13.9 C
Budapest
2024. február. 26. hétfő

Resperger István: beláthatatlan következményei lennének, ha az ukránok megölnék Vlagyimir Putyint – hanganyag

Dátum:

Megosztás:

Két drón csapódott be a Kreml épületénél szerda hajnalban közölte az orosz elnöki hivatal.

A lehetséges okokról és következményekről Resperger István egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője beszélt az InfoRádió mikrofonja előtt. Bár egyelőre az sem világos, miként juttathattak el az ukránok drónokat az orosz főváros központjába, az ezredes szerint egyre több Oroszország területén végrehajtott támadásról fogunk hallani.

„Ellentámadásra készül Ukrajna, hogy újabb területeket szerezhessen vissza az oroszoktól. Ennek előjele, hogy mélyen az orosz hátországban is különböző célokat támad drónokkal vagy különleges műveleti katonákkal”

– mondta Resperger István ezredes.

A legfrissebb hírek itt!

Emlékeztetett rá, hogy ilyen akciót hajtottak végre nemrégiben például Szevasztopolnál is, a Krím-félsziget egyik olaj- és gáztározója ellen.

Ám hogy a moszkvai Kreml-t is megtámadják, az már nagyon komoly dolog lenne – hangsúlyozta az NKE tanszékvezetője. Azt elég valószínűtlennek tartotta, hogy egy ilyen akcióval megölhetnék Vlagyimir Putyint, hiszen az orosz elnök a világ egyik legvédettebb vezetője, aki nem is a rezidencián tartózkodik, hanem egy védett óvóhelyen van.

Resperger István szerint

az sem világos, miként juttathattak el az ukránok drónokat az orosz főváros központjába.

Korábban a török Bayraktar TB2-es drónokat használták, de ezek túl nagyok ahhoz, hogy az orosz főváros közeléből vesse be azokat egy különleges műveleti csoport. Ezért valószínűleg jóval kisebb, robbanóanyagot is hordozó robotrepülőket használhatott egy kisebb műveleti csoport az akcióhoz.

A legfrissebb hírek itt!

Ukrajna egyébként korábban soha nem ismerte el, hogy katonái oroszországi célpontokat támadnának. Ennek legfőbb oka az, hogy az ilyen akciók vállalásával Kijev is agresszor lenne. Resperger István emlékeztetett rá, hogy az ukránok hivatalosan még a Moszkva cirkáló elsüllyesztését sem vállalták magukra. Mint mondta, a következő napokban egyre gyakrabban fogunk hallani olyan támadásokról, amelyeket orosz politikai, közigazgatási vagy vezetési központok, illetve lőszerraktárak ellen hajtanak majd végre, messze a frontoktól.

„Az ilyen támadások valójában a pszichológiai hadviselés részét képezik.

Azt akarják bizonyítani, hogy már senki nincs biztonságban, még az ellenség fővárosában is tudnak csapást mérni. Ezzel demoralizálják az embereket, elhitetik velük, hogy az ellenség már a kapuik előtt áll” – hangsúlyozta Resperger István.

A katonai szakértő szerint kérdéses lehet, hogy ilyen körülmények között megrendezik-e a hagyományos, győzelem napi felvonulást Moszkvában, és ha igen, hogyan. Más, az ukrán határhoz közeli városban már lemondták a parádét, ám, ha az orosz vezetés kitart a moszkvai díszszemle megtartása mellett – ahogy azt a drónos incidens után is közölte -, akkor azon mindenképpen ott lesz majd Vlagyimir Putyin is, hiszen ő a fegyveres erők főparancsnoka. Persze az elnököt rendkívül szigorúan fogják védeni – tette hozzá. Resperger István ezredes úgy vélte, hogy a központi ünnepséget legfeljebb csak akkor mondanák le, ha közben megindulna az ukránok ellentámadása.

Ugyanakkor az NKE tanára arra is felhívta a figyelmet, hogy

Vlagyimir Putyin „likvidálása” rendkívül súlyos következményekkel járhat.

Hasonlóan ahhoz, mintha az Egyesült Államok elnökét gyilkolná meg egy külföldi ország: az nyilván az eszkalációnak egy igen magas szintje lenne – tette hozzá.

Azt is megemlítette, hogy az ukránok már többször jelezték: nem riadnának vissza attól, hogy orosz területeket is támadjanak és elfoglaljanak. Mindezt azért tennék, hogy a későbbi béketárgyalásokon elcserélhessék azokat az oroszok által megszállt vidékekre. Ehhez egyre több olyan fegyverrel rendelkeznek, amelyekkel mélyen az orosz hátországban is tudnak csapásokat mérni.

A legveszélyesebbek a HIMARS rakéta sorozatvetők, amelyek hetven kilométer távolságra lévő célokat tudnak elpusztítani. De az ukránok kaptak a britektől Storm Shadow alacsony észlelhetőségű robotrepülőgépeket is, ezek mintegy 250 hatótávolságúak. Ilyen eszközökkel Belgorod vagy Kurszk térségben lévő célpontokat is el lehet pusztítani, míg a Krím félszigetnek már 78 százalékát ugyancsak képesek támadni. Az ukránok már veszélyeztetni tudják az orosz hadsereg felvonulási, gyülekezési körleteit, illetve logisztikai oszlopait.

A hagyományos tüzérségük is nagyon veszélyes,

mivel azzal 25-30 kilométeres mélységig képesek pusztítani. A Magyar Honvédségnél is rendszeresített, PzH 2000 önjáró lövegek hatásnövelt lőszereivel pedig akár az 58 kilométerre lévő ellenségre is lecsaphatnak.

A legfrissebb hírek itt!

Az is érdekes kérdés, hogy vajon az orosz területek elleni akcióikat egyeztetik-e a szövetségeseikkel. Resperger István úgy vélte, több példa is azt mutatja, hogy nincs ilyen előzetes tájékoztatás. Amikor egy ukránok által lelőtt orosz rakéta roncsai lengyel terültre zuhantak, megölve két embert, Kijev ugyanúgy nem szólt szövetségeseinek, mint amikor egy drónjuk Magyarországon átrepülve végül Zágrábban csapódott be. Ahogy az ezredes fogalmazott: ezek ugyanúgy az ukránok partizánakciói voltak, mint ahogy a Kreml elleni mostani támadás is az lehetett. Ráadásul a hírszerzés és a diplomácia is sokkal intenzívebb háború idején, mint békeidőben. A vezetők háborús területre való látogatásakor pedig „vadászati tilalom” van – így volt ez akkor is, amikor az amerikai elnök utazott Ukrajnába, illetve amikor Putyin volt Ukrajna területén. Minden ország pontosan tudja ugyanis, milyen eszkaláció következne be ezeknek az embereknek a „kiesése” esetén – jegyezte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

Nyitókép: Photo by Ali Cura/Anadolu Agency via Getty Images

Kapcsolódó hang

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megható pillanatok közepette köszöntötték a világbajnoki hősöket – videó

Kitörő lelkesedéssel és egyedi ajándékokkal várták a DFVE utánpótlás csapatai a világbajnokságon ezüstérmes és olimpiai részvételét kiharcoló női...

Óriási tűz Budapesten, rohantak a helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltók – 15 embert kellett menekíteni..

Tűz volt egy társasházi lakásban Budapest III. kerületében, a Hévízi úton. Az első emeleti lakás nappalijában öt négyzetméteren berendezési tárgyak...

Orosz drón üldözte a német külügyminisztert – videók

Annalena Baerbock német külügyminiszter az orosz–ukrán háború második évfordulóján Ukrajnába látogatott. Odesszában további német támogatást ígért ukrán kollégájának....

Vérfürdő Bécsben: öt nőt öltek meg (18+)

Pénteken összesen öt erőszakos halált halt nő holttestére bukkant a rendőrség Bécsben két helyszínen. Egy 51 éves nő és...