmúlt napokban ellepték a kerületi ittlakunk.hu Facebook-csoportját az olyan posztok, melyek a repülőkre panaszkodnak. Sokak szerint hangosabbak lettek a gépek és alacsonyabban szállnak, ami rendkívül zavaró a mindennapokban.

Korábban nem szálltak ilyen alacsonyan a gépek, és igenis zavaró

– írja posztjában egy kerületben élő férfi, akinek a véleményét többen is osztják a kommentszekcióban. A legtöbb hozzászólásban az a közös, hogy mindenki azt mondja, csak mostanában tapasztalható ez, régebben nem volt rá panaszuk.

„Tényleg ez csak mostanában van, engem is zavar, főleg hajnalban” – írja egy hozzászóló.

Sokkal lejjebb szállnak a gépek az elmúlt napokban és nagyon hangosak. Eddig nem zavart, pedig régóta a kerületben élek

– írja egy másik helyi lakos. 

„Engem is zavar, hogy nem hallom a páromat, a filmet amit nézek…” –tette hozzá az egyik 

„Nekem is úgy tűnik, hogy idén hangosabbak, mint eddig. Nagyon-nagyon zavaró, főleg este! Utálatos dolog légifolyosó alatt lakni…” – panaszkodott egy másik kerületi lakos. 

A reptér szerint nem szálltak alacsonyabban a gépek az elmúlt napokban Fotó: Pixabay

A reptér válaszolt

A Metropol utánajárt, hogy van-e valóságalapja a problémának, így megkérdeztük a Budapest Airportot miért érzékelhetik hangosabbnak a repülőket a kerületben élők.

„A repülőgépek fel-és leszállásának irányát elsődlegesen az uralkodó szélirány határozza meg: a szembeszél megkönnyíti a légi járművek süllyedését vagy felemelkedését, így a fel- és leszállási műveletek irányát is ez a tényező határozza meg” – adta tudtunkra a Budapest Airport.

Az elmúlt napokra délkeleti, északkeleti, keleti, illetve déli szélirány volt jellemző, ennek megfelelően a pilóták a Budapest felőli, 13-as pályairányt használták

 – tették hozzá, ezzel indokolva miért jártak sűrűbben a kerület felett a repülők.

„A repülési magasság tekintetében a Budapest Airport nyilvánosan elérhető zajmonitor rendszerében rendelkezésre álló adatok szerint nem történt változás, a gépek a XIII. kerület felől változatlan magasságban repültek. Gyakori azonban, hogy az azonos magasság ellenére az emberek a nagyobb méretű repülőgépeket közelebbinek, míg a kisebbeket távolabbinak érzékelik a földről szemlélve” – emelték ki válaszukban. 

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Melyek az irodai munkakörnyezet digitalizációjának előnyei?

Az irodai munkakörnyezet digitalizációja számos előnnyel jár, amelyek javíthatják a munkafolyamatok hatékonyságát, csökkenthetik a költségeket és elősegíthetik a...

Idén októberben lép életbe a kibartan törvény, amely konkrét szabályozásokat határoz meg..

Az október 18-án hatályba lépő kibertan törvény (NIS2 magyar megfelelője) kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét és jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági...