25.1 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Saját játékosaikat ütötték a feldühödött Fradi-szurkolók

Dátum:

Megosztás:

2003. május 30-án a magyar labdarúgás egyik, ha nem a legnagyobb botránya robbant ki az Üllői úti stadionban, ahol a labdarúgó PNB utolsó fordulójában a Ferencváros nem tudta legyőzni a Debrecent és ezzel az MTK lett a bajnok.

A Nemzeti Sport szerint gyalázat volt, ami a Fradi-stadionban történt, mert a csalódott zöld-fehér szurkolók nem bírták elviselni az aranyérem elvesztését. Az óriási verekedésben a vendégcsapat edzőjét, Szentes Lázárt is megrúgták, de a fékevesztett tömeg a Fradi-játékosokat sem kímélte. Most erre az eseményre emlékezünk vissza.

Izgalmas versenyfutásban dől el a Professzionális Nemzeti Bajnokság (PNB) aranyérme” –írta a találkozó napján a sportnapilap. Valóban: ennél kiélezettebb küzdelem aligha alakulhatott volna ki. A bajnoki tabella a következőképpen festett:

  • 1. Ferencváros   31 19 – 6 – 6       50-24 (+26)   63 pont
  • 2. MTK                31 19 – 6 – 6      58-34 (+24)   63 pont
  • 3. Debrecen        31 13 – 13 – 5     57-38           52 pont
  • 4. Újpest             31 15 – 7 – 9       54-40           52 pont

A kiírás egészen furcsa volt. Azonos pontszám esetén a bajnokság közben a gólkülönbség rangsorolt (ezért állt a Fradi az első helyen), de a bajnokság végén az első döntő mutató az érintett csapatok egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseinek gólkülönbsége volt, majd ezt követte a több győzelem.

A szurkolók a mérkőzés után a pályán vezették le dühüket. FORRÁS: MTI/FÖLDI IMRE

A bajnokság alapszakaszában a Fradi idegenben 1-0-ra verte az MTK-t, de a kék-fehérek is 1-0-ra nyertek az Üllői úton, ez tehát nem dönthetett volna semmiről. A felsőházi rájátszásban viszont az MTK hazai pályán 0-0-ra végzett a Fradival, míg az Üllői úton 2-1-re a zöld-fehérek nyertek. Így a négy meccs összesített gólkülönbsége 3-2 volt a Fradi javára. Ez pedig azt jelentette, hogy az utolsó körben bármilyen arányú FTC-győzelem a Ferencváros bajnoki elsőségét jelentette volna – még akkor is, ha az MTK legyőzi az Újpestet. Nem így történt.

Nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a Debrecent és az Újpestet is nagyon motiválta a bronzérem megszerzésének lehetősége. Éppen ezért sem volt várható a Lokitól, hogy eleve feltartott kézzel menjen az Üllői úti stadionba. Nem is ment, de erről hamarosan olvashatnak.

Labdarúgó PNB, 2002-03-as szezon, 32. forduló
Ferencváros – Debrecen 0-0
Üllői út, 13.622 néző. Vezette: Megyebíró

Ferencváros: Szűcs – Vukmir, Dragóner, Balog – Kriston, Kapic (Zováth 67.), Lipcsei, Szkukalek – Gera, Tököli, Leandro (Jovic 67.)
Debrecen: Balogh – Bernáth, Flavio, Szekeres, Selymes (Szabó 82.) – Dombi, Habi, Vincze, Hanák – Andorka (Dávid 59.),Kiss

Újpest – MTK 0-1 (0-1)
Megyeri út, 2044 néző. Vezette: Szarka

Újpest: Vlaszák – Vanczák, Korolovszky, Juhár, Lettrich (Horváth 73.) – Simek, Szélesi, Cseri, Rósa H. (Móri 73.) – Kovács Z., Tokody
MTK: Szántai – Molnár, Juhász R., Pető (Rednic 33.), Andronic (Czvitkovics 52.) – Zavadszky, Jezdimirovics, Madar, Füzi – Illés, Welton Silva
Gól: Juhász (35.)

