13 C
Budapest
2024. április. 23. kedd
HomeÉletmódÉletmód hírekRésen volt a budapesti főorvos, visszautasította a titkosszolgálat embereinek hálapénzes ajánlatát..

Résen volt a budapesti főorvos, visszautasította a titkosszolgálat embereinek hálapénzes ajánlatát..

Felmerült a gyanú, hogy a budapesti főorvos korrupt és megvesztegethető. A titkosszolgálat rámozdult, megpróbálták csőbe húzni, de nem ment. A nyomozást leállították a főorvos tiszta. Nagy kérdés, honnét van sok orvosbárónak olyan élete, amit az orvosi fizetéséből biztosan nem tudna finanszírozni. Ezt már nem vizsgálja senki.

Tovább ellenőrzik az orvosokat

Folytatják az egészségügyben megkezdett megbízhatósági vizsgálatokat – a döntésről hétfőn tájékoztatta a sajtót a Nemzeti Védelemi Szolgálat (NVSZ). A közlemény szerint az NVSZ egy budapesti kórház szív-, ér- és mellkassebészeti osztályának főorvosával szemben folytatott vizsgálatot.

Megvesztegethetőnek tartották

A szervezet azt közölte, az orvos esetében a vizsgálat elrendelése előzetes kockázatemelés alapján történt, ugyanis nagy volt az esélye annak, hogy megvesztegethetik őt a betegek a betegállományra jogosító hamis orvosi igazolás kiadásának érdekében. A vizsgálat alatt kiderült, hogy a főorvos visszautasította a szolgálat tárgyalótisztjének vesztegetési ajánlatát, ezért befejezték a vizsgálatot vele szemben.

Tiszta az orvos

A közleményt az NVSZ azzal zárja, hogy továbbra is fontosnak tartja a szervezet annak kiemelését, aki a vizsgálat során teljesíti munkaköri kötelességét és elutasítja a felkínált összeget, elutasítva ezzel a vesztegetést.

Sok pénz kockázat nélkül

A hálapénz-hierarchia tetején az intézetvezetők, osztályvezetők és a sztárorvosok vannak, akik úgy rendelkeznek a kórházi műtőkapacitások fölött, mintha az a sajátjuk lenne. Holott a társadalombiztosítás fizeti az eszközöket, az anyagot, az ápolónőt, de még a takarítónőt is. Marketingre sem kell költeniük, hisz teli van betegekkel a kórház. A magas és adózatlan jövedelem biztos, kockázat nincs. Ezt fejeli meg még a beszállítóktól kapott kenőpénz – írta az Indexen korábban Lantos Gabriella, a Róbert Károly Kórház korábbi operatív igazgatója.

Havi 8 millió forintos fizetés

A szakember szerint az orvosbárók közé pár ezer orvos tartozik, az általuk megkeresett hálapénz havonta 1-8 millió forint között van, ami évi 12-100 millió forintos adózatlan jövedelmet jelent fejenként. Az orvosok 20 százaléka viheti haza a hálapénz 80 százalékát, kb. 50 milliárd forintot. A többi orvos osztozik a maradékon, nekik fejenként és évente 1-2 millió forint jut.

Többet keresnek, mint a nyugati orvosok

Az orvosbárók két-háromszor többet keresnek, mint a Nyugat-Európai kollégáik, ott az átlagfizetés évi nettó 25 millió forint körül van. A többség, a hűbéresek nagyon sok munkával ennek kb. a felét-harmadát keresik meg. A fiatal szakorvosok, az elszegényedett vidéken dolgozók és a becsületes szentek a hierarchia alján állva jó, ha ennek a tizedét kapják.

A fiatalok inkább lelépnek

Az orvosok jövedelmét nem a szaktudásuk, hanem a különféle rangsorokban elfoglalt helyük határozza meg. Nem csoda, hogy a fiatalok közül egyre többen már be sem szállnak ebbe a kihalásos alapon működő rendszerbe, külföldre mennek, vagy pályaelhagyó lesz belőlük – mondta az egészségügyi szakértő.

Speciális csapat figyeli az orvosokat

Az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy egy speciális csapat, speciális eszközök bevetésével figyeli március 1-től az orvosokat és a betegeket. A Belügyminisztérium így lép fel a hálapénz ellen, amely bűncselekménynek számít Magyarországon és egy év börtönbüntetéssel járhat.

Titkos információk

A Belügyminisztérium Nemzeti Védelmi Szolgálata eddig szinte kizárólag a fegyveres rendvédelmi szerveinél gyűjtött titkos információkat, így derítve a fel a korrupt vagy bűnöző egyenruhásokat. Ám márciustól a hálapénzeket megkövetelő vagy azt elfogadó orvosok ellen is ezt az elit egységet veti  be a kormány.

Bűncselekmény a hálapénz

Tavaly év végén a Magyar Orvosi Kamara javaslatára a kormány benyújtotta, majd a parlament megszavazta azt a törvény, amely kimondja, hogy január 1-től bűncselekménynek számít a hálapénz. Ez alól kivétel egy körülbelül nyolcezer forintos ajándék, amit kéthavonta lehet elfogadni kezelés után.

Kiemelt kép: illusztráció

budapestkornyeke

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem