6.4 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Rezsiválság: Új gázszámla! Aki ilyet kapott és gondolkodás nélkül befizette, most figyeljen, mi a teendő a következő ilyennél!

Dátum:

Megosztás:

Jó ideje foglalkozunk olvasóink számláival, így sokféle számoláson vagyunk túl, amióta a rezsicsökkentés csökkentése megkezdődött.

Kezdetben őskáosz uralkodott a szogáltatóknál is és a fogyasztóknál is, de főleg az előbbieknél… A helyzet azóta sokat javult, de még mindig nem az igazi. Ezt mutatja egyik olvasónk friss számlája is.

Emlékeznek, kezdetben volt a jelleggörbe-láz, amiről kiderült szép lassan, hogy háromféle van belőle, és bizonyos esetekben a szolgáltató ezt is figyelembe veszi a számla kiállításakor. Mármint, hogy mennyi köbméter – vagy megajoule – számolódik rezsicsökkentetten.

A legfrissebb hírek itt!

Gulyás Gergely egyszer bocsánatot is kért, hogy az MVM kezdetben nem verte nagydobra ezt a jelleggörbés dolgot. Aztán jöttek az egyre nagyobb számlák, s sokszor tényleg a szolgáltató hibázott, ám gyakran az derült ki, hogy tényleg annyi az annyi… És persze, volt olvasónk – több is –, akinek sikerült visszaszereznie a hibás számla nyomán befizetett pénzét. Csak nem szabad feladni. Sőt, maga az MVM is rohamléptekkel fejlesztette online oldalát, s nem csak a részletes tájékoztatókat, de az online ügyintézési oldalak tartalmát is. Ma már nem titok senki számára, hogy melyik jelleggörbe vonatkozik rá, de lehet változtatni a részfogyasztásokat, sőt, a számlázás módját is a neten.

Ám úgy tűnik, még mindig csúszik hiba a számításba:

Olvasónk levelét idézzük:

„Lehet, kaptak már hasonló megkeresést, de ha nem, fontosnak érzem, hogy más fogyasztó megértse és fel tudjon lépni a saját érdekében hasonló esetben.”

Olvasónkat a szolgáltatótól kapott számla, az azon szereplő összeg és az ügyfélszolgálaton tapasztalt hozzáállás bosszantotta fel.

„Augusztusban megkaptuk a szokásos, kb. 15000 ft-os összegről szóló számlát. Fogyasztóhelyen szeptember közepén van az éves gázóra-leolvasás, ami rendben meg is történt idén, megkaptam az elszámolószámlát, kiegyenlítettük, rendben volt.

Megállapították, hogy az éves fogyasztásunk csökkent is az előzőekhez képest, így az új éves fogyasztási kalkuláció alapján 1676 m3/év a fogyasztásunk.

Ez alapján a kormányrendelet, illetve bármely kalkulátort nézve, a fogyasztásunk alapján nem vártunk nagy változást a gázszámla árában, mivel az I-es árkategóriába esik a havi átalányos fogyasztásunk.

A fentiekhez képest döbbenten nyitottam meg a következő, az éves leolvasás után érkezett, 25 napról szóló számlát, ami 28 574 ft-ról szólt.

Nagyjából 10 másodpercig tartott arra rájönni, hogy mi ia a probléma a számlával; nem arányosították 25 napra a havi fogyasztási átalányunkat, ellenben a kedvezményes árat naparányosan számolták, így 4359 MJ-t számoltak el I-es árkategóriában, és a többi, nagyjából 700-at versenypiaci áron.

A legfrissebb hírek itt!

