0.3 C
Budapest
2023. január. 29. vasárnap

Rogán: A visszaéléseket már 2010-ben meg lehetett volna állítani

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

D MTI20150224001 300x183
Forrás: MTI | 2015. 03. 10. 12:53:04

A Buda-Cash-nél tapasztalt visszaéléseket már 2010 májusában meg lehetett volna állítani, ha a felügyeleti vizsgálatot akkor ugyanolyan hatékonyan hajtották volna végre, mint ahogy azt most a Magyar Nemzeti Bank megtette – mondta Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a testület keddi ülését követően újságíróknak.
Rogán Antal kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a keddi bizottsági ülésen világossá tette, hogy a Buda-Cash-nél már 2010 májusában legalább 45 milliárd forint hiányzott.

A Buda-Cash-ügy esetében egyetlen keményen dolgozó ember sem veszítette el a betétjét, ehhez szükség volt a Magyar Nemzeti Bank hatékony fellépésére, szükség volt a korábban elfogadott bankszanálási törvényre, arra, hogy Magyarországon hatékony pénzügyi felügyelet működjék, és ezt támogató intézményekre, amelyek lehetővé tették a visszásságok azonnali feltárását – mondta.

Hangsúlyozta: több tanulsága is volt a bizottsági ülésnek, először is az, hogy “évtizedes pénzügyi korrupció” zajlott Magyarországon, és ennek feltárására és megakadályozására egyedül a Fidesz-KDNP által támogatott kormány és az általuk megerősített Magyar Nemzeti Bank volt képes.

Rogán Antal elmondta: 2010 előtt sem az akkori jegybanki vezetés, sem az akkori pénzügyi felügyelet, sem az akkori parlamenti többség, sem az akkori kormány semmit sem tett, hogy a pénzügyi befektetési szektorban már évek óta zajló pénzügyi korrupciót felszámolja. Az is világossá vált, hogy a Buda-Cash tulajdonosai és brókerei gyakorlatilag eltüntették az emberek négy érintett kisbankban lévő betéteit – tette hozzá.

“Szerencsére, ezeket a tízmilliárdokat vissza tudjuk adni, de a következményeket mindenképpen mérlegelni kell” – mutatott rá. Kiemelte: további hatékony fellépésre van szükség a pénzügyi korrupció ellen, valamint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök elnyerjék büntetésüket.

Rogán Antal kiemelte: a Fidesz országgyűlési csoportja azt várja el a hatóságoktól, hogy a Magyar Nemzeti Bank vizsgálata és a feljelentése után, a lehető legrövidebb időn belül lépjenek fel a bűnösök ellen, tárják fel a szervezett bűncselekmény-sorozatot. “Tudni szeretnénk azt is, kik voltak a haszonélvezői a szervezett bűncselekmény-sorozatnak, ami Buda-Cash-ügy néven híresült el” – mondta a gazdasági bizottság elnöke.

Rogán Antal aláhúzta: “tudni szeretnénk azt is, hogy az egyéb pénzügyi vállalkozásoknál zajló pénzügyi korrupció kinek a részvételével, kinek a bűnössége mellett, kinek a hasznára történt.” Rogán Antal a Magyar Nemzeti Bankot pedig arra kérte a Fidesz frakció nevében, hogy továbbra is ugyanilyen határozott, eltökélt és kompromisszum nélküli vizsgálatokat folytasson le a pénzügyi korrupció feltárására.

Arról is szólt, hogy amint az MNB a szükséges törvénymódosításokra javaslatot tesz, amelyek további eszközöket adnak a jegybanknak a hatékony fellépésre, majd azokat beadja a kormánynak, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja kezdeményezi majd, hogy az Országgyűlés a Házszabálytól eltérően, rendkívüli sürgősséggel döntsön róluk. Kiemelte: a Fidesz elvárja az ellenzéki frakcióktól, hogy támogassák a javaslatokat a minél hatékonyabb fellépés érdekében.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Fokozatos melegedés várható, szerdára akár +10 C-fok is lehet – videó

Fokozatos melegedés várható, szerdára akár +10 C-fok is lehet Itt a Hirado.hu videója, amelyből értesülhetsz minden fontos időjárási kérdésről! Hirmagazin.eu

Két magyar arany az evezős ergométeres Európa-bajnokságon! Gratulálunk a kiemnelkedő sportteljesítményhez!

Szabó Márton és Darvas Zsolt révén a magyarok két aranyérmet nyertek az evezősök hét végén Párizsban megrendezett ergométeres...

Djokovic 22-szeres Grand Slam-bajnok és újra világelső – videók

Novak Djokovic tizedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben...

Gladiátor – videó

Amikor a nagy tekintélyű, elismert római hadvezért, Maximust elárulja és családját meggyilkolja a császár hataloméhes fia, Commodus, gladiátorként...