12.9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

RETRÓ-erotika: Ezért volt olyan népszerű Emanuelle.. (18+)

Dátum:

Megosztás:

A kilencvenes évek elején, amikor még az internetnek hírét sem hallottuk, és érdeklődve olvasgattuk a Bravo Magazin Szerelem, szex, gyengédség rovatát, a kamaszodó és kíváncsi kiskorú a Magyar Televízióban is elcsíphetett egy-egy túlfűtött, szigorúan 18 éven felülieknek szóló alkotást.

Jómagam így ismerkedtem meg Rainer Werner Fassbinder vagy Nagisza Oshima filmművészetével, de a mai fogalmak szerint legfeljebb erotikus, akkor még „félpornónak” bélyegzett Emmanuelle is belefért a közszolgálati televíziózásba – persze szigorúan késő éjjel. A főcímdal sokak fülébe beleragadt: Gergely Róbert énekelt búgó hangján a főszereplőnőről, aki a „szerelem dalára elindult”, s óriási választás elé állította az élet, amit ő nemes egyszerűséggel átengedett másoknak:

Szerette őt a trópusi nap,
Törtek a szívek egy lány miatt.
Boldog legyen, vagy csak szabad?
Hagyta, hogy mások válasszanak –

hallgathattuk a Filmslágerek magyarul kazettán, kiskamaszként homályosan megsejtve, hogy itt azért többről lehet szó, mint a boldogság, a szabadság és a választás elvont fogalma.

A magyar valóságból a Seychelles-szigetekre

A magyar nézőnek, ha éppen nem kiskamasz volt, az erotikus tartalmon kívül mást is kínált a francia sorozat. A rendszerváltás utáni rögvalósággal szembesülő, kipufogógázban és taxisblokádban fuldokló hazai lakosság számára „a Seychelle-szigetek aranysárga fövenye, örökké nevető bennszülöttei, a könnyű estéli étkezések, miközben messze a tenger morajlik” (ahogyan Kolozsvári Papp László írta az Élet és Irodalomban) nem is lehetett volna messzebb. A kenyai szafarikon, luxusvillákban, thai ópiumbarlangokban vagy valamely ranchon különböző férfiakkal és nőkkel barátja, az idős Mario hatására és biztatására intim viszonyba keveredő Emmanuelle a szexuális szabadság megtestesítője lett a tátott szájjal figyelő közép-kelet-európai számára.

A főszereplő Sylvia Kristel az Emmanuelle-film plakátja előtt
A főszereplő Sylvia Kristel az Emmanuelle-film plakátja előtt. Evening Standard / Getty Images Hungary

Önéletrajzi motívumok

Maga a történet egy thai írónő, Marayat Bibidth fejéből pattant ki, aki Emmanuelle Arsan néven adta ki Emmanuelle című regényét 1959-ben Párizsban. A megjelenés után rögtön betiltották, és csak 1967-ben jelenhetett meg újra. Az erotikus regény írásában állítólag a Bibidth férje, a francia UNESCO-diplomata, Louis-Jacques Rollet-Andriane is közreműködött, és, hogy úgy fogalmazzunk, saját élményből dolgozott. A regényből először a hatvanas években készült film, de ez korántsem volt olyan explicit, mint az 1974-es, Just Jaeckin rendezte verzió, amely átütő sikert hozott az alkotóknak, főként a főhősnőt megszemélyesítő Sylvia Kristelnek. A sikerhez nagyban hozzájárult a Pierre Bachelet által szerzett főcímdal, amelyről kiderült, hogy egy angol együttes, a King Crimson egyik számával túlontúl erős hasonlóságot mutat. (Az alkotók végül peren kívül megegyeztek a zenekarral.) A filmet állítólag 650 millióan látták világszerte, egy párizsi moziban 14 évig vetítették folyamatosan. (Magyarországon – nem meglepő módon – nem került mozikba, videókazettán járt kézről kézre, majd a kilencvenes években az Emmanuelle-sorozat a televízió képernyőjén is megtekinthetővé vált, vélhetően némileg cenzúrázott formában.)

Női szexualitás, férfiszemmel

nem túlságosan bonyolult szüzsé szerint Emmanuelle Thaiföldre utazik diplomata férjéhez, ahol mindene megvan, ám a luxusban unalmasan telnek napjai. Erotikus élményekre vágyik, ezért „ledobja láncait”, és nem csak azokat: leszbikus kalandokba keveredik a diplomata nőközösség tagjaival, majd beleszeret egy régésznőbe, de érzelmei nem találnak viszonzásra. Unalmas életéből az zökkenti ki, hogy találkozik Marióval, egy öregedő életművésszel, akinek feltett célja, hogy megismerteti Emmanuelle-t a női test és lélek felszabadításának útjával.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ezt konyhafilozófiai okfejtéssel („A szerelem nem más, mint vágyakozás a testi kéj után”) és többek között egy ópiumbarlangban zajló csoportos erőszakkal kívánja elérni. Emiatt már a korabeli nyugati lapok is támadták, mondván, hogy a film valódi szándékát „álfilozófiai verejték mögé rejti”, és a gyönyörű tájak felvételei a „hazug és ostoba mondanivaló” leplezésére szolgálnak.

A forgatás helyszíne a Seychelles-szigeteken
A forgatás helyszíne a Seychelles-szigeteken. Wikimedia Commons

A siker receptje

Az Emmanuelle egy idő után mint franchise üzemelt tovább: megszámlálhatatlan folytatást forgattak le, különböző főszereplőnőkkel. Emmanuelle eljutott Hongkongba, Velencébe, Los Angelesbe, és más távoli tájakra is.

A SIKERRECEPT MINDIG UGYANAZ VOLT: A FŐHŐSNŐ EGY KELLŐEN EGZOTIKUS ORSZÁGBAN VONZÓ NŐKKEL ÉS FÉRFIAKKAL MEGISMERKEDVE ÁLDOZHAT A TESTI SZERELEM OLTÁRÁN.

A második részben bukkant fel Laura Gemser, aki egy egzotikus masszőrnőt alakított, olyan meggyőzően, hogy egy olasz rendező szerződtette a Fekete Emanuelle (szigorúan egy m-mel, hogy a szerzői jogi vitákat elkerülhessék) címszerepére. Ebből az utánzatból több epizód is készült, nagy népszerűséget hozva Gemser számára a nyolcvanas években Olaszországban. De megformálta Emmanuelle-t Monique Gabrielle, Mia Nygren, Natalie Uher és Marcela Walerstein is. A hírek szerint ismét le fogják porolni a klasszikus szoftpornót: a címszereplő az Adéle életéből és a Nincs idő meghalni című James Bond-filmből ismert Léa Seydoux lesz.

Az 1974-es film plakátja
Az 1974-es film plakátja. Wikimedia Commons

Alice Csodaországban?

A négy nyelven beszélő, kiemelkedően magas IQ-val rendelkező Sylvia Kristelt igencsak beskatulyázta az erotikus szerep, később sem tudott kitörni belőle: a számtalan Emmanuelle-film mellett olyan, sokat sejtető című alkotásokban szerepelt, mint a Lady Chatterley szeretője, a Casanova vagy a Perzselő szenvedély. Kristel 32 évesen búcsút mondott a szerepnek – viszont az egyik utolsó verzió főcímdalát ő énekelte. 2006 szeptemberében, hat évvel halála előtt Nue (Meztelenül) címmel jelent meg önéletrajzi regénye. Ebben azt írta: az Emmanuelle a mai pornófilmekhez képest olyan, mint Alice Csodaországban, hozzátéve, hogy a fia, amikor először látta, elaludt rajta, olyan unalmasnak találta. Változnak az idők.

divany

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megdöbbentő nyilatkozatot tett Rúzsa Magdi – videó

Már két éve próbálja megtalálni az egyensúlyt a munka és a gyereknevelés között Rúzsa Magdi, aki 2022-ben adott...

L.L. Junior: Fejek hullottak

L.L. Juniorhoz is eljutottak a vállalkozását érő kemény negatív vélemények: alkalmazottaktól vált meg, egy hónapig minden nap személyesen...

Ezt a 15 filmet mindenki látni akarja 2024-ben

Ha megnézzük a következő 12 hónapra tervezett mozis és streaming-filmek listáját, sok izgalomra számíthatunk! Ki ne szeretné megnézni George Miller Mad...

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...