11 C
Budapest
2023. március. 24. péntek

Seehofer szerint a józan ész politikájára van szükség

Dátum:

Megosztás:

forrás: MTI

A szíveslátás politikája helyett a józan ész politikáját kell alkalmazni a migrációs válság kezeléséhez – jelentette ki Horst Seehofer bajor kormányfő, a konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szombaton pártja müncheni kongresszusán.

„Akkor Szerbia sem”

Szerbia meg fogja védeni saját érdekeit, és ha Magyarország, Szlovénia és Horvátország nem fogad gazdasági bevándorlókat, akkor Szerbia sem fog – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, miután megbeszéléseket folytatott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, aki uniós pénzügyi támogatást ígért az országnak. Vucic kiemelte, hogy országa tisztában van a migránsválság megoldása irányában teendő kötelességekkel, de ha az említett országok nem fogadnak gazdasági bevándorlókat, akkor azt Szerbia sem teheti meg, hiszen akkor minden terhet magára kellene, hogy vállaljon.

Magyarország segítséget nyújt Macedóniának

Kerítés építéséhez szükséges anyagot és egyéb eszközöket ad Magyarország Macedóniának – derül ki a szombati Magyar Közlönyben megjelent egyik kormányhatározatból. Az Európában és a Nyugat-Balkán országaiban kialakult tömeges bevándorlás okozta helyzetre tekintettel megszületett kormánydöntés értelmében Magyarország ingyenes tulajdonba ad a Macedón Köztársaság kormányának 25 kilométer 450-600 mm-es körsugarú és 75 kilométer 900-1000 mm-es körsugarú pengésdrótot, védőkesztyűket, egy oszlopverőgépet, 10 ujjnyomolvasót, valamint ugyanennyi számítógépet és digitális fényképezőgépet.

Újabb tiltakozások a macedón-görög határon

Ismét tiltakoztak szombaton az immár három napja a görög-macedón határon veszteglő bevándorlók – főként irániak, pakisztániak és bangladesiek -, amiért nem engedték őket át a határon a Szerbia és Macedónia által bevezetett szigorítások miatt. Csütörtökön Belgrád és Szkopje úgy döntött, hogy csak a konfliktusövezetből – Szíriából, Irakból és Afganisztánból – érkezőket engedik át a határon, így számos más nemzetiségű bevándorló a határ görög oldalán rekedt az Idomeni-Gyevgyelija határállomásnál.

Seehofer: józan észre van szükség

A szíveslátás politikája helyett a józan ész politikáját kell alkalmazni – jelentette ki a bajor kormányfő. Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy senkit nem lehet a képességeit meghaladó teljesítményre kötelezni, ezért a CSU-nak „Németország utolsó bástyájaként” küzdenie kell a menekültek beáramlásának korlátozásáért. Ez a törekvés nem ellentétes a keresztény világnézettel, a CSU politikájának alapjával – tette hozzá.

Kiemelte, hogy szeptember eleje óta több mint 500 ezer menedékkérő lépett be Bajorországba.

Seehofer szerint a józan ész politikájára van szükség
Horst Seehofer, bajor miniszterelnök, a CSU elnöke. EPA/PETER KNEFFEL

A CSU nem akar szakítani az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a CDU-val, hanem meg akarja győzni arról, hogy a józan ész politikája a legjobb válasz a menekültválságra, a jobboldali radikálisok térnyerése elleni legjobb recept pedig az embereket nyomasztó gondok megoldása – húzta alá Horst Seehofer.

Angela Merkel „első osztályú kancellár” és „kiemelkedő munkát végez”, de ez nem változtat azon, hogy a menekültek bevándorlásának korlátozása ügyében egyelőre nincs egyetértés – mondta a pártelnök.

A CSU szerint a menekültválság kezelését három elvre kell építeni. Az első az emberséges bánásmód valamennyi menedékkérővel.

A második a védelemre szoruló, menekültként, oltalmazottként elismert emberek integrációja. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer kiemelte, hogy Bajorország a sikeres integráció mintapéldája. A tartomány lakossága az utóbbi 25 évben nagyjából kétmillióval – csaknem 13 millióra – emelkedett, és a bevándorlók között egymillió külföldi is van, de Bajorországban ennek ellenére nincsenek „gettók” és „párhuzamos társadalmak” – fejtette ki a pártelnök-kormányfő.

