A biciklizés egyike azon mozgásformáknak, melyeket a szabadban és otthon (szobakerékpáron) is végezhetünk. Ha tehetjük, akkor viszont válasszuk a kinti tekerést, mivel minden, a szabad levegőn és a természetben töltött idő aranyat ér. A sportolásnak nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is jó hatása van, hiszen a megélénkült vérkeringés eredményeként az agyunkba is több friss, oxigénben dús vér jut. Ez segíti a gondolkodást, a szellemi frissesség fenntartását, emellett a felszabaduló endorfin, azaz a boldogsághormon hatására úgy érezhetjük, hogy időlegesen megszűntek a gondjaink.

A sportolásnak nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is jó hatása van. FORRÁS: SHUTTERSTOCK/MONKEY BUSINESS IMAGES

A tekerés segít elűzni a fáradtságot, sőt fiatalít is, hiszen a vérbőség és az oxigén együttesen elősegíti a kollagénképződést. Nem beszélve arról, hogy a biciklizés támogatja az immunrendszer működését, ugyanis aerob mozgásforma, amely aktivizálja a fehérvérsejteket – írja a Tesco cikke.

A legfrissebb hírek itt!

A portál anyaga idézi a Glasgow-i Egyetem egyik tanulmányát, melyben a tudósok megvizsgáltak 260 ezer embert, és arra a megállapításra jutottak, hogy a kerékpárosok körében alacsonyabb a rák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. A szakemberek összehasonlítottak bicikliseket és autóval közlekedőket, és azt találták, hogy aki rendszeresen két keréken jár, annak 41%-kal kisebb az esélye a korai halálra. Az esetükben 45-46%-kal kisebb a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kockázata.