17 C
Budapest
2024. május. 21. kedd
HomeTartalomMúzeumokSemsey Andor Múzeum

Semsey Andor Múzeum

Balmazújvároson már 1911-ben alakult helytörténeti gyűjtemény id. Varga Antal tanító-iskolaigazgató kezdeményezésére. A helytörténet-kutatással és -írással lelkesen foglalkozó pedagógus az 1911-ben átadott – és az átadásakor túlméretezettnek bizonyult – városháza földszinti termeiben a nebulóktól és szülőktől gyűjtött néprajzi és történeti tárgyakat, saját régiségeit és Balmazújváros levéltárának néhány régi oklevelét – összességében mintegy 2300 darab tárgyat állított ki. Ez a múzeumi gyűjtemény 1919 augusztusában a román, majd 1944 decemberében a szovjet katonák garázdálkodása miatt szinte teljesen megsemmisült.

Az 1950-es évek végén a helyi tanács helytörténeti múzeumot kívánt létrehozni, de ez csak az 1960-as évek második felében valósult meg. 1964-ben adták át Balmazújvároson az ország akkori egyik legnagyobb vidéki művelődési házát, melyben egy nagyobb teremben helytörténeti kiállítást rendeztek be. A gyűjtemény létrehozója egy lelkes amatőr parasztember Harangi József, a gyűjtemény gondnoka dr. Fodor Péter volt.

1974-ben, az akkori megyei múzeumigazgató – Dankó Imre – kitartó kezdeményezésére a megye több településén alakult múzeum. A balmazújvárosi helytörténeti gyűjtemény is önálló épületbe költözött.

Az épületet, melyben ez a helytörténeti kiállítás megnyílt, 1889-ben a helyi földbirtokos Semsey Andor, a magyar tudomány és kultúra nagy mecénása építtette római katolikus iskola céljára, mely még az 1970-es évek legelején is működött benne.

A Debreceni Déri Múzeum gyűjteményét jelentősen felhasználva Kilián István, Csapóné Tábori Hajnalka, Bárdi Ida megrendezték – még 1974-ben – a település első állandó helytörténeti kiállítását: „A falusi króniká”-t. Az első kiállítás szinte minden kiállítási egysége Veres Péter írásait és szellemiségét tükrözte. Az állandó kiállításban helyet kapott a helybeli születésű Soós Imre színész és a faluban rövid ideig tanító Sarkadi Imre is.

A több mint száz éves népi barokk stílusú épületet az 1990-es évek legelején teljesen felújították és jelentősen bővítették: időszaki kiállító teremmel, szociális helyiségekkel és nagy raktárral látták el.

Jelenleg az állandó kiállításokon túl, a múzeum időszaki kiállító termében évente négy-hat időszaki kiállítás látható, melyek közül jelentős számban a városban lakó gyűjtők műtárgyai illetve az itt élő művészek alkotásai tekinthetők meg.

Cím: Balmazújváros Debreceni utca 1.
Tel: (+36) 52 580-640
E-mail: [email protected]
Web: http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=395

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work