25.5 C
Budapest
2022. július. 6. szerda

Rettegett Ivánt visszakapják az ukránok

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A Szovjetunió német megszállása alatt egy dnyepropetrovszki (ma: Dnyipro) múzeumból eltűnt monumentális történelmi festményt szolgáltat vissza Ukrajnának az Egyesült Államok – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium.

A 2,3 x 2,6 méteres festmény Rettegett Ivánt ábrázolja, amint elszontyolodva távozik lóháton a Kremlből politikai ellenfelei elől menekülve. Ukrán művészettörténészek szerint Mihajlo Panyin ukrán festőművész 1911-es diplomamunkájáról van szó, amely 1941-ig a Dnyepropetrovszki (ma: Dnyipro) Művészeti Múzeum állandó kiállításának részét képezte.

A festményt tavaly akarta elárvereztetni egy idős connecticuti házaspár, amely évtizedeken át abban a hitben élt, hogy egy másolatról van szó. A rejtélyes eredetű kép azzal a házzal együtt került 1987-ben a birtokukba, amelyet egy másik pár 1962-ben vásárolt egy 1946-ban bevándorolt, 1986-ban leszármazottak nélkül elhunyt svájci állampolgártól, a svájci hadsereg egykori tagjától.

Az ukrajnai múzeum az árverési katalógusban figyelt a festményre, amelyet az FBI lefoglalt. Amikor megtudták, hogy egy lopott festményt őriztek ridgefieldi otthonukban – ahol még egy különleges, napfényes termet is építettek a bemutatására 37 ezer dollárért -, a tulajdonosok, David és Gabby Tracy, önként felajánlották a kép visszaadását.

A 84 éves Gabby Tracy, aki szlovákiai holokauszttúlélő – apja, Samuel Weiss koncentrációs táborban halt meg -, azt mondta a CNN-nek,

miután értesültek a kép történetéről, fel sem merült, hogy ne adják vissza a jogos tulajdonosnak, az ukrán népnek.

Az asszony elmondta, hogy számos családi összejövetelt és rendezvényt tartottak a nagyméretű festmény előtt, amelyet látogatóik is mind megcsodáltak.

A “Rettegett Iván titokban távozik az opricsnyina elől” című festményt – előtörténetének ismerete nélkül – 5000 dolláros kiinduló áron javasolta eladásra kínálni a megkeresett aukciósház.

Arról, hogy a festmény miként tűnt el a múzeumból és hogyan került a svájci katonához, semmit sem sikerült kideríteni.

A washingtoni ukrán nagykövetség közleménye szerint ez az első eset, hogy a két ország hatóságai együttműködtek lopott kulturális javak visszaszerzésében.

Forrás: infostart.hu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Fidesz: Gyurcsányék a magyar családokkal fizettetnék meg a háború árát

Gyurcsányék a magyar családokkal fizettetnék meg a háború árát, ők ugyanis bevezették volna az elhibázott brüsszeli olajembargót és...

Világgazdaság: “A szankciós politika a német gazdaságot fenyegeti, viszont a jelek szerint az orosznak kifejezetten jót tesz.

Blikk: A németek szerint Vlagyimir Putyin a "tervezett karbantartást" követően nem nyitja majd újra a gázcsapot Európa felé...

Csecsen vezető: Ha Putyin nem állít meg minket, Berlinig megyünk! – videó

Magomed Daudov szerint a csecsen harcosok szent háborút folytatnak. Egy Twitteren megjelent videón Magomed Daudov, a csecsen parlament elnöke többek...

Rehabilitációs, rokkantsági ellátás jogosultsági feltételei

Cikkünkben a rehabilitációs, rokkantsági ellátásra való jogosultság feltételeit, jogszabályi hátterét járjuk körbe. Sokszor teszik fel azt a kérdést, hogy...
facebook