25.8 C
Budapest
2022. május. 26. csütörtök

Robbanó csapdák hálózzák be Palmürát

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

A szíriai hadsereg aknakutatói hozzáfogtak hétfőn az előző nap visszafoglalt Palmüra megtisztításához az Iszlám Állam terrorszervezet által hátrahagyott robbanóanyagoktól, miközben a harci alakulatok igyekeznek kiszélesíteni a város körül kialakított hídfőállást, ahonnan további támadásokat lehet indítani a dzsihadisták központjai irányában – közölték katonai források.

A robbanó csapdák behálózzák a várost, beleértve a lakónegyedeket és a történelmi városmagot is. Az iszlamisták elmenekültek, de néhányan még ott bujkálnak. Még vasárnap is több öngyilkos merényletet hajtottak végre. Az aknamentesítésben orosz segítségre is számítanak – mondták el.

A helyszíni jelentések szerint “a szíriai sivatag gyöngyének” is nevezett Palmüra szellemváros, a lakosság elmenekült a harcok elől. Mindenfelé súlyosak a károk. Két híres ókori templomból csak kőhalom maradt – jelentette egy tudósító, és a szíriai állami televízió helyszíni képein is nagy pusztítás látható.

Palmüra katonai repülőterét hétfőn megnyitották a forgalom előtt, és legalább egy szíriai repülőgép már le is szállt. Harcok folynak a várostól keletre és nyugatra is orosz harci repülőgépek és helikopterek támogatásával, hogy megelőzhessék az iszlamisták ellentámadását.

Palmürán át vezet a sivatagi út az Iszlám Állam szíriai fővárosa, Rakka és a kezén lévő legnagyobb szíriai város, Deir ez-Zór, egy olajtermelő tartomány központja felé. Mindkét város több mint 200 kilométerre van Palmürától, bevételük nem lesz könnyű. Az oda vezető utakat az orosz légierő bombázza.

A szíriai hadsereg főparancsnoksága egy közleményben azt ígérte, hogy Palmüra bevétele “dominóhatást” fog okozni, és a szélsőségesek végső vereségéhez vezet. “Ez súlyos csapás volt az Iszlám Államra, és minden bizonnyal aláássa harci morálját” – hangsúlyozta.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) értesülése szerint a Palmüráért folytatott háromhetes harcokban az Iszlám Állam legalább 417 fegyverest vesztett, a kormányerők és szövetségeseik közül 194-en estek el.

A harcok ellenére folyik az orosz erők részleges kivonása: hétfőn három nehéz harci helikopter hagyta el a Latakia tartományban lévő Hmejmim orosz légi támaszpontot.

A nyugati államok és az arab monarchiák által támogatott szíriai ellenzék Palmüra bevétele után arra  panaszkodott, hogy a rezsim a fegyvernyugvást területi gyarapodásra használja ki. “Attól tartok, hogy a fegyverszünet lehetővé teszi az Aszad-rendszernek, hogy felfalja, ami Szíriából megmaradt, amikor felszabadítja az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front által ellenőrzött területet” – mondta a Tárgyalási Főbizottság (HNC) egyik tagja Genfben.

Damaszkusz genfi küldöttségvezetője Palmüra visszavételéről szólva azt nyilatkozta hétfőn, hogy Oroszország azért ér el sikereket Szíriában, mert együttműködik a kormánnyal, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció viszont azért nem sikeres, mert nem így tesz. Bassár Dzsaafari felajánlotta Damaszkusz együttműködését a koalíciónak. Nem ellenezzük a közös munkát Amerikával, de csak ha Szíriával egyeztetve folyik – mondta egy libanoni televíziónak.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Ammánban nyilatkozva “bíztatónak” minősítette Palmüra visszafoglalását és azt, hogy ezután meg lehet óvni a város műemlékeit.

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Nagyszerű kezdeményezés, sok pici gyermek örömére: Mesezebrák Lajosmizsén – képek

Aki járt már a régi ötös úton Budapest és Szeged között, az tudja, hogy az országút Lajosmizsén hosszan, a...

Brutális jégeső verte el Bács-Kiskun megyét, villámárvíz csapott le Kaposvárra – videó, fotók

Hatalmas erővel lendült be szerda délutánra a vihar az ország több pontján. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szinte...

Brüsszelben kiakadtak azon, hogy a magyar kormányban csak fehér magyar emberek vannak

Ahogy arról portálunk is beszámolt, kedden a miniszterek bemutatásával és eskütételével megalakult az ötödik Orbán-kormány. Ezen alkalomból Kovács Zoltán posztolt egy...

Uniós bűncselekménnyé nyilvánítaná az Európai Bizottság a szankciók megsértését

Két javaslattal állt elő az Európai Bizottság, amelyek Ursula von der Leyen elnök szerint segíthetnek még nagyobb nyomást helyezni...