30.2 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Részletesen a fővárosi tüntetésről – amit még te sem tudtál

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Tüntetést szerveztek Budapesten, a hosszú ideje súlyos szakmai gondokkal küzdő Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása ellen.

Azt akarják, hogy minden maradjon változatlan, továbbra is az Ascher Tamás-Máté Gábor kör irányítsa a magyarországi színészképzést. Mint ismert, az új kuratóriumi elnök Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett. Ezt nem tudják elfogadni a Színművészeti eddigi vezetői, és mintegy pajzsként maguk előtt tartva a diákokat, tiltakozni kezdtek. A baloldali pártok, Gyurcsány Ferenccel az élen, természetesen támogatják őket. A diákok (és persze az őket mozgató tanárok) politikamentességről beszélnek, folyton-folyvást – mindenesetre Karácsony Gergely főpolgármester is ott állt az élőláncban tüntetni, mint azt párttársa, Tordai Bence egy facebook-videón megmutatta. De MSZP- és Momentum-politikusok is kijöttek tüntetni, feltehetően ők is politikamentesen. Mint többször megírtuk: a tüntetés előzménye, hogy néhány tucat diák a hét elején elbarikádozta az egyetem egyik épületét, és csak azt a tanárt engedik be, akit ők akarnak. Vasárnapra élőláncot terveztek, a Színművészeti környékéről a Parlamentig. Mindezt kis turpissággal próbálták megvalósítani.

Élőláncot vagy stafétaszerűséget ígértek, de azért voltak, akik a végéről az elejére mentek, hogy ott bővítsék a sort.

A Mérce nevű internetes oldal közvetítése (fő támogató természetesen Soros György) persze tanulságos volt, gyakran lehetett mosolyogni közben. Például, amikor elmaradhatatlanul tarhálni kezdett a “műsorvezető”, vagy amikor hiányolta a készenléti rendőröket a telinek bajosan nevezhető Kossuth téren. Vagy amikor élőlánc-rekordkísérletről beszélt. Meg gigantikus élőláncról… Finoman fogalmazva, ez enyhe túlzás volt. Sajnos, a nevét nem tudjuk a konferansziénak.

A közvetítésen az is látszott, hogy a koronavírus-veszély ellenére több tüntetőn nem volt maszk. Igaz, a távolságtartást (menet közben) készséggel betartották, hiszen így próbáltak a szervezők nagyobb tömeget láttatni.

A staféta. FOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

A Kossuth téren később egy utcazenészeknél látott hangszóró segítségével koncertszerűség kezdődött. Csak remélhetjük, hogy az éneklő hölgy nem a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. Ellenkező esetben – akaratán kívül is – meglehetősen egyértelműen igazolná a szakma többségének álláspontját: nagy baj van a képzéssel.

Fél hat után néhány perccel egyébként meglehetős összevisszaság van a Kossuth téren, sárgaruhások terelik ide-oda az embereket, közben valamilyen paródiaszámot adott elő a hangosító segítségével egy ismeretlen úr. A szervezők nem voltak elégedettek a produkciójával, egy idő után abbahagyatták vele. Hat körül érte el, úgy tűnik, a zenitjét a rendezvény, a Színművészeti hallgatói önkormányzat vezetőjének a beszédjével. Lényege: minden maradjon úgy, ahogy eddig volt.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnökjelöltje a politikamentesnek nevezett tüntetésen. FOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

Sokkal fontosabb viszont, hogy kizsarolták Upor László rektorhelyettestől a baloldali holdudvar képviselői, hogy ne kezdődjön el hétfőn a tanév. Most úgy néz ki, hogy legalább egy héttel elhalasztják az első órákat. Mint kiderült, Upor Lászlóék nem értesítették fenntartójukat, a kuratóriumot.

origo

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tovább szaporodnak a fizetős parkolózónák a fővárosban

A Hős utcától a Rózsadombon túl, új területeken vezet be fizetős parkolást négy budapesti kerület. Teljesen átalakítja a parkolási...

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok!

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok! Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására megnyílt a lehetőség...

Fellélegezhetnek a katások, új rendelettel segít a kormány

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől...

Biciklivel is érkezhetnek a betegekhez a magyar mentősök – szólj hozzá, mondd el a véleményedet te is!

Kerékpárral közlekedő mentősök teljesíthetnek szolgálatot a fővárosban, tudta meg a Népszava. A legfontosabb - és legérdekesebb hírek itt! Kattints...
facebook