13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

Részletesen bemutatjuk a koronavírus elleni vakcinákat! .. Mi döntjük el, melyiket kérjük!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A 2020-as évben a koronavírus elleni vakcinák tucatjait vetették alá klinikai vizsgálatnak.

Mostanra értünk el oda, hogy bizonyos oltások a nyilvánosság számára is beadhatók, miközben fejlesztőik továbbra is adatokat gyűjtenek biztonságosságukról és hatékonyságukról.

Amennyiben megfelelnek az összes szükséges kritériumnak, ezeket a vakcinákat a jövőben teljes mértékben jóvá lehet hagyni, ami egyes oltóanyagoknál már meg is történt.

Pfizer–BioNTech (Magyarországon engedélyezett)

Az ameikai Pfizer és a német BioNTech biotechnológiai vállalat által kifejlesztett vakcina 95 százalékban hatékony a koronavírus-fertőzés megelőzésében.

A vakcinát két adagban adják be, három hét különbséggel, és mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni. 2020. december 11-én a Pfizer–BioNTech vakcina lett az első Covid–19 elleni vakcina, amelyet sürgősségi felhasználásra engedélyezett az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA).

Több más ország is engedélyezte az oltást sürgősségi felhasználásra, köztük az Egyesült Királyság, Argentína, Chile és Szingapúr, és az Európai Unió is követte példát december 21-én – írta a The New York Times. Bahrein, Kanada, Szaúd-Arábia és Svájc teljes mértékben jóváhagyta az oltást.

A oltás alapjául egy mRNS nevű molekulát használ. A DNS molekuláris unokatestvére, az mRNS utasításokat tartalmaz specifikus fehérjék felépítésére; ebben az esetben az oltóanyagban található mRNS a koronavírus tüskefehérjét kódolja, amely szerkezet eltávolítja a vírus felületét, és amelyet emberi sejtek megfertőzésére használ. A vakcina a testbe kerülve utasítja az emberi sejteket, hogy építsék fel ezt a fehérjét, és az immunrendszer megtanulja felismerni és megtámadni koronavírust.

Moderna (Magyarországon engedélyezett)

A Moderna első vakcinaszállítmánya január 12-én érkezett meg Magyarországra. Az M1 nem megerősített információja szerint a Moderna vakcináját az idősotthonok lakói kapják.

Az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat és a Nemzeti Allergiai és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) által kifejlesztett vakcina szintén az mRNS-t használja bázisként, és a becslések szerint 94,5 százalékos hatékonyságú. A Pfizer–BioNTech vakcinához hasonlóan az oltás két részből áll, azonban itt annyi az eltérés, hogy a második oltást négy hét után adják be.

Másik különbség, hogy a Moderna vakcinája mínusz 20 Celsius-fokon tárolható, ahelyett, hogy mélyfagyasztást igényelne, mint a Pfizer–BioNTech oltóanyaga.

Oxford–AstraZeneca

Számos előnye van az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyagának, de a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a hagyományos eljárással készült brit oltóanyag alacsonyabb hatásfokkal véd a koronavírus ellen, mint a Pfizer vagy a Moderna vakcinája.

Az Egyesült Királyság és Argentína december végén engedélyezte az Oxford–AstraZeneca vakcináját sürgősségi felhasználásra, India és Mexikó pedig januárban engedélyezte a vakcinát sürgősségi felhasználásra – írja a The Times.

A felvételek tartalmazzák az adenovírus legyengült változatát, egy közönséges megfázásos vírust, amely természetes módon megfertőzi a csimpánzokat. A tudósok módosították a vírust, így az nem képes megismétlődni az emberi sejtekben, majd olyan géneket adtak hozzá, amelyek a koronavírus tüskefehérjét kódolják. A test belsejében a vakcina bejut a sejtekbe, és felszabadítja ezeket a tüskefehérje géneket, amelyeket a sejtek felhasználnak a tüskefehérje felépítéséhez. A tüskefehérjék jelenléte immunválaszt vált ki.

A vizsgálatok ennél a vakcinánál sem mutattak ki számottevő mellékhatásokat, tehát ez az oltás is biztonságos, és a remények szerint az adagolás tökéletesítésével a hatékonysága is növelhető lesz.

Sinopharm (Pekingi Biológiai Termékek Intézete)

A Sinopharm vakcinát az állami tulajdonban lévő Kína Nemzeti Gyógyszerészeti Csoport és a Pekingi Biológiai Termékek Intézete fejlesztette ki inaktivált koronavírusból, ami a SARS-CoV–2 módosított változatát jelenti, amely nem képes megismétlődni.

December végén a Sinopharm bejelentette, hogy a BBIBP-CorV nevű vakcina a késői stádiumú klinikai vizsgálatok előzetes adatai szerint több mint 79 százalékban hatékony.

2020 nyarán Kína engedélyt adott a Sinopharmnak arra, hogy az építőmunkásokat, diplomatákat és hallgatókat beoltsa két Covid–19 elleni vakcina jelöltjének egyikével, köztük a BBIBP-CorV-vel – írta korábban a Live Science. A társaság elnöke szerint novemberig csaknem egymillióan kapták meg az oltásokat.

Az Egyesült Arab Emírségek szeptemberben engedélyezte a BBIBP-CorV-t sürgősségi felhasználásra, majd decemberben teljes mértékben jóváhagyta az oltást. Bahrein és Kína decemberben teljes mértékben jóváhagyta az oltást.

A vakcinát két adagban adják be, három hét különbséggel.

Sinopharm (Vuhani Biológiai Termékek Intézete)

A Sinopharm második vakcinajelöltje, amelyet a Vuhani Biológiai Termékek Intézete fejlesztett ki, szintén inaktivált koronavírust használ alapul. Az oltást sürgősségi felhasználásra engedélyezték Kínában és az Egyesült Államokban, de hatékonyságáról keveset tudni.

A CanSino Biologics a Pekingi Biotechnológiai Intézettel együttműködve kifejlesztett egy Covid–19 elleni vakcinát egy legyengült adenovírus felhasználásával, amely azonban természetesen embert, nem pedig csimpánzokat fertőz meg. A vakcina késői stádiumú klinikai vizsgálata még mindig folyamatban van, és hatékonysága még nem ismert.

Az oltást egyetlen adagban adják be.

A kínai Sinovac Biotech vállalat vakcinát fejlesztett ki a SARS-CoV–2 inaktivált változatából. A CoronaVac nevű vakcinát két adagban adják be 14 napos különbséggel. Kína júliusban engedélyezte az oltóanyag sürgősségi felhasználását.

A becslések eltérnek arról, hogy a vakcina mennyire véd a koronavírus ellen, és hivatalos becslést még nem adtak ki. Egy brazíliai klinikai vizsgálat azt sugallta, hogy a vakcina körülbelül 78 százalékban hatékony volt a betegek egy kis alcsoportjában, de az összes ember esetében a hatékonyság közelebb állhat a 63 százalékhoz.

Január 11-én két forrás, akik látták a vizsgálat teljes eredményét, arról számoltak be, hogy a vakcina összességében kevesebb, mint 60 százalékos hatékonyságot mutatott a Reuters szerint. Azonban Sao Paulo Butantan orvosbiológiai központja, amely a Sinovaccal partnerségben áll, ezeket a jelentéseket „tisztán spekulatívnak” nevezte.

Bharat Biotech

Az indiai Bharat Biotech vállalat az indiai orvosi kutatási tanáccsal és az országos virológiai intézettel együtt egy inaktivált koronavírusból, Covaxin nevű vakcinát fejlesztett ki – írta a The New York Times.

Az oltást két adagban adják be, négy hét különbséggel. Sürgősségi alkalmazásra engedélyezték Indiában. A hatékonyságról nyilvánosan nem számoltak be.

Szputnyik V (Gamaleya Intézet)

Az orosz egészségügyi minisztérium Gamaleya kutatóközpontja a világ első mesterséges műholdjára hivatkozva, az űrverseny során elindított, Szputnyik V néven koronavírus elleni oltóanyagot dolgozott ki.

A vakcina két közönséges megfázásos vírust, vagyis adenovírust tartalmaz, amelyeket módosítottak, így az emberekben nem replikálódnak; a módosított vírusok olyan géneket is tartalmaznak, amelyek a koronavírus tüskefehérjét kódolják.