A harmadik alapelv az emberáradat korlátozása – tette hozzá Horst Seehofer, aláhúzva, hogy Bajorország támogatja Angela Merkel minden olyan törekvését, amely a korlátozást szolgálja. Így például a tárgyalásokat Törökországgal. Az együttműködés Ankarával „reálpolitika, és pénzügyi forrásokat is igénybe vesz majd, de kevesebbet, mint ha a saját országunkban próbálnánk megoldani a menekültválságot” – fogalmazott Horst Seehofer.

Hangsúlyozta egyebek között, hogy együtt kell működni Oroszországgal is, és bejelentette, hogy jövőre hivatalos látogatást tesz Moszkvában, ahol tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A párizsi terrortámadásokról szólva hangoztatta, hogy nem „kultúrák háborújáról” van szó, hanem a „barbárság elleni” küzdelemről. Kifejtette, hogy a menekültválság miatt szeptemberben visszaállított határellenőrzést kiterjesztették, megerősítették, a szövetségi rendőrség nagyobb erőkkel ellenőrzi a határt, a bajor rendőrség pedig a lehető legnagyobb szintre emelte a határ mentén 30 kilométer széles övezetben végzett úgynevezett mélységi ellenőrzés intenzitását. Elmondta, hogy amíg nem garantált az uniós külső határok hatékony ellenőrzése, addig fenn kell tartani az ellenőrzést a német határon.

A kétnapos tisztújító kongresszus szombati, befejező napján tartották az elnökválasztást. A tisztségre a CSU-t 2008 óta vezető Horst Seehofer volt az egyetlen jelölt. A szavazatok 87,2 százalékát szerezte meg, ami az eddigi legrosszabb eredménye.

A kongresszus első napján köszöntőt mondott Angela Merkel, aki beszédében ismét elutasította a testvérpártnak a befogadható menekültek száma felső határának megjelölésére irányuló követelését. A kancellár hangsúlyozta, hogy nem lehet egyoldalúan, „nemzeti” szinten megállapított felső határ bevezetésével megbirkózni a válsággal.

Kiemelte, hogy csökkenteni kell a menekültek számát, de szerinte ezt csak azzal lehet elérni, ha egyszerre három szinten, nemzetállami, európai uniós és nemzetközi szinten tesznek érte.

Angela Merkel beszéde után Horst Seehofer felment hozzá a színpadra, átvette tőle a szót és több mint tíz percen keresztül szónokolt, miközben a kancellár kényszeredetten álldogált mellette. Seehofer a testvérpárt elnökének jelenlétében leszögezte, hogy a CSU továbbra is ragaszkodik a felső határ kijelöléséhez.

A német sajtó élesen bírálta a bajor politikust ezért a gesztusért, a szombati kommentárok szerint Seehofer megalázta Merkelt. A Süddeutsche Zeitung egyenesen azt írta, hogy a CSU elnöke „faragatlan” volt a testvérpárt vezetőjével szemben.

A kongresszuson határozatot fogadtak el arról, hogy korlátozni kell a menekülthullámot, és Németországnak ki kell jelölnie egy felső határt, előre közölnie kell, hogy jövőre mennyi menekültet fogad be. Határozatot hoztak egyebek mellett arról is, hogy a CSU-nak kezdeményeznie kell a szövetségi törvényhozás alsóházában (Bundestag) az egész testet elfedő muzulmán női öltözékek – a burka és a nikáb – nyilvános viselésének megtiltását.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Mai esti tornánkat az orvos tanácsaival is elláttuk – videó

A doktor úr elmond mindent, az esti tornát csak az után csináld, hogy elolvastad a doktor úr tanácsait! Itt...

Esti mese – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese videója Hirmagazin.eu

Pompa, fényűzés: elképesztő ruhakölteményekben vonultak végig a hazai sztárok a Glamour-gála vörös szőnyegén – fotók

Megvannak a GLAMOUR Women of the Year díjazottjai! Idén hat kategóriában lehetett szavazni! A GLAMOUR Women of the Year díj küldetése immár 15...

Már nem bírják tovább: bűzlő mocsár keseríti meg a debreceni belváros lakóinak életét – videó

Békákkal, nádassal és fészkelő madarakkal teli mocsár áll a házak között Debrecen belvárosában már több mint tíz éve. Náddal...