Már a forduló előtt olyan nyilatkozatok láttak napvilágot az Üllői út környékéről, hogy az Újpest annyira utálja a Fradit, hogy inkább „lefekszik” az MTK-nak. Nos, a Megyeri úton – ha a lefekvés nem is történt meg – a kissé visszafogott hazai csapatnak Juhász Roland a 35. percben gólt lőtt. Ezzel az MTK a maga részéről mindent megtett, most már a Fradin múlt, hogy tud-e élni a lehetőséggel. A két meccset körkapcsolásban adta a tévé és a rádió is, azaz a Ferencváros pályáján a 35. percben szintén mindenki értesült arról, hogy vezet az MTK. Ettől fogva a Fradi-játékosok egyre feszültebbek lettek, mert a bronzéremre hajtó és azt kézzelfogható közelségben érző Debrecen nem hagyta magát. Az a Debrecen, amely amúgy tartalékosan lépett pályára, mert Szentes Lázár nem tudta játékba küldeni Sándor Tamást, Bajzát Pétert, Böőr Zoltánt, Éger Lászlót, valamint a román Iliét és Sumudicát. Fél csapatra való játékosa hiányzott a Lokinak. A Fradinál annyira biztosra mentek, hogy a meccs előtt a klubház tövében alkalmi színpadot ácsoltak, hogy a lefújás után ott ünnepeljék a 28. bajnoki címüket.

A szurkolók a mérkőzés után berohannak a pályára. FORRÁS: MTI/FÖLDI IMRE

A második félidőben a Fradi teljesen beszorította a Debrecent, amely azonban így is majdnem megszerezte a vezetést. A 75. percben Kiss egyedül vitte a kapura a labdát, de Szűcs Lajos hárítani tudott. Az utolsó negyedórában a Fradi tényleg kapujához szögezte a Debrecent, de már nem tudta bevinni a mindent eldöntő és bajnoki aranyat érő gólt. A lelátón egyre idegesebb lett a hangulat, de arra senki sem számított, ami ezen a péntek estén bekövetkezik.

A Debrecen hősiesen védekezett, a lefújás pillanatában is maradt a 0-0. Ezzel a Loki megnyerte a bronzérmet, de ami ennél fontosabb: a Ferencváros elvesztette az aranyat, amelyet az MTK együttese kaparintott meg. A szurkolók egy része dühösen legyintve indult haza, egy kisebb csoport azonban az Üllői úti stadionban a pályára szaladt. Ekkor robbant ki az őrületes botrány. A csalódott nézők ledöntötték a kapukat (a vaskapukat és a futballkaput is), majd a „Várszegi takarodj” rigmusok közepette elkezdték ütni azokat, akik szembe jöttek velük.

A síró Gera Zoltán (b) és Lipcsei Péter csapatkapitány, az FTC székházából figyelik a pályán zajló rendbontást. FORRÁS: MTI/KERTÉSZ GÁBOR

Ez azt is jelentette, hogy nem csak a vendégcsapat edzőjét, Szentes Lázárt ütötték le és rúgták vesén, hanem a Fradi egyik játékosa, Tököli Attila is kapott ütéseket. Tököli ebben a szezonban 26 gólt rúgott, szinte egymaga nyerte meg a csapatnak a Magyar Kupát. Az események annyira megviselték, hogy azt mondta: befejezi a labdarúgást. Ott helyben lemondta a válogatott szereplést, nem utazott el a csapattal San Marinóba és nem játszott a Lettország elleni Eb-selejtezőn sem. Később kiderült, hogy a bántalmazott Tököli idősebb Albert Flórián szobájában talált menedéket, a Császár hosszú perceken át vigasztalta a csatárt.