Novemberben Oroszország bejelentette, hogy a vakcina több mint 91,4 százalékban hatékony a koronavírus-fertőzés megelőzésében – derül ki a klinikai vizsgálatok korai adataiból. Ugyanebben a hónapban Oroszország tömeges oltási kampány részeként kezdte kínálni az oltást állampolgárainak.

Itt egy összefoglaló az eredeti szövegezéssel, hogy ma a világon mely vakcinák vannak jelen, és milyen hatékonysággal védenek:

Quick guide: COVID-19 vaccines in use and how they work

gloved hands holding syringe, giving injection into a patient's arm
(Image: © Shutterstock)

Editor’s note: This article was last updated at 11:30am on Jan. 15. The original article was posted on Jan. 11.

Dozens of coronavirus vaccines entered clinical trials during 2020, and now, a handful have been authorized for emergency use in various countries — meaning the shots can be administered to the public while their developers continue to collect data on their safety and efficacy. Should they meet all the necessary criteria, these vaccines could be fully approved in the future, and in some places, they already have been.

Here’s a quick guide to the COVID-19 vaccines now in use around the world.

Related: 20 of the worst epidemics and pandemics in history

Pfizer-BioNTech 

The vaccine developed by Pfizer and German biotechnology company BioNTech is 95% effective at preventing COVID-19, a large study found. The vaccine is administered in two doses, given three weeks apart, and it must be stored at minus 94 degrees Fahrenheit (minus 70 degrees Celsius). On Dec. 11, 2020, the Pfizer-BioNTech vaccine became the first COVID-19 vaccine to be authorized for emergency use by the

Several other countries have also authorized the vaccine for emergency use, including the U.K., Argentina, Chile and Singapore, and the European Union followed suit on Dec. 21, The New York Times reported. Bahrain, Canada, Saudi Arabia and Switzerland have fully approved the vaccine.

The shot uses a molecule called mRNA as its base. A molecular cousin of DNA, mRNA contains instructions to build specific proteins; in this case, the mRNA in the vaccine codes for the coronavirus spike protein, a structure that sticks off the virus’s surface and is used to infect human cells. Once inside the body, the vaccine instructs human cells to build this protein, and the immune system learns to recognize and attack it.

Moderna

The vaccine developed by U.S. biotech company Moderna and the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) also uses mRNA as its base and is estimated to be 94.5% effective at preventing COVID-19. Like the Pfizer-BioNTech vaccine, it’s delivered in two doses, but the doses are given four weeks apart, rather than three. Another difference is that the Moderna vaccine can be stored at at minus 4 F (minus 20 C), rather than requiring deep-freezing like the Pfizer shots.

The FDA authorized the Moderna vaccine for emergency use on Dec. 18, and Israel and the European Medicines Agency, an agency of the European Union, both authorized the shots for emergency use in January, according to the Times. Canada fully approved the vaccine on Dec. 23.

Oxford-AstraZeneca

The vaccine developed by Oxford University and pharmaceutical company AstraZeneca is estimated to be about 70% effective at preventing COVID-19 — that said, in clinical trials, adjusting the dose seemed to boost this efficacy.

In people given two full-size doses, spaced 28 days apart, the vaccine was about 62% effective; in those given a half-dose followed by a full dose, the vaccine was 90% effective, according to early analyses. However, clinical trial participants who got half-doses did so by mistake, and some scientists have questioned whether those early results are representative.

The U.K. and Argentina authorized the Oxford-AstraZeneca vaccine for emergency use in late December, and India and Mexico authorized the vaccine for emergency use in January, according to the Times. The shots contain a weakened version of adenovirus, a common cold virus that naturally infects chimpanzees. Scientists modified the virus so it cannot replicate in human cells and then added genes that code for the coronavirus spike protein. Inside the body, the vaccine enters cells and delivers these spike protein genes, which the cells use to build the spike protein itself. The presence of spike proteins triggers an immune response.

White box of Pfizer-BioNTech vaccines being placed in a freezer by two gloved scientists in lab coats

Pfizer-BioNTech vaccines being placed in a freezer at the University Hospital in Brussels, Belgium on December 26, 2020. (Image credit: Nicolas Maeterlinck – Pool#OM/Getty Images)

Sinopharm (Beijing Institute of Biological Products)

Sinopharm, the state-owned China National Pharmaceutical Group, and the Beijing Institute of Biological Products developed a vaccine from an inactivated coronavirus, meaning a modified version of SARS-CoV-2 that cannot replicate. In late December, Sinopharm announced that the vaccine, called BBIBP-CorV, is more than 79% effective, according to preliminary data from late-stage clinical trials — that said, the company has not published said data.

In the summer of 2020, China gave Sinopharm authorization to vaccinate construction workers, diplomats and students with one of its two COVID-19 vaccine candidates, including BBIBP-CorV, Live Science previously reported. Nearly 1 million people had received the vaccines by November, according to the company’s chairman.

The United Arab Emirates authorized BBIBP-CorV for emergency use in September and then fully approved the vaccine in December. Bahrain and China also fully approved the vaccine in December, and Egypt authorized it for emergency use in January 2021, the Times reported. The vaccine is given in two doses spaced three weeks apart.

Sinopharm (Wuhan Institute of Biological Products)

Sinopharm’s second vaccine candidate, developed by the Wuhan Institute of Biological Products, also uses an inactivated coronavirus as its base. The vaccine has been authorized for emergency use in China and the U.A.E., but little is known about its efficacy.

CanSino

CanSino Biologics, in collaboration with the Beijing Institute of Biotechnology, developed a COVID-19 vaccine using a weakened adenovirus, but one that naturally infects humans, not chimpanzees. Late-stage clinical trials with the vaccine are still ongoing, and its efficacy is not yet known. The shot is given in a single dose.

In June 2020, the CanSino vaccine was given approval to be used by China’s military, according to Reuters.

Sinovac

The Chinese company Sinovac Biotech developed a vaccine from an inactivated version of SARS-CoV-2. The vaccine, called CoronaVac, is given in two doses 14 days apart, Live Science previously reported. China authorized the vaccine for emergency use in July.

Estimates vary as to how well the vaccine protects against COVID-19, and an official estimate has not yet been issued. One clinical trial in Brazil suggested that the vaccine was about 78% effective in one small subgroup of patients, but across all people, the efficacy may be closer to 63%, according to Estadão, a Brazilian news outlet.

On Jan. 12, researchers from the Butantan Institute, the biologic research center where the trails were conducted, announced that the efficacy rate is 50.4%, overall, based on the latest data, BBC News reported.

Bharat Biotech

The Indian company Bharat Biotech, along with the Indian Council of Medical Research and the National Institute of Virology developed a vaccine from an inactivated coronavirus, called Covaxin, the Times reported. The vaccine is given in two doses, spaced four weeks apart, and has been authorized for emergency use in India. It’s efficacy has not been publicly reported.

Gamaleya Research Institute

The Russia Ministry of Health’s Gamaleya Research Institute developed a coronavirus vaccine candidate called Sputnik V, in reference to the world’s first artificial satellite, launched during the space raceLive Science previously reported. The vaccine contains two common cold viruses, or adenoviruses, that have been modified so they don’t replicate in humans; the modified viruses also contain genes that code for the coronavirus’s spike protein.

In November, Russia announced that the vaccine is more than 91.4% effective in preventing COVID-19, according to early data from clinical trials. (Full details of the trials have yet to be published in a scientific journal.)

In the same month, Russia began offering the vaccine to its citizens as part of a mass vaccination campaign, according to The New York Times. Russia had already approved the vaccine for limited use in August, when very little data from human trials was available, Live Science previously reported.

Since November, Belarus, Argentina and Serbia have also authorized the vaccine for emergency use, the Times reported. On Jan. 15, Paraguay also authorized the vaccine for emergency use, Reuters reported.

Vector Institute

In October 2020, Russia granted “regulatory approval” to a second vaccine, one developed by the Vector Institute, a Russian biological research center, according to CNBC. The vaccine contains coronavirus peptides, which are small portions of proteins found in the virus. Like Sputnik V, the vaccine earned approval in Russia before large-scale clinical trials had been conducted. As of now, its efficacy is still unknown.

Originally published on Live Science.

Live Science

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...