Hirmagazin.eu
Főoldal » Rétvári: február 9-re hívják össze a köznevelési kerekasztalt
Belföldi hírek

Rétvári: február 9-re hívják össze a köznevelési kerekasztalt

Forrás: MTI

Február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – jelentette be a tárca parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

február 9-re hívják össze a köznevelési kerekasztalt

Rétvári Bence elmondta: a hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok, a munkaadók képviselőit. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés képviselői.

Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor hozzátette: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani. A sajtótájékoztató és a köznevelési kerekasztal leendő helyszínén elhelyezett névtáblák alapján a tanácskozásra meghívást kap a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a     Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, és Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

A lehető legszélesebbre nyitották az ajtókat, nem volt még olyan egyeztetés Magyarországon, amelyre minden iskolát meghívtak – utalt a parlamenti államtitkár a 198 tankerületben a héten záruló konzultációkra. Hozzátette: eddig 32 helyszínen, 336 iskolával, illetve intézményvezetővel konzultáltak, és volt ahonnan 8-10-en is eljöttek a fórumra.

Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztalon szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült, “jó szándékkal feltett” kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor rögzítette: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani.

A politikus a szerdai demonstrációkról azt mondta: ma Magyarországon mindenki számára garantált, hogy a véleményét, álláspontját békésen elmondhassa, ez fog történni a tüntetéseken is. Felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt még Gyurcsány Ferenc lovasrohamot vezényelt a békésen ünneplő emberekre. Megjegyezte: azt látják, hogy bukott politikai erők képviselői igyekeznek a demonstrációkon újra reflektorfénybe kerülni.  Arra szólított fel, hogy ne használják fel a pedagógusokat politikai céljaikra.

Rétvári Bence kérdésre arról, hogy Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke már sztrájkhangulatot vetített elő, azt mondta: tapasztalataik szerint különböző vélemények, különböző vérmérséklettel jelentek meg a fórumokon. Sok kérdést, témát kell majd megvitatni országrésztől és településszerkezettől is függően.

Az államtitkár kitért arra is, hogy folytatni kívánják a pedagógus-béremelést. Kifejtette: ennek első évében 32 milliárddal, 120 milliárddal költöttek többet e célra, mint az azt megelőző években. A tavalyi növekmény 34 milliárd volt, és idén is ennyit különítettek el, így összességében bőven 230 milliárd feletti az az összeg, amit a pedagógusok bérének emelésére fordítottak. Ezzel átlagosan mintegy 40 százalékkal nőtt a bérük – mutatott rá. Ezt a folyamatot nem szeretnék megállítani és nem szeretnének semmilyen olyan kompromisszumba belemenni, ami visszafordítaná az idő kerekét és visszaállítaná a 2010-es vagy az azt megelőző állapotokat.

A béremelés jövőre is folytatódik – erősítette meg.

Azt mondta, hogy a baloldali kormányok egyhavi bért vettek el a pedagógusoktól és többször söpört végig iskolabezárási hullám, 381 iskolaépület ajtajára került lakat.

Ezért hozták létre a központi intézményfenntartást, amelyet a gyakorlatban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végez, és amelyet fontosnak tartanak.

Az iskolabezárás minden esetben tömeges pedagógus-elbocsátást is eredményezett, ezt szintén a központi fenntartással tudták megállítani – jegyezte meg a parlamenti államtitkár. Rétvári Bence felidézte, hogy az elmúlt években összesen 120 milliárd forintot fordítottak 500 iskolában fejlesztésekre. Megjegyezte: a korábbi fenntartói rendszer óriási költségvetési lyukat hordozott magában.

A parlamenti államtitkár felidézte még az ingyenes tankönyvellátás és az ingyenes étkeztetés kibővítését, és megemlítette, hogy a Klebelsberg ösztöndíjnak köszönhetően másfélszeresére nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma. Kitért a Kliknél végrehajtott változtatásokra, arra, hogy csökkent a budapesti központ feladat- és hatásköre, nőtt a megyei tankerületeké és megteremtették a kincstári kártya jogi alapját. A pedagógusok papírmunkája egyharmadára csökkent, hogy több idejük legyen a gyerekekkel foglalkozni.

A kincstári kártyáról az MTI kérdésére azt mondta: ezt már az első félévben szeretnék biztosítani, és a rajta szereplő összeg az intézmény méretétől, dologi kiadásaitól függ majd. Az iskolák vezetői havonta fix összeggel gazdálkodhatnak a tervek szerint – jelezte.

 

Hasonló hírek

Ne dőljön be a napsütésnek, nagyon hideg lesz ma is!

Edit

Kormányinfó percről percre – Kötelező lesz a maszkviselés zárt terekben szombattól

Mazsi

Na ugye, hogy igaza van?!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....