9.4 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeFőhírekGazdaságRezsiemelés: csúnyán ráfizethetünk a havi leolvasásra és itt vannak az újabb rezsiszabályok...

Rezsiemelés: csúnyán ráfizethetünk a havi leolvasásra és itt vannak az újabb rezsiszabályok a kormánytól

Ha vannak hónapok, amikor sok áramot fogy, érdemes lehet váltani.

Az új rezsiszabályok az átlag alatt fogyasztók számára is izzasztó számlákat hozhatnak, ha havi leolvasás alapján fizetnek. A gáznál ezt – ahogyan erről korábban a Blikk is írt – a fogyasztási jelleggörbe segít majd ellensúlyozni. Az áramszámlánál azonban akár jelentős többletköltséget okozhat az éven belül ingadozó felhasználás – figyelmeztetnek a Bank360.hu szakértői.

Időarányos elszámolás

Az új rezsiszabályokat meghatározó kormányrendelet szerint a lakossági fogyasztók az éves kedvezményes áram- és gázmennyiségeket időarányosan vehetik igénybe. Ennek érdekében az energiaszolgáltatónak naparányos elszámolást kell alkalmaznia.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ez a rendelet szerint úgy történik, hogy a felhasználónak kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti áram- vagy gázmennyiséget számlázza ki piaci áron. Ez lefordítva azt jelenti, hogy van egy napi kedvezménymennyiség, és ha egy hónapban a napok számát figyelembe véve e fölött fogyasztunk, akkor azt már emelt áron számlázza nekünk a szolgáltató (pl. egy 31 napos hónapban áramból 214,27 kWh vehető igénybe kedvezményesen).

Időszakos túlfogyasztás

Ez azoknak nem gond, akik éves leolvasás alapján havi átalányban, egyenlő összegekben fizetik az áram- vagy gázszámlájukat. Nekik mindegy, hogy a kedvezményt napi vagy éves elszámolás alapján kapják. Probléma azoknál lesz, akik havi leolvasás alapján fizetnek.

Ők ugyanis azokban a hónapokban, amikor a napi kedvezményes mennyiség felett fogyasztanak, az e fölötti részt már piaci áron fizetik. Hiába vannak más hónapokban a kedvezményes mennyiség alatt, a hónapokban a ki nem használt kedvezménymennyiséget elvesztik. Így esetükben előállhat az a helyzet, hogy évesen ugyan nem lépik túl a kedvezményes mennyiséget, mégis piaci ár fölött fognak fizetni azokban a hónapokban, amikor a napi átlagfogyasztásuk a kedvezményes szint feletti.

Jobb lehet az átalány

A havi leolvasás alapján fizető áramfelhasználóknak tehát érdemes lesz mérlegelniük az éves leolvasásra és átalányfizetésre való áttérést.

Az éves leolvasásra azonban nem lehet akármikor áttérni, ahogyan éven belül sem lehet ki-be ugrálni. Ennek szabályait a szolgáltatók határozzák meg, jellemzően az éves leolvasás és elszámolás után van erre mód meghatározott ideig. Az új helyzetben a kormány nem adott erre speciális lehetőséget, így egyelőre maximum a szolgáltatók dönthetnek úgy, hogy lazítanak a szabályokon, vagy például bizonyos ideig erre most extra lehetőséget adnak.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Lehet fordított is a helyzet

Bizonyos esetekben fordított helyzet is felmerülhet. Az az éves leolvasás alapján fizető felhasználó, aki ugyanis az új árakra tekintettel jelentősen csökkenteni tudja és akarja a fogyasztását az áramból vagy a gázból, ezt a megtakarítását csak sokkal később kapja vissza. Az éves leolvasás alapján valójában a múltunk alapján fizetjük a tarifát, azaz az előző évi felhasználásunk határozza meg a kiszámlázott energiamennyiséget. Ha ezt időközben jelentősen csökkentjük, akkor a különbözetet majd csak a következő éves leolvasás után kapjuk vissza.

Újabb részletszabályokat adott ki a kormány a rezsicsökkentés változásáról

Hétfőn hatályba léptek a rezsicsökkentés korlátozására vonatkozó új szabályok, még aznap éjjel a kormány új rendeletet adott ki, amelyben tisztázza a mikrovállalkozásokra vonatkozó szabályokat is. Emellett a rendelet a lakossági fogyasztók esetében is tisztáz több kérdést például a társasházi fogyasztókét.

Augusztustól ugyanis csak az átlagfogyasztásig jár a rezsicsökkentett ár az áram- és gázfelhasználásra, az ezt tullépő fogyasztók a háztartásokban és az igénylést benyújtó mikrovállalkozásoknak egyaránt már a lakossági piaci árat kell megfizetnie.

tegnap este megjelent rendeletben úgy fogalmaznak, augusztus 1-jétől a mikrovállalkozásokra is vonatkoznak a szabályok, „kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók”. Azt is tisztázták, hogy a korábban kihirdetett kedvezményt időarányosan lehet igénybe venni. – írta meg a napi.hu.

Mit jelent az időarányos elszámolás?

Az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, így a számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részét szorozzák a számlázási időszak napjainak a számával, és az azt meghaladó részt számolják el piaci áron.

A földgáz esetében a felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázás, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény-meghatározást alkalmazzák majd.

A kedvezményben részesülő mikrovállalkozásoknakvakkor is jár nekik a rezsitámogatás, ha a szolgáltatójuktól nem kapták meg az erről szóló okiratot. Azt írja a rendelet, hogy „az egyetemes szolgáltatásra való jogosultságot alátámasztó irat a megjelölt határidőt követő 15 napon belül az egyetemes szolgáltatóhoz beérkezik, úgy kell tekinteni, mintha határidőben rendelkezésre bocsátották volna.”

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ráfázhat, aki nem jogosult és nem nyilatkozik

Ha egy nem lakossági felhasználónak az egyetemes szolgáltató általi ellátása 2022. június 18. napja után kezdődött, és az egyetemes szolgáltatás már nem jár neki a módosítások után, 2022. augusztus 15-ig köteles nyilatkozni erről.

Az energia-vészhelyzet miatt a nyár utolsó hónapja számos téren új fejezetet nyit Magyarországon.

Jelentősen nőhetnek a büntetőtételek, ha valaki nem nyilatkozik arról, hogy már nem jár számára az egyetemes szolgáltatás (ez a köznyelvben a rezsicsökkentés). Korábban ilyen esetben az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási árszabás egységára ötszörösének megfelelő egységáron kellett elszámolni. Változás, hogy a büntetés alkalmazása során az euróban megadott piaci vagy tőzsdei árak forintra történő átszámításakor az MNB által megállapított, tárgyhónap utolsó munkanapján érvényes deviza-középárfolyamot kell alkalmazni.

A földgáz esetében kormányrendelet módosítása most a CEEGEX (Közép-európai Gáztőzsde) árait határozza meg.

Ha valaki júliusban nem lépett, villamosenergiát vagy földgázt vételezett, akkor végső menedékes jogintézmény keretében biztosított villamosenergia-ellátásra jogosult. Az eredeti augusztus eleji határidőt megváltoztatták. A végső menedékes ellátás biztosításának kezdő időpontja a tárgyhónapot követő második hónap első napja, a mintaszerződés közzétételének határideje a tárgyhónapot követő hónap 10. munkanapja. Mindez pedig a 2022. október 31-ig beérkező nyilatkozatok esetében érvényes.

Aki nem nyilatkozik, elmulasztja a kérvényeket, az 2022. július 31-én egyetemes szolgáltató által ellátott felhasználó között fennálló villamosenergia-vásárlási szerződés megszűnik, azzal, hogy az egyetemes szolgáltató általi ellátás végéig terjedő időszakban a felhasználó nem minősül a villamos szerződés nélküli vételezőnek.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Kis könnyítés az irodás társasházaknak

A rendeletben arra is kitérnek, milyen szabályok vonatkoznak azokra az épületekre, ahol lakások és mikrovállalkozások is vannak. Ebben az esetben ahol az összes felhasználási hely tekintetében együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű lakóépület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, marad a rezsicsökkentés, ha a közös fogyasztás évente 2523 kilowatt alatt marad.

Az óránkénti 20 köbméter kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező lakóépület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, jogosultak a földgáz esetében is a rezsicsökkentésre abban az esetben, ha felhasználási helyenként a fogyasztás nem éri el évente az 1729 köbmétert.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work