20.3 C
Budapest
2022. június. 25. szombat

Sajtóközlemény: Most így segíthetünk az időseknek

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Egy több mint 30 ezer soros adatbázist átvizsgálva gyűjtöttük ki azokat az időseket segítő civil kedvezményezetteket, amelyeken keresztül az adónk 1 százalékával támogathatjuk a most legveszélyeztetettebb korosztályt.

A statisztikák alapján a magyar nyugdíjasok csaknem harmada 100 ezer forintnál kevesebb öregségi nyugdíjat kap. Ráadásul mintegy 4 százalékuk – vagyis több mint 81 ezer idős ember – pedig 60 ezer forint alatti összegből kénytelen gazdálkodni havonta.

A fenti adatokból jól láthatjuk, hogy miért is kell(ene) több figyelmet fordítanunk rájuk – főleg a jelenlegi helyzetben.

A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint nagyjából 2 millió nyugdíjas él az országban, és 135 ezer forint volt tavaly az öregségi nyugdíj átlagos összege.

A legkevesebb pénzből a Bács-Kiskun megyei idősek élnek: itt az átlagos összeg 120 ezer forint. De hasonló a helyzet Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, ugyanis ezeken a területeken sem éri el még a 121 ezer forintot sem az öregségi nyugdíj átlagos összege.

Ráadásul ebben a három megyében él a legtöbb olyan nyugdíjas, aki 100 ezer forintnál kevesebb pénzből kénytelen gazdálkodni.

Forrás: KSH

Ahogy a fentiekből látható, sok helyen szükség van a társadalmi összefogásra, valamit az egyéni felelősségvállalásra és segítségnyújtásra.

Ők várják a segítséget

Mutatjuk a tavalyi felajánlások alapján az ország 10 legnagyobb támogatáshoz hozzájutott szervezetét, amelyek segítik szebbé tenni az idősek mindennapjait.

  • A legrosszabb helyzetben lévő Bács-Kiskun megyében az Idősekért, Fogyatékosokért és Rászorultakért Alapítvány (adószámuk: 19044541-1-3) segít a rászorulókon.
  • A szintén hátrányos helyzetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3 nagy szervezet is működik: az “Idősekért és idősekkel dolgozókért” Alapítvány (adószámuk: 18016529-1-15), az Ófehértói Idősekért Alapítvány (adószámuk: 19211868-1-15), és a Mátészalka Napsugár Nyugdíjas Egyesület (adószámuk: 18020632-1-15).
  • Csongrád megyében a Szegedi “Bethesda” Alapítvány az Idősekért (adószámuk: 19081915-1-6) várja a felajánlásokat.
  • A főváros két legnagyobb, idősgondozással foglalkozó civil szervezete a Nevetnikék Alapítvány (adószámuk: 18504688-1-42) és az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) (adószámuk: 18108251-1-41).
  • Pest megyében pedig 3 nagy alapítvány is működik: a Boldog Gizella Alapítvány (adószámuk: 18690125-1-13), a “Napfény-Otthon” Közhasznú Alapítvány (adószámuk: 19179894-1-13), és az Estikék Idősek Otthona Alapítvány (adószámuk: 18708954-1-13).

Mivel a publikus – egyébként bárki által hozzáférhető – NAV lista több mint 30 ezer szervezetet sorol fel, ezért kutatásunk tartalmazza a tavaly kiutalt összegeken alapuló TOP3 szervezetet megyénként, valamint elérhető az időseket segítő civil kedvezményezetteket tartalmazó teljes kigyűjtés is.

Mi a helyzet az adó 1 százalékával?

Ha nincs más lehetőségünk, az egyéni felajánlások mellett az adónk 1 százalékával is segíthetjük az időseket. Az adó 1 százalékáról az rendelkezhet, akinek volt az előző évben adózott jövedelme. A döntést 2020. május 20-áig hozhatjuk meg.

A felajánlás nem kötelező, a kedvezményezetteknek azonban nagy segítséget jelenthet. Ha pedig nem rendelkezünk arról, hogy kihez kerüljön az adónk 1 százaléka, akkor ez az összeg visszavándorol az államkasszába.

A felajánlást megtehetjük ügyfélkapun keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ESZJA oldalán, vagy a 19EGYSZA nevű formanyomtatvány kitöltésével és eljuttatásával. Emellett a NAV által készített bevallástervezet javításakor is rendelkezhetünk az 1 százalékról.

Az összeg sorsáról az egyéni vállalkozók is dönthetnek: aki ezt nem tette meg a február 25-éig leadott adóbevallásában, annak szintén május 20-ig van ideje.

Az időseket ellátó és segítő intézményeket és szervezeteket támogatva számos szépkorú mindennapjait tehetjük szebbé és könnyebbé. Sőt, bizonyos esetekben akár az életüket is megmenthetjük – egyetlen felajánlással.

A teljes kutatást ide kattintva érheti el.

Magunkról

2015-ben indított Nyugdíj Másképpen csapat azt a célt tűzte ki, hogy segítsen az embereknek eligazodni a nyugdíj előtakarékosságok világában, hogy mindenki a számára valóban legjobb megtakarítással készülhessen nyugdíjas éveire.

Érthető és gyakorlatias cikkeket készítünk, weboldalunkon rendszeresen publikálunk pénzügyi elemzéseket, cikkeket és gyakorlatias útmutatókat a nyugdíj előtakarékosságokról, a nyugdíjrendszerről és a nyugdíj jövőjéről, amellyel havonta több ezer embernek segítünk eligazodni a nyugdíja megalapozásában.

Küldetésünk, hogy olvasóinkkal együtt alakítsuk át a pénzügyi gondolkodásmódot!

 

Email: [email protected]

 

 

 

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Szupergyors, szuperokos és szuperintelligens..

Az emberi agy komplexitásával vetekszik az új kínai szuperszámítógép mesterséges intelligenciája a készítői szerint A Sunway a hírek szerint...

Német közüzemi hálózati felügyelet: … “érdemes félretenni pénzt”, .. fontos a takarékoskodás is, érdemes lejjebb állítani a fűtést, és inkább felvenni egy pulóvert, és...

A Bundesnetzagentur vezetője attól tart, leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken, ezért szerinte „már most érdemes félretenni...

Emberek is élnek a világ legbarátságtalanabb helyén: a gázmaszk alapfelszerelés a Danakil-mélyföldön

A Föld egyik legszárazabb és legmelegebb vidékén mintegy százezer ember él. Számos olyan hely van a bolygón, amik az...

Javítani szeretne szexuális életén? (18+)

Itt az alkalom, hogy változtasson! A potenciaproblémák hátterében sokféle ok húzódhat: pl. valamilyen betegség (szív- és érrendszeri probléma, cukorbetegség),...