23.3 C
Budapest
2022. augusztus. 14. vasárnap

Saját házában fogadja a menekülteket egy monori édesanya – fotók

Dátum:

Megosztás:

Monor kertvárosi részéhez érkezve minden ház egyformán békésnek és nyugodtnak tűnik. Az egyik azonban elkülönül a többitől, hatalmas a nyüzsgés: Katia Bourach és családja az orosz invázió kitörése óta fogadja a rászoruló, Ukrajnából érkező menekülteket.

– Sokszor segítettem hasonló helyzetekben, már egyetemistaként is, Franciaországban. Szerencsére a férjem, Jean is szociális beállítottságú, így amikor időnk engedi, és tudunk, akkor megpróbáljuk felkarolni a rászorulókat – mondta Katia Bourach lapunknak.

A félig magyar, félig francia származású asszony a szeretteivel egyetértésben hozta meg a döntést, segít az ukrán menekülteken.

– Megkérdeztem a férjemtől, hogy szívem, kinyitjuk a házat? Mivel már tizennégy esztendeje együtt vagyunk, ebben hamar megegyeztünk. Rábólintott. Természetesen a gyerekekkel is megbeszéltük, elmondtuk nekik, hogy mit teszünk majd.

Pótágyak, babaágyak Katiáék házában / Fotó: Varga ImrePótágyak, babaágyak Katiáék házában / Fotó: Varga Imre

A családi kupaktanácsot követően február 26-án ki is tárták otthonuk ajtaját az érkező menekültek előtt.

– Körülbelül két nap alatt beszereztük a szükséges holmikat, és felkészítettük a házat a fogadásukra. Vásároltunk fogkefét, fogkrémet, szappant és tusfürdőt, lettek fekhelyek, emellett pedig két babaágyat is bekészítettünk. Először tizenegyen érkeztek hozzánk, azonban azt mindig hangsúlyoztuk, hogy csak néhány napra tudunk szállást kínálni – magyarázta az asszony, aki minden vendégét megsiratja a távozáskor.

Egy alkalommal tizenhat embert fogadtak egyszerre, azóta is ez a létszám jelenti a rekordot. A sok vendég még több munkával is jár, ugyanakkor megosztják egymás között a feladatokat.

– Egy családdal még könnyű, de amikor három van nálunk, akkor kezd bonyolódni a helyzet sóhajtott Katia Bourach. – Az első három hétben rengetegen érkeztek, folyamatosan takarítottunk, cseréltük az ágyneműket. A főzést felosztjuk magunk között, általában francia, magyar és ukrán ételeket készítünk.

Rengeteg a ruha, a vaslanivaló, hisz egyszerre több családot is befogadnak / Fotó: Varga ImreRengeteg a ruha, a vaslanivaló, hisz egyszerre több családot is befogadnak / Fotó: Varga Imre

A három saját gyerkőc, Csenge, Lukács és Tünde nagyon élvezi, hogy új játszótársaik vannak, azonban a búcsú sokszor számukra sem könnyű.

Van, aki a kisgyermekével érkezett az oroszok elől menekülve / Fotó: Varga ImreVan, aki a kisgyermekével érkezett az oroszok elől menekülve / Fotó: Varga Imre

– Volt egy kislány, akivel nagyon jóban lettek, és amikor el kellett mennie, nagyon sírtak. A saját gyermekeim élveznek prioritást, ezért akkor elgondolkoztam azon, hogy bezárunk – ingatta a fejét. – A gyerekek erre azt válaszolták, hogy nem szabad abba hagynunk, folytatnunk kell, mert másoknak is szüksége van a segítségre.

Katia Bourach munkájára többen is felfigyeltek, sokan gondolják úgy, hogy segítenek.

– Egy kollégám hozzám irányított néhány önként jelentkezőt, akiknek a munkája nagyon jól jön. Takarítanak, elvégzik a mosást, és elviszik kirándulni az éppen itt lévőket, hogy mi is tudjunk pihenni egy picit – mosolyodott el az asszony. – Egy kissé fáradtak vagyunk, de örülök, hogy egyre többen követik a példánkat, és fogadnak be menekülteket.

blikk

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Energiapánik Németországban: ősztől csak 19 fokig lehet fűteni

Már az ősszel szigorú energiatakarékossági előírások lépnek életbe Németországban, amelyek – egyebek mellett – azt írják elő, hogy...

Megszűnik a világ leghíresebb hintőpora, mert rákot okozhat

A Johnson & Johnson 2023-tól világszerte leállítja a talkumalapú hintőpor gyártását. A vállalat több tízezer perrel néz szembe,...

Összefog a kerület – nyerjünk egy játszóteret!

Figyelem! A Budapest, 18. kerület indította el az "Összefog a kerület!" szavazást! Szavazz Te is, ha szeretnéd, hogy...

40 éve halt meg Henry Fonda – képek, videók

Henry Jaynes Fonda (Grand Island, Nebraska, 1905. május 16. – Los Angeles, Kalifornia, 1982. augusztus 12.) Oscar-díjas amerikai...
facebook