11.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Rétvári: 53 milliárd forinttal bővül az Egészségbiztosítási Alap

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 14 072621

Budapest, 2015. június 14., vasárnap (MTI) – Több fontos kormányzati cél fedezete az Egészségbiztosítási Alap jövő évi 53 milliárd forintos bővülése. Ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolta a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésre.

Az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában az államtitkár kifejtette: az Egészségbiztosítási Alap jövő évi kiadási főösszege 1963,69 milliárd forint, amely közel 53 milliárd forinttal több, mint az idei előirányzat. Az alap jövő évi költségvetésén belül az egészségügyi szakdolgozók és orvosok mozgóbérének korrekciójára 12,8 milliárd forint áll rendelkezésre. Kitért arra, hogy az ügyeleti díj, a készenléti díj, a rendkívüli munkavégzés (túlmunka), valamint a műszakpótlék számításának alapja a 2012. június 30-án hatályos kinevezésben, munkaszerződésben szereplő összeg, vagy az akkori közalkalmazotti bértábla alapján járó illetmény, azaz ezen illetményelemeknek nem a béremeléssel megemelt illetmény az alapja. Az intézkedéssel biztosítható, hogy a 2012-es és a 2013-as béremelés is a mozgóbér alapját képezze, ezáltal megvalósul a béremelések teljes alapbéresítése – mutatott rá az államtitkár.

Rétvári Bence közlése szerint a költségvetés 2,5 milliárd forint forrást biztosít a fiatal szakorvosok támogatására, így ők a szakvizsga megszerzését követően is a rezidens ösztöndíjhoz hasonló mértékű támogatásban részesülhetnek. A nyugdíj mellett tovább dolgozók pénzellátást helyettesítő jövedelem-kiegészítésére pedig 800 millió forinttal magasabb összeg áll rendelkezésre.

A háziorvosi ellátórendszer megújításának folytatásaként, az alapellátás megújításának második ütemére 10 milliárd forintot fordítanak. Ez a 2016-os költségvetést tekintve többletforrás, ugyanis a háziorvosi ellátórendszer megújításának első ütemére kifizetett 10 milliárd forint beépült a háziorvosi finanszírozásba.

A gyógyszertámogatás az előző évhez képest közel 7 milliárd forint növekedést mutat, a 2016-ra tervezett összeg megegyezik a gyógyszertámogatás jogcímcsoport idei várható teljesítésével – sorolta.

A gyógyászati segédeszközök támogatására 4,9 milliárd forinttal több juthat az idei törvényi előirányzathoz képest. A táppénzkiadás előirányzata az ideihez képest több mint 8,4 milliárd forinttal nő, a csecsemőgondozási díj 2016-os előirányzata pedig közel 3,5 milliárd forinttal több, mint az idei. A gyermekgondozási díjra az ideihez képest mintegy 6,8 milliárd forinttal több forrást terveztek be. A nemzetközi egyezményekből eredő és külföldön történő, tervezett ellátások előirányzatára jövőre csaknem 1,36 milliárd forinttal több forrás biztosított, a jövő évben belépő és többletkapacitási igényt jelentő fejlesztések és egyéb többletkapacitások finanszírozására jövőre együttesen 5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Rétvári Bence összegzése szerint a számokból egyértelműen látszik, hogy a kormány a következő évben is megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a magyar polgárok minőségi egészségügyi ellátásban részesülhessenek.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este Sandra Bullock egyik utolsó filmjét vetítjük, a 2021-ben bemutatott megható drámát – Megbocsáthatatlan – videó

Teljes film magyarul: Megbocsáthatatlan Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you for...

Messi hatalmas botrányt okozott azzal, hogy nem lépett pályára sérülten – videó

Ez a legjobban a kínai focirajongóknak fájt! Videó Hirmagazin.eu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert megoperálták, az operáció sikerült – videó

A rehabilitáció időszakában a parlamentben és a kormányüléseken Panyi Miklós államtitkár és miniszterhelyettes látja el a feladatait. Rövid közleményt...