4.7 C
Budapest
2023. január. 31. kedd

Rendőrgyilkosságok Magyarországon: döbbenetes módon vesztettünk el a minket védelmezőket – Mutatjuk a legszívszorítóbb eseteket – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

Az egész országot sokként érte, amikor csütörtök éjjel egy rendőri igazoltatás tragédiába torkollott. Sz. Szilárd egy XI. kerületi társasházban tört rá a szomszédaira, majd az igazoltatás során több rendőrt is megsebesítetett, amelyek egyike nem élte túl a támadást.

A Blikk most összegyűjtötte az elmúlt évtizedek magyar rendőrgyilkosságait.

Ahogy médiánk is megírta, a férfi őrjöngve támadt rá a hatóságokra a budai oldalon lévő Lecke utcában.

A támadó, akit igazi „szteroidbombaként” jellemeztek a környéