Helsingin johtava pysäköinnintarkastaja vertaa yksityisiä pysäköinninvalvojia katupartioihin

KÄPYLÄ. Helsingin Käpylässä sijaitseva asunto-osakeyhtiö otti käyttöön yksityisen pysäköinninvalvonnan muutama vuosi sitten. Tarkoituksena oli, että pelastustiet pysyisivät vapaina ja parkkeeraus muutenkin hallinnassa. Nyt Koskelantiellä sijaitsevan yhtiön asukkaat ovat kuitenkin turhautuneita palveluun.

Hallituksen puheenjohtaja Mikko Lehtonen kertoo saaneensa sakot omasta parkkiruudustaan, ja yhtenä päivänä monta kymmentä talon pihassa ollutta autoa oli saanut sakon vaikka olivat niille varatuilla paikoilla. Myös huoltoyhtiön traktoria on Lehtosen mukaan toistuvasti sakotettu.

”Olen asunut siinä talossa kymmenen vuotta, ja pysäköinti ei ole koskaan tuottanut ongelmia. Nyt asumismukavuus laskee huomattavasti, koska sakottamista tehdään ihan mielivaltaisesti”, Lehtonen sanoo.

Asukkaat ovat reklamoineet sakoista, mutta Lehtosen mukaan firma viivyttelee vastauksissaan, ja lopulta tulee vastaus, jonka mukaan sakko on ollut perusteltu. Hän on pyytänyt asukkaita lähettämään kuvat turhista sakoistaan hänelle, ja hän toimittaa ne eteenpäin isännöitsijälle.

”Emme me näitä maksa, mutta on vaivalloista viedä kaikki reklamaatiot läpi isännöitsijän kautta.”

Taloyhtiön hallitus äänesti syksyllä siitä, jatketaanko ParkkiPaten kanssa yhteistyötä vai ei. Lehtosen mukaan äänestys oli tiukka, mutta sopimuksen jatkaminen voitti niukasti.

ParkkiPate Oy:n kehitysjohtaja ja osakas Tomi Järvisen mukaan pysäköinninvalvojat eivät saa palkkaa provisioperusteisesti, vaikka jotkut asukkaat ovat niin arvelleet. Käpylän tapauksessa maksut vaikuttavat Mikko Lehtosen mukaan ongelmallisilta, mutta Järvinen kertoo, että suurin osa annetuista yksityisoikeudellisista valvontamaksuista maksetaan eräpäivän puitteissa.

Hänen mukaansa yritys käsittelee valitukset noin kahdessa viikossa.

”Valvontamaksuja ei ole jaettu mielivaltaisesti, vaan kiinteistöltä saatujen ohjeiden mukaisesti. Mikäli valvojalle on tullut kentällä inhimillinen virhe, on nämä oikaistu”, Järvinen kommentoi.

Helsingin kaupungin johtava pysäköinnintarkastaja Otto Kuitunen kertoo kuulleensa huhuja yksityisten pysäköinninvalvojien toiminnan epäselvyyksistä.

”Olen kuullut, että firmoihin voi olla hankala saada yhteyttä, ja oikaisuvaatimusten kanssa on ollut hankaluuksia.”

Kuitunen vertaa yksityisiä pysäköinninvalvojia katupartioihin.

”Puhutaan, että katupartioiden pitäisi toimia viranomaisvalvonnassa. Sama pätee pysäköinninvalvontaan”, Kuitunen sanoo.

Kunnallisilta pysäköinninvalvojilta kysytään joskus neuvoja tilanteisiin, joissa yksityinen pysäköinninvalvoja on antanut sakot. Kuitusen mukaan he eivät voi sanoa tilanteissa oikein mitään, koska tilaaja on määritellyt valvovan yrityksen kanssa sen, mistä sakotetaan.

Eduskunta käsitteli taannoin lakimuutosta, joka tekisi yksityisistä pysäköinninvalvojista kunnallisten pysäköinninvalvojien alaisia. Nyt laki ei Kuitusen mukaan kuitenkaan etene, vaan hallituksen vaihduttua se jäi pöydälle.

”Ongelmahan on se, että yksityiset valvojat ovat yrityksiä, jotka tarvitsevat voittoa. Muuten toiminta ei kannata.”

MIKKO LEHTONEN
ParkkiPate antoi valvontamaksun pihalla sijaitsevasta autopaikasta, joka oli ollut kyseisen asukkaan käytössä jo 1,5 vuotta.
ParkkiPate antoi valvontamaksun pihalla sijaitsevasta autopaikasta, joka oli ollut kyseisen asukkaan käytössä jo 1,5 vuotta.
RIO GANDARA / HS
Koskelantiellä sijaitseva taloyhtiö ilmoitti pysäköinninvalvontayritykselle, että valvojien tulisi puuttua nurmikolle ja pelastustielle pysäköintiin.
Koskelantiellä sijaitseva taloyhtiö ilmoitti pysäköinninvalvontayritykselle, että valvojien tulisi puuttua nurmikolle ja pelastustielle pysäköintiin.
http://www.hs.fi/kaupunki/a1452834891209