9.4 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

Sok autós nem tudja, pedig ezeken az utakon is fizetni kell: itt a friss lista!

Dátum:

Megosztás:

Érdemes naprakésznek lenni a díjmentesen használható gyorsforgalmi útszakaszokkal kapcsolatban, mert ha érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át valaki egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, személyautó esetében 14 875 Ft a bírság, ami 30 napnál hosszabb késlekedés után közel 60 000 forintra nőhet. (Aztán egy év alatt, ha nem fizeted be, láss csodát: 300 ezer Ft fölé kúszik!.. Jártam így már.. szerk..)

Inkább ne kockáztassunk tehát, mert akár tízezrekkel is ráfizethetünk a figyelmetlenségünkre. Mutatjuk, melyek a díjmentes gyorsforgalmi utak az országban, és mire számítsunk, ha mégis elfelejtettünk matricát vásárolni egy fizetős útszakaszra.

2022. február 18-tól a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

 • az M0-ás autóút alábbi szakaszai:
 • az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz,
 • az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz.
 • A Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz),
 • az M30-as autópálya Miskolc-dél és Miskolc-észak csomópontok közötti szakasza;
 • az M31-es autópálya;
 • az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza;
 • az M44-es autóút;
 • az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között;
 • az M8-as autópálya;
 • az M80-as autóút;
 • az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza;
 • az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza;

Jogosulatlan úthasználat – autópálya büntetés tételei, pótdíjak

Mi a teendő, ha mégis autópályamatrica nélkül hajtottunk fel az autópályára? A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz még a felhajtás előtt meg kell vásárolnunk az e-matricát.

Fontos, hogy 60 percen túl megváltott e-matrica nem jelent visszamenőleges úthasználati jogosultságot!

2021-ben fontos változások történtek a pótdíj megfizetésben, ennek értelmében lehetőség nyílt arra, hogy aki elfelejtkezett a matricáról, a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíj befizetése helyett, miután kézhez kapta a felszólítást, kiváltsa a büntetést egy éves országos matrica megvásárlásával.

A jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően tehát kiválthatóak az éves országos matrica megvásárlásával.

Az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát. A pótdíj-maximalizálás a többször hibázó, de önkéntes teljesítésre hajlandó közlekedők számára biztosít az akár tucatnyi pótdíj megfizetésénél olcsóbb alternatívát.

Autópálya-matrica, büntetés lekérdezése

Az autópálya-matrica pótdíjazással, büntetésekkel kapcsolatban Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az illetékes. Ügyfélszolgálati telefonszámuk: +36-36-587-500 (vonalas telefon, Heves Megye körzet).

Autópálya-matrica pótdíj befizetése

A pótdíjat a NÚSZ Zrt. szedi be, amelynek során az általa igénybe vett közreműködő szervezet jogosult a pótdíj behajtásával kapcsolatban felmerülő igazolt költségét is érvényesíteni.

Elektronikus, vagy helyszíni ellenőrzés alatt szabhatnak ki pótdíjat. A leggyakoribb az elektronikusan kiszabott pótdíj. Ekkor a pótdíjat a kézbesített fizetési felszólítás kézhezvételét követően bármelyik ügyfélszolgálati irodában, postai készpénz-átutalási megbízással („sárga csekk”), illetve banki úton lehet kifizetni (az ezekkel kapcsolatos részletes tudnivalókat a fizetési felszólítás és a hozzá csatolt tájékoztató).

Autópálya-matrica árak 2022

Inflációkövető módon drágult 2022 januártól az e-matrica díja, az alábbi táblázat mutatja az összegeket:

gazdaság,autópályadíjak

A használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben foglaltak alapján 2022. január 1-től az e-matrica rendszerben a fentiek szerint alakulnak az árak, melyek bruttó összegűek, vagyis tartalmazzák az általános forgalmi adót. Matricavásárlásnál a fizetési módtól függően tranzakciós díjat számítanak fel, ami a rendelés során a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik.

Járműkategóriák

D1 kategória

Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód: “M1”. Személyautók, legfeljebb 5+2 üléses és legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek, valamint ezek pótkocsival/utánfutóval alkotott járműszerelvényei tartoznak ide.

D1M motorkerékpár kategória

A motorkerékpárok tartoznak ide. A motorkerékpárokra éves országos és éves megyei e-matrica a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolható meg.

D2 kategória

Valamennyi olyan gépkocsi ide sorolandó, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód lehet “M1”, olyan személygépkocsi esetében, amely 7 személy szállításánál többre alkalmas, vagy lehet “N1”, tehergépkocsi (legfeljebb 3,5 t össztömegig) esetében.

B2 kategória

Autóbuszok tartoznak ide, azaz minden olyan, személyszállítás céljára készült gépjármű, amelyben a vezető ülését is beleszámolva 9-nél több állandó ülőhely található. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben lévő kód lehet “M2”, legfeljebb 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok esetén, illetve a kód lehet “M3” is, több mint 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok esetében.

U kategória

A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmányai tartoznak ide. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód “O1”, legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi/utánfutó esetén. A kód lehet “O2” 0,75-3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű pótkocsik/utánfutók esetében. Az U kategóriás matricát a pótkocsi forgalmi rendszámára kell megváltani.

Pótdíjak (büntetések) 2022-ben, inflációkövető módon

D1/D2 díjkategória alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 16.220 Ft

D1/D2 díjkategória emelt pótdíj (60 napon túli fizetés esetén): 64.850 Ft

B2 díjkategória alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 72.950 Ft

B2 díjkategória emelt pótdíj (60 napon túli fizetés esetén): 291.770 Ft

Az alábbi táblázat a pótdíjkülönbözet mértékét mutatja 2022-ben (a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíjkülönbözet mértéke):

gazdaság,autópályadíjak

 

Címlapkép: Getty Images

hellovidek nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Kiderült, mikor érkeznek a III. Károly király portréját ábrázoló bankjegyek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év...

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket!

A fehérorosz elnök pedig kijelentette: Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval. Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és...