16 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeÉletmódEgészség - betegségSok nő szenved tőle, mégis kevesen veszik komolyan: súlyos probléma állhat a...

Sok nő szenved tőle, mégis kevesen veszik komolyan: súlyos probléma állhat a fájdalmas menstruáció mögött

Noha súlyos probléma állhat a fájdalmas menstruáció mögött, kevesen veszik komolyan ezt a betegséget.

Az endometriózis és a fájdalmas menstruáció

Azt mondják, a fájdalmas menstruáció része a női létnek. Azt mondják, a görcsöket és a kínzó fájdalmat csak el kell tudni viselni. De mi van akkor, ha ez a fájdalom nem csak a női lét természetes velejárója? Mi van, ha valójában egy súlyosabb probléma jele?

Az endometriózis és a fájdalmas menstruáció

Az endometriózis, amelyet az „elhalkított járványnak” is neveznek, gyakran erős menstruációs fájdalommal, krónikus medencei fájdalommal jár, de a közösülést is fájdalmassá teheti – a hüvelyi fájdalom egyéb okairól bővebben itt olvashatsz. Ez a betegség akkor jelentkezik, amikor az endometriumhoz hasonló szövet, amely normális esetben a méh belső szövetét alkotja, más helyeken is megjelenik a testben – leggyakrabban a medencében, petefészekben, petevezetékekben, belekben és hólyagban, de néha a tüdőben, az orrban és szinte minden más szervben is.

endometriózis  1

Fotó: Bsip

Az endometriózisról való beszélgetés azonban gyakran zsákutcába fut. Sok nőt félrevezetnek, félreértettek, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagynak. A probléma részben az, hogy az endometriózis diagnózisa kihívást jelent, és gyakran hosszadalmas ez a folyamat. Nem létezik olyan specifikus vérteszt vagy képalkotó vizsgálat, amely véglegesen megerősítené a betegség jelenlétét, ezért nehéz pontosan megállapítani.

A diagnózis nehezítő tényezője az is, hogy az endometriózis tünetei eltérőek lehetnek. A fájdalom típusa is változhat, a görcsös fájdalomtól a heves és szúró fájdalomig. Néhányan fájdalmat tapasztalnak a menstruáció során, másoknál a fájdalom állandó, és nincs összefüggésben a menstruációval. Ezért sok nő inkább nem is beszél róla.

A fájdalom elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. A betegség miatt sok nő kénytelen munkát, iskolát, sportot vagy egyéb társadalmi eseményeket kihagyni. Az elhúzódó diagnózis gyakran azzal jár, hogy a betegek számtalan szakértőt látogatnak meg, több vizsgálatnak vetik alá magukat, sikertelen terápiákon mennek keresztül, és éveken át szenvednek és kínlódnak. Eközben a betegség előrehalad, ami meddőséghez, tartós fájdalomhoz vagy a szervek diszfunkciójához vezethet – a nőgyógyászati daganatok tüneteiről bővebben itt olvashatsz.

Fontos tudni, hogy egyáltalán nem normális, ha tevékenységeket kell kihagyni a fájdalom miatt, vagy ha ez bármilyen módon negatívan befolyásolja életünket. Mindenkinek olyan szakembert kell keresnie, aki meghallgatja. Csak így kezdődhet el a helyes diagnózis felállítása és a betegség kezelése.

A „grin and bear it” mentalitásnak vége kell lennie, amely szerint a lányoknak és tinédzsereknek azt tanácsolják, hogy húzzanak magukra bő ruhát, vegyenek magukhoz egy hőpárnát, vegyenek be valami fájdalomcsillapítót, és tűrjék csendben a fájdalmat.

endometriózis

Fotó: Panuwat Dangsungnoen / Getty Images Hungary

Az endometriózis kezelésének egyik kulcsa a megfelelő tájékoztatás és a tudatosság. Fontos, hogy a nők és az orvosok egyaránt megértsék, hogy ez nem csak egy egyszerű „női dolog”, hanem egy valós probléma, amely megfelelő figyelmet és kezelést igényel.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Cikket írta: Zám Adrienn, Femina

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem