19.3 C
Budapest
2022. május. 21. szombat

Románia: Hamarosan iktatják a parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Hamarosan regisztrálják a parlamentben előterjesztői a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvény tervezetét. A jogszabályt több frakció tagjai is támogatják aláírásukkal, kidolgozásában az RMDSZ jelentős szerepet vállalt.

Csoma Botond képviselőtől megtudtuk: informálisan még jóval az alkotmánymódosító referendum bejelentése előtt zajlottak a parlamentben egyeztetések egy olyan törvény kidolgozásáról, amely szabályozná a bejegyzett élettársi kapcsolatot. A népszavazási kampány voltaképp lendületet adott az ügynek, ugyanis mindkét kormánypárt vezetője jelezte, hogy támogatják a jogszabály elfogadását.  – a Maszol.ro portálról

Csoma Botond elmondta, a múlt héten az RMDSZ-en belül is voltak egyeztetések a törvényről Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök részvételével. Ezen a tanácskozáson az Országos Diszkriminációellenes Tanács által kidolgozott tervezetet vizsgálták meg, ezt módosították részben saját javaslatokkal. Az RMDSZ politikusa elmondta,  a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről elsősorban Florin Manole képviselő az, aki támogatja a tervezet beterjesztését.

Felvették vele a kapcsolatot, és keddre meghívták az összes frakció képviselőit egy informális találkozóra, amelyen megpróbálják a jogszabály végleges változatát kidolgozni. „Azt szeretnénk, ha ez a tervezet ne egy bizonyos párt frakciójához kötődjön, hanem minél több frakcióból legyenek kezdeményezők. Nem szeretnénk senkit sem kizárni. Az lenne a legkedvezőbb, ha az összes parlamenti pártból lennének aláírók” – magyarázta Csoma. Hozzátette, a tervezetet hamarosan iktatják a parlamentben. Ezt nyilatkozta egyébként hétfőn Victor Negrescu európai ügyekért felelős miniszter is.

A jogszabály jelenlegi változata szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat elkülönül a házasság intézményétől, és azonos nemű, illetve heteroszexuális párokra is vonatkozna. A kapcsolat bejegyzése anyakönyvezetőnél vagy közjegyzőnél történne. A tervezet szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párokat a házastársakéval azonos jogok – örökösödés, vagyonközösség, hitelfelvételi lehetőségek – illetnék meg.

Kivételt az örökbefogadás képez. „Meg akarjuk könnyíteni azoknak az embereknek a helyzetét, akikről mindenki tudja, hogy jelen vannak a társadalmunkban” – mondta Csoma Botond. Ezt javasolta a diszkriminációellenes tanács Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által kidolgozott tervezetet már korábban ismertettük.

A parlamentbe beiktatott változat nyilván ettől majd eltérhet. A CNCD tervezete szerint két személy a kapcsolatát akkor regisztrálhatja, ha betöltötte 18. életévét és nem házas. Anyakönyvezető előtt törvényesíthetik együttélésüket. A tervezet gondol azokra is, akik nem beszélik a román nyelvet, vagy akik például hallássérültek. Ők hivatalos közvetítőt kérhetnek. A regisztrált személyek nem vehetik fel egymás nevét. A javaslat rendezi a vagyonmegosztást is.

A tervezet csak az különnemű párok esetében rendelkezik arról, hogy mi történik, ha gyermek születik az regisztrált élettársi kapcsolatban. Ilyenkor csak a különnemű párok kapnak szülői státust. A jogszabály lehetővé teszi a kölcsönös betegbiztosítást. Kimondja, ha az egyik fél elhalálozik, a másik fél hozzátartozónak, családtagnak minősül. Az egyik halála esetén jár a partnernek az örökösödési jog. Lehetővé teszi a tervezet az özvegyi nyugdíjat is.

A törvényjavaslat szerint a feleknek joguk van a szabad mozgáshoz és letelepedéshez, ezzel a tervezetet hozzáigazították a 2004/38-as európai uniós irányelvhez, amely kimondja: az Európai Unió polgárai és családtagjaik jogosultak arra, hogy bármely uniós ország területén szabadon mozogjanak és letelepedjenek.

A törvénytervezet szerint az egyik fél jogosult a 3 napos szabadságra, ha társa súlyosan beteg vagy elhalálozik. A javaslat szerint öt napos szabadnap kérhető a kapcsolat bejegyzését követően. A tervezetet lehetővé teszi az eltartási jogot is. A jogszabályjavaslatban leszögezik, hogy Románia a külföldön kötött házasságot, regisztrált élettársi kapcsolatot bejegyezett élettársi kapcsolatként ismeri el azokkal a jogkörökkel, amelyet a jelen javaslat nyújt.  – a Maszol.ro portálról

Forrás: maszol.ro

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktornak üzent a Greenpeace: Elég a véres olajból! .. – Szólj hozzá!

A szervezet csütörtök éjjel a Képviselői Irodaházra vetített óriási feliratot. Az Oroszország agressziója elleni közös uniós fellépést akadályozza azzal...

Frissítés a lajosmizsei balesetről – a 70 éves néni belahalt sérüléseibe a kórházban..

Halálra gázoltak egy nyugdíjast Lajosmizsén Egy 70 éves asszony halt meg Lajosmizsén, miközben egy várakozó autó mögött állt, amelynek...

Gázolás az 5-ös főúton, Lajosmizsén: a jármű alól emelték ki az áldozatot..

Baleset történt Lajosmizsénél, elgázoltak egy gyalogost. Parkoló autóba bepakoló embert ütöttek el az 5-ös főúton, Lajosmizsén a Dózsa György...

Lengyelország – Krakkó: Vaddisznó tört be egy szépségszalonba, hatalmas károt csinált..

Vaddisznó rontott be egy krakkói lakótelepen működő kozmetikai szalonba. Az állat „nagy lendülettel” futott be a helyiségbe – közölte a PAP...