Kétórás telefonhívás, várakozás és ügyintézés során leírnám a tapasztalatomat. Az ügyintéző, aki felvette a telefont elég szomorú, de természetesen (?) nem fogta fel, hogy mi is a problémám. Elmagyarázta, hogy itt tört hónapról van szó, és a kedvezményes árat napra számolják el, és hát ezért került a 4359 megajoule I-es árkategóriába, de hát 25 napra csak ennyi jár kedvezményesen, így a maradék versenypiaci. Én a türelmemet percről percre elvesztve próbáltam elmondani, hogy hát ez a problémám igen, hogy ez nem teljes hónap, míg nekem a 145 m3 teljes havi fogyasztásom miért számolták el 25 napra? Telefonbeszélgetésünk során háromszor tette le a telefont az ügyintéző, hogy a másik kollégájától tanácsot kérjen, míg én a vonalat tartottam. Szerintük jó a számla. A hangulatom és modorom itt már kezdett átmenni nyomdafestéket nem tűrő stílusba, így élettársam higgadt fejjel próbálta levezetni a problémánkat az általános iskolai matematika rejtelmeibe bevezetve ügyintézőnket (akitől, ha esetem valaha nyílvánosságra kerül, elnézést kérek), hogy amennyiben az éves fogyasztásunk 1676 m3/év, akkor a napi fogyasztásunkat megkapjuk a napok számával, 365-tel osztva, vagyis 4,6 m3/nap, amit az elszámolt időszak 25 napjával felszorozva megkapjuk a 114,8 m3-es fogyasztást, ezt már szorozhatjuk MJ-ra, hogy a kedves felhasználó (és az MVM ügyintéző) lehetőleg még kevesebbet értsen a számlából és fizesse be gondolkodás nélkül, mivel hát a számát be kell fizetni.

Ehhez képest a számlán a 145 m3 fogyasztás áll a 25 napos időszakra.

Másfél órás vonalbontás előtt panaszt vett fel az esetünkre, és elmondása alapján elektronikus levélben keresnek majd.”

Mi is ezzel a baj?

Röviden fogalmazva:

  • Olvasónk havi egyenletes átalányt fizet.
  • A legutóbbi éves elszámolása alapján ez havi 145 köbméter fogyasztást jelent.
  • Ez nagyjából a rezsicsökkentett áron engedélyezett fogyasztás. (Mindössze egy köbméterrel több havonta.)
  • Csakhogy most egy 25 napos számlázási időszak következett.
  • A 25 napra ugyanúgy a 145 köbméter fogyasztást számlázták ki, pedig azt 30 nap alatt fogyasztja el.
  • Így a napi 4,6 köbméteres fogyasztás rögtön 5,8 köbméterre változik, ezt a szolgáltató felszorozta, és a többletet kiszámlázta emelt áron.

Lássuk a számlát:

Olvasónk gázszámlája

A legfrissebb hírek itt!

Olvasónk gázszámlája

A számlán látszik, hogy az előzőleg megállapított (olvasónk elküldte az éves számlát is, azért tudjuk), 145 köbméteres fogyasztást számlázták ki, de csak 25 napra. Megpróbáltuk a szokásos számításokkal igazolni a számla helyességét, hogy megtudjuk, esetleg nem az történt-e, hogy egyenletes részszámlázás helyett valami mást alkalmazott a szolgáltató. Tehát még a hőmérséklet alapú jelleggörbe alapján rezsicsökkentetten engedélyezett mennyiségeket is bearányosítottuk a fogyasztásba, de nem jött ki a matek. Olvasónknak minden jel szerint igaza van, és az történt, amit a levelében leírt. A fogyasztás alapján legfeljebb havi egy köbméternyit kellene emelt áron fizetnie.

Mindenkinek tanulságos lehet, akinél az éves leolvasás napja nem esik egybe a számlázási időszak napfordulójaval, vagyis tört hónapot számláznak ki neki.

Korábban a szolgáltatóval sikeres csatát vívó olvasóink példája alapján arra biztatunk mindenkit, ne adja fel.

A fenti számlát beküldő olvasónk történetének folytatását is várjuk, s akár sikerrel jár, akár nem, a történetét megosztjuk veletek!

Nyitókép illusztráció, dehir

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Ennyi volt az elektromos rollereknek? Párizsban már fontolgatják, hogy kitiltják őket a városból – Menjenek vagy maradjanak? Szavazz!

Az elektromos rollerek megosztó járművek: sokan imádják, de nem kicsi az a tábor sem, amelynek a tagjai rossz...

„Hazug g*ci vagy!” – óriási veszekedés kerekedett abból, hogy VV Reni hány férfival feküdt le..

Csupán két éjszakát töltöttek a luxus helyszínen a ValóVilág idei versenyzői, akik közül többen már az első éjszaka...

FAO: Nem drágult a globális élelmiszerkosár novemberben

A FAO élelmiszer-alapanyag árindexe csupán 0,3%-kal haladja meg a tavalyi értékét Róma, 2022. december 2. – Jórészt mozdulatlan maradt a...

Mariupol ostromának túlélője: Ukrajna megtörhetetlen!

Katyerina Poliscsuk anno operaénekesnőnek készült, ám akkor aligha gondolta volna, hogy eljön a napja, amikor egy lebombázott acélműben...