26.9 C
Budapest
2022. május. 21. szombat

Rusvai az omikronról: jó lenne, ha a lakosság minél nagyobb része megfertőződne

Dátum:

Megosztás:

Omikronhullám: az utolsó, ami leterheli az egészségügyet?

A negyedik hullámmal összevethető, a kórházakat kevésbé megterhelő ötödik hullámban bízik Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Rusvai Miklós virológus szerint kívánatos lenne, hogy ez az enyhébb lefolyású változat minél több embert megfertőzzön.

A rekordszámú igazolt koronavírusfertőzés mellett a negyedik hullámban tapasztalhatónál kevesebb súlyos megbetegedésben és alacsonyabb kórházi leterheltségben bízik Merkely Béla, a budapesti koronavírus-betegeket ellátó Semmelweis Egyetem rektora.

– A brit variáns és a delta hullám kifejezetten pnemunitiszt, tehát kiterjedt tüdőgyulladást okozó vírus volt -mondta az Euronewsnak Merkely. – Ebben az esetben a vírus sokkal inkább a meglévő betegségek romlását idézi elő, mint egy általános vírusmegbetegedés.

A Semmelweis Egyetem járványhullámokra vonatkozó adatai mutatják, hogy Magyarországon a harmadik hullám okozta a legtöbb súlyos megbetegedést és a legnagyobb kórházi leterheltséget, az ötödik hullám pedig gyors felfutásával tűnik ki. Csütörtökön 127 koronavírusos beteget kezeltek, az intenzív osztályon kilencen feküdtek COVID19 betegség miatt, és 4-en voltak lélegeztetőgépen.

Forrás: Semmelweis Egyetem
A magyarországi járványhullámok összehasonlítása, 2022.01.20-igForrás: Semmelweis Egyetem

– Az omikronnál sokkal magasabb igazolt számok lesznek, de abban bízunk, hogy a kórházi esetszámokat az eddigi számok alatt tudjuk tartani, esetleg egy negyedik hullámnál elért maximumot nem fogjuk elérni. Ez természetesen attól függ, hogy mennyi lesz a ténylegesen megbetegedettek száma. Értelemszerűen ha a fertőzés ötször enyhébb lefolyású, de ötször annyi fertőzött lesz, akkor ugyanannyian szorulnak kórházi kezelésre – magyarázta a Semmelweis rektora. Dr. Merkely Béla azt is hangsúlyozta, hogy az omikron variánstól még a három oltás sem véd, ugyanakkor a súlyos betegség kialakulásának esélyét minimalizálja. Hozzátette: a negyedik oltás elsősorban a 65 évnél idősebb korosztálynak és a krónikus betegséggel küzdőknek indokolt, gyorsítja az immunválaszt és így az esetleges betegség enyhébb lefolyású lesz, egyszerű felső légúti náthává szelídül.

Rusvai: jó lenne, ha a 15 000 fölötti fertőzésszám fennmaradna

Rusvai Miklós virológus szerint az omikron variáns által keltett hullám január végére, február elejére elérheti csúcspontját.

– Általánosságban elmondható, hogy az a járványhullám, ami gyorsan fut fel, az gyorsan is csökken, ez a mi esetünkben nem lenne szerencsés – mondta az Euronewsnak Rusvai Miklós. – Jó lenne, ha a napi 15 000 fölötti fertőzésszám fennmaradna egy ideig és a lakosság minél nagyobb része átfertőződne ezzel a viszonylag enyhe kórokozóképességű vírussal.

A virológus szóba hozta az Euronewsnak az úgynevezett omikron-partikat, amelyek célja, hogy ott minél többen megfertőződjenek: Rusvai szerint ezek kockázata most alacsonyabb mint a korábbi hullámok során. A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartja, hogy a jelenlegi, ötödik hullám viszonylag gyors felfutás után ereszkedésbe kezd, májusra véget ér, és az oltások hatásával összeadódva a lakosság nagy részét immunizálja. Ősszel ugyan a halmozott fertőzésszámok még visszatérhetnek, de ekkor már a járvány nem fog megterhelést jelenteni az egészségügynek.

Bár az omikron variáns enyhébb megbetegedést okoz, más szakértők – például Szlávik János vagy Falus Ferenc – arra figyelmeztetnek, hogy felelőtlen dolog egy ilyen kiszámíthatatlan kórokozóval szándékosan megfertőződni, és kockáztatni esetleg olyanok életét, akik valamiért nem kaphatják meg az oltást, mivel az oltatlanokra az omikron változat is nagy veszélyt jelent. Dr. Merkely Béla is azt mondta az Euronewsnak, hogy az enyhébb tünetek ellenére a fertőzöttek tartsák be a járványügyi szabályokat, és maradjanak otthon.

Magyarországon jelenleg Európa legkevésbé szigorú járványügyi intézkedései vannak érvényben.

euronews

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Kocsis Máté „nagy ívben tesz” Jakab Péterre, aki végrehajtót küldene rá.. – Szólj hozzá!

Jakab szerint Kocsis pert vesztett vele szemben és bocsánatkérésre is kötelezték, de ezt nem hajlandó megtenni. Facebookos harcba kezdett Jakab...

A Facebookon dicsekedett: lefejezte a macskáját – rendőrök kopogtattak nála

Megölte a macskáját egy nő, mert begurult, ráadásul még a Facebookon is dicsekedett a szörnyű tettével. Lebukott, akár...

Tornádó pusztított Németországban, halálos áldozatok, sérültek is vannak a viharnak – félelmetes videók

Erős tornádó pusztított Németországban, Paderborn és Lippstadt városában – számolt be az Időkép. https://youtu.be/NTMY2UGSz3U A vihar jelentős pusztítást végzett: fákat tört ki, tetőket, épületeket...

Eltűnt egy 13 éves újpesti fiú – Ha láttad, hívd bármelyik rendőri számot!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. Kerületi Rendőrkapitánysága eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó Barcsa Patrik Ármin ügyében – írja a...