21.7 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

„Sándor, Sándor, tűnj a p…mból” – skandálták az abortusztörvény ellen tüntetők a Belügyminisztérium előtt – Így zajlott a demonstráció

Dátum:

Megosztás:

Szeptember 13-án jelent meg a Pintér Sándor, belügyminiszter nevéhez köthető rendelet, amely az abortusztörvény egyik mellékletén változtatott: eszerint azoknak a nőknek, akik úgy döntenek, hogy elvetetik születendő gyermeküket, kötelező meghallgatniuk a magzat szívhangját.

Az egyet nem értők tüntetést szerveztek, így ma várhatóan több százan gyűlnek majd össze a Parlament előtt. Kövesse velünk az eseményeket!

Sokan felháborodtak a módosításon, ám voltak olyanok is, akik egyetértettek a szeptember 15-én életbe lépett törvénnyel. A melléklet szerint az abortusz előtt álló nőknek kötelező megmutatni a magzati szívhangról szóló felvételt, vagy az ultrahangfotókat.

A változtatás miatt a Patent Egyesület szervezett tüntetést a mai napra. Azért időzítették így, mert hivatalosan szeptember 28-án van a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapja.

Az egyesület tagjai pontos menetrendet határoztak meg a Facebookon meghirdetett esemény kapcsán: ez alapján este negyed 7-től beszédek hangzanak majd el, illetve egy koncert is várható. A terv szerint a tüntetők a Belügyminisztérium elé vonulnak majd, ahol egy különleges „emlékművet” terveznek felállítani Pintér Sándor számára.

A Kossuth téren hat óra előtt nem sokkal már gyülekezett a tömeg: helyi tudósítónk szerint szép számmal jelentek meg demonstrálók, nagyjából ezren lehetnek. Az eseményt a Kislány című dallal nyitották meg, amit a Triola gang adott elő. A helyszínen megjenetek az ellentüntetők is, akik abortusztúlélők fotóival ellátott színes lufikat osztogattak.

Fotó: Zsolnai PéterFotó: Zsolnai Péter

Az első beszédet Szalóki Ágnes mondta, aki Muriani Angéla, a Tíz okom a haragra című könyv szerzőjének a tüntetésre írt sorait tolmácsolta.

Fotó: Zsolnai PéterFotó: Zsolnai Péter

A legfrissebb hírek itt!

„Miért van az, hogy azok legtöbbje, akik az abortusz ellen vannak, olyan, akikkel egyáltalán nem is szexelnél?” – tette fel a kérdést, majd arra is kitért, hogy az abortuszrendelettel azokat a nőket büntetik a leginkább, akik a legkevésbé tehetnek arról, hogy teherbe estek.

Fotó: Zsolnai Péter„Az én testem az én döntésem” – írta a táblára egy tüntető /Fotó: Zsolnai Péter

Szerinte a nők jelentős hányadának gyakorlatilag megszűnt az abortuszhoz való joga az új rendelettel, amelynek nincs más célja, mint az, hogy a nők önrendelkezési jogát eltöröljék.

– Azok lesznek kénytelenek megszülni nem kívánt gyerekeket, akik a legszegényebbek, legelesettebbek. A megelőzés elvileg elérhető, azonban a fogamzásgátlás bármely formája olyan anyagi terhet jelent, amit sokan nem bírnak el. Az iskolai prevenciót és felvilágosítást pedig gyakorlatilag betiltotta a kormány – mondta.

Szerinte a növekvő szegénység ellenére a kormány gyerekvállalásra kényszeríti a nőket, és arra törekszik, hogy a nők egyetlen választása akkor is a szülés legyen, ha nem tudják majd eltartani a gyermeküket. Mert a kormány abban már nem segít, hogy önállóan fel tudják nevelni őket.

Fotó: Zsolnai PéterNagyjából ezren tüntetnek a Parlament előtt /Fotó: Zsolnai Péter

Dr. Benkovics Júlia, szülész-nőgyógyász szakorvos beszédét Kecskés Karina színésznő olvasta fel. Az orvos szerint nálunk okosabb emberek gondolkoznak azon évszázadok óta, hogyan lehet a legjobb minőségű orvosi döntéseket hozni, és mostanra ezt már viszonylag jól ki is találták:

„Az orvoshoz forduló ember maga dönt az egészségügyi kérdéseiben, az orvosnak pedig az a dolga, hogy ellássa az ehhez szükséges információkkal.”

Ahhoz, hogy egy orvos segíteni tudjon, feltételeznie kell, hogy a páciensek tudják, mi jó nekik.

A legfrissebb hírek itt!

„Ezt a feltételezést az autonómia elvének hívják az orvosi etikában” – üzente a szülész, aki példatörténetet is hozott erre:

„Ülök egy nővel a nőgyógyászati vizsgálóban, az ultrahangzselé szétkenődött a nadrágján és az alkaromon, izzad, ver a szíve, fázik és melege van egyszerre, nézi a plafont, én nézem a monitort, és ekkor ront be az állam, és azt mondja: Fordítsd felé a monitort! Érti, mit jelent, hogy ez egy terhes nő? Hogy tudna bármit is, hass az érzelmeire, ne foglalkozz azzal, hogy látod, hogy fél, feszeng, kicsit kínozd meg.

Nőgyógyászként erre az a válaszom: ülj le, állam, egyes! Ne bánj így azzal, aki szenved, aki segítségért fordul hozzád! Állam, az a célod hogy kevesebb abortusz legyen? Igen? Nekem is! Ezért tegyük elérhetőbbé a fogamzásgátlást, a szexuális felvilágosítást! Állam, az a célod, hogy több gyerek legyen? Akkor nyiss óvodát, bölcsődét, fűtsd be az iskolákat, fizesd ki az adófizetőket! Miből? Nem tudom, nem értek hozzá, én nőgyógyász vagyok.

Állam, menj vissza a munkahelyedre, és dolgozz azon, hogy kevesebb legyen a nem kívánt terhesség Magyarországon! Én nőgyógyászként nem fogom felhangosítani az embrió szívcső pulzálását, csak akkor, ha kéritek.

Én nőgyászként nem fogom felétek fordítani a monitort, csak akkor, ha szükségesnek látjátok a döntésetekhez. Azért, mert megbízom bennetek. Tudom, hogy képesek vagytok önálló döntést hozni, mert így működik az emberbárt orvoslás.”

Abortusz elleni tüntetés / Fotó: Zsolnai PéterAbortusz elleni tüntetés / Fotó: Zsolnai Péter

Balogh Zsófia is felszólalt, aki elmondta: leszbikusként ugyan nem érinti az abortusz kérdése, ám elárulta, volt férfiakkal eleget ahhoz, hogy tudja, milyen nyomás terheli a nőket minden szexuális aktus után, amiként azzal is tisztában van, hogy milyen nehéz ma Magyarországon esemény utáni tablettához jutni.

Úgy vélte, a nők teste az övéké, nem másé. Emiatt nem érdekli, melyik párt mit gondol erről kérdésről, és nem hajlandó elfogadni, hogy gyilkosnak tartják, mert a saját testéért felelősen döntést hoz.

A legfrissebb hírek itt!

Az utolsó beszédet Visnyei Barbara dúla mondta, aki szerint nincs olyan, hogy valaki a szívhangok miatt meggondolja magát, majd aztán boldogan élnek. Mint mondta, a megesett anyák nem egy homogén tömeg, mindenkinek más és más története van.

Fotó: Zsolnai PéterFotó: Zsolnai Péter

Elárulta, hogy hogy két gyerek édesanyja, mégis itt van, mert Pintér Sándor úgy döntött, az abortuszra készülő nőket a magzati szívhang meghallgatására kényszeríti, ugyanakkor a kisbabájának örülő sok nőt – köztük őt is – arról kérdezi az orvosa, hogy megtartja-e. Szerinte a szülők döntésébe nem kellene beleszólnia az államnak, ennek ellenére nők méhének szabályozásával vannak elfoglalva.

Véleménye szerint többek között az alábbiakra lenne szükség:

  • megfelelő felvilágosítás már óvodás kortól,
  • hozzáférhető és biztonságos fogamzásgátlás,
  • minőségi egészségügyi ellátórendszer,
  • és olyan világ, ahol szívesen szülnek a nők.

Ennek ellenére nem látja például, hogy azt mondanák, lesz elég szülőorvos, dúla, bölcsőde, óvoda.

Fotó: Zsolnai PéterFotó: Zsolnai Péter

Úgy vélte, nőként az egészségügyben mindent összeszorított fogakkal kell elviselni, ami a szülés során látszik leginkább. Ott éri ugyanis a legtöbb ártalom a nőket és a kisbabájukat. Szerinte az embertelen bánásmód is rengetegszer érvényesül a szülészeteken.

Fotó: Zsolnai PéterFotó: Zsolnai Péter

Miután a demonstrálók megérkeztek a Belügyminisztérium elé, egy megafonba azt kiabálták:

„Sándor, Sándor, tűnj a p*námból!”, illetve „Nem hagyjuk, nem hagyjuk!”

Ezzel egy időben az abortusztilalom elleni tiltakozás jelképévé vált vállfákat aggattak a Pintér-féle minisztérium épülete elé felállított kordonra, amelynél egyébként rendőrök álltak sorfalat.

Fotó: Zsolnai PéterFotó: Zsolnai Péter

Fotó: Zsolnai PéterFotó: Zsolnai Péter

A legfrissebb hírek itt!

Fotó: Zsolnai PéterFotó: Zsolnai Péter

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Összekapott Németországgal Lengyelország a választás előtt

Az október 15-i lengyel parlamenti választásokba történő beavatkozási kísérlettel vádolta meg vasárnap este Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter Olaf...

Vita az infációról, a háborúról és az akkumulátorgyárakról – reakciók a miniszterelnök felszólalására

Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalására az ellenzéki pártok is reagáltak, majd a kormányfőt a viszonválasz joga illette...

Gyurcsány Ferenc családjából javasolt utódot Orbán Viktor helyére

Megkezdődött a parlement őszi ülésszaka, kemény szócsatával. Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalására az ellenzéki pártok is reagáltak, majd...

Az év végére egyensúlyba kell hozni a béreket és az árakat, hogy legalább éves alapon ne csökkenjenek a reálbérek- mondta az Országgyűlésben, az őszi...

A kötelező akciózás mellett a betéti kamatstopot és a jegybanki kötvény vásárlás-tilalmát is meghosszabbítja december végéig a kormány.   A...