13.3 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

Rengeteg a fagyhalál Magyarországon

Dátum:

Megosztás:

November közepére már 25-en hunytak el fagyhalál következtében. A Magyar Szociális Fórum szerint ennek egyik oka az állami gondoskodás hiánya. A rendszerváltás óta egy nagyközségnyi ember halt fagyhalált Magyarországon.

Az elhunytak többsége idős, magányos, beteg ember és fűtetlen lakásában hűlt ki. Egy részük otthon hunyt el, másokat kórházba szállítottak, de már nem tudtak rajtuk segíteni – ismertette a részleteket a Magyar Szociális Fórum alapítója. Simó Endre kiemelte: elég 5-10 fok ahhoz, hogy egy legyengült, idős, beteg szervezet felmondja a szolgálatot, és bekövetkezzen a helyrehozhatatlan.

Elmondta: az áldozatok között nemcsak idős emberek voltak, olyanokat is elragadott a fagy, akik a szabad ég alatt éjszakáztak. A tragédiák oka szerinte a hideg mellett a szétzilált szociális háló.

Úgy látja, a hajléktalanságot egy év alatt fel lehetne számolni kellő politikai akarattal. Emellett meg kellene erősíteni az idősek gondozását szolgáló hálót, ezzel kiküszöbölni a fagyhalál egyik fő okát. A másik fő ok szerinte a lakhatás hiánya, az, hogy sokan kerülnek az utcára olykor családostól, és a gyerekeket állami gondozásba veszik. Emlékeztetett arra, hogy követelték, iktassák az alaptörvénybe a lakhatási jogot, ám ez nem történt meg.

A Magyar Szociális Fórum alapítója szerint a korábbi mérséklődés után három éve megint emelkedik a fagy miatt elhunytak száma.

Tavaly 210 áldozatot szedett a hideg.

Kiemelte, az egymásra odafigyeléssel, a szolidaritással életet lehet menteni.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Rengeteg a fagyhalál

A hang itt érhető el!

Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Tinik előtt végzett önkielégítést az ismert festőművész – Érthetetlen, miért nem vették őrizetbe B. Tamást (18+)

Hátborzongató, da sajnos, igaz történés: A városszerte ismert hobó festőművészből órák alatt közellenséggé vált B. Tamás Nagykőrösön, ahol...

Egyre nagyobb a baj a Gazprommal: veszélyben az utolsó, Magyarországra tartó gázvezeték is – Megszólalt a külügy..

A Gazprom belengette, hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra tartó gázvezetékét is. A Gazprom belengette hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra...

Úgy néz ki, mégis lesz karácsonyi vásár Budapesten

Elvi hozzájárulását adta a belváros önkormányzata a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megrendezésére az Advent Bazilika esemény szervezőinek, miután...

Putyin az ukránokra küldi a világ legbrutálisabb harcosát: a másfélmázsás legenda beáll a hadseregbe

Igazi politikai nagyágyút, az ökölvívás nehézsúlyú orosz világbajnokát is besorozza Oroszország katonának az Ukrajna ellen vívott háborúban. A boksztörténelem...