Majd az össznépi harag a Fradi-játékosok ellen fordult. Az ittas huligánok betörték a hazai csapat öltözőjének ablakait, a játékosoknak menekülniük kellett. A rendőrség – amely nem volt ott a stadionban – fél óra késéssel érkezett meg. Akkor a huligánok a hatósággal folytatták a háborút. A népligeti trolibusz-végállomás felgyújtása, a tűzoltók inzultálása mind-mind az események része volt. A balhét csak este 10 után a rohamosztagosoknak sikerült megfékezni. Közben az is kiderült, hogy Szentes Lázárt a Merényi kórházba kellett szállítani. A vizsgálatok szerencsére azt állapították meg, hogy az edző nem szenvedett súlyos sérülést.A hajrában már láttam, hogy nagyon forró a hangulat, sejteni lehetett, hogy balhé lesz. Amikor a szurkolók bejöttek, már tudtuk, hogy sprintben sem érjük el a klubházat. Éppen ezért megpróbáltunk nagyon nyugodtan lesétálni a pályáról, hogy ne legyünk feltűnőek. Aztán egyszer csak egy hatalmas ütést éreztem a tarkóm tájékán és a földre estem.A technikai vezetőnk, Horváth Béla és a kapusedző, Kun Gyula felsegített, de néhány lépést megtéve újabb orvtámadás következett. Valaki hatalmas erővel vesén rúgott, azonnal elterültem” – ezek voltak Szentes Lázár szavai.

A  szurkolók a mérkőzés után széttépik az egyik kapu hálóját. FORRÁS: MTI/FÖLDI IMRE

Ezek után teljesen jogos kérdésként merült fel, hogy miért nem voltak rendőrök az Üllői úti stadionban. A válaszokat egy, a Magyar Televízióban rendezett vitaműsorban kaphattuk meg. Ott Ormosi Attila, a IX. kerület rendőrkapitánya azt mondta, hogy a Ferencváros nem igényelte a rendőrségtől a mérkőzés belső biztosítását, mert nem akarta kifizetni azt a mintegy 5 millió forintot, amibe a rendőri biztosítás került. Ebben az időben ugyanis a kluboknak kellett ezt kifizetni – vagy dönthettek úgy, hogy megoldják saját biztonsági személyzetükkel a meccset. A Fradi ezt a megoldást választotta, de a „szekuriti” nem tudta megakadályozni a balhét. „A Ferencváros stadionjában zajló meccsek egy magánterületen rendezett, nyereségérdekelt szórakoztatóipari vállalkozás” – mondta a rendőrkapitány.El kellene gondolkodni azon, hogy lehet-e működtetni egy ilyen vállalkozást úgy, hogy a klub egy fillért sem szán a biztonsági körülmények megteremtésére.”Köpf Károly, a sportért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a klubok rendszeresen arra hivatkoznak, hogy nincsen pénzük megfizetni a rendőrséget.

Az ügy természetesen még napokig téma volt a magyar sajtóban. Az események kulcsfigurájának azt a Várszegi Gábort tekintették, aki ekkor egyszerre volt az MTK-t és a Fradit működtető gazdasági társaság vezetője. Márpedig itt az MTK nyerte az aranyérmet. Nem csoda, hogy a magukból kivetkőzött huligánok az üzletember ellen fordultak. Várszegi pont a következő idényben akarta kivinni a tőzsdére a Fradit. Nagy tervei voltak, de ezeket nem valósította meg, a botrány hatására távozott a Ferencvárosból.

A szurkolókat a mérkőzés után a rendőrség sorfala akadályozza meg, hogy bejussanak a klubházba. FORRÁS: MTI/KERTÉSZ GÁBOR

Ugyanakkor az fontos, hogy Várszegi az Üllői úti szerepvállalásának pillanatában már nem volt az MTK tulajdonosa: ezeket a jogokat másnak adta át. Ezt azért is meg kellett tennie, mert ekkor már létezett az az UEFA-rendelkezés, amely megtiltotta, hogy két olyan csapat elindulhasson a nemzetközi kupában, amelynek azonos a tulajdonosa. Márpedig itt mind az FTC, mind az MTK nemzetközi kupaszereplő lett a 2003-04-es szezon elején.

A 2003-as Üllői úti botrány nehezen feledhető. Ugyanakkor az mindenképpen pozitívum, hogy az elmúlt 17 évben ehhez hasonló események nem játszódtak le a magyar bajnoki mérkőzéseken.

origo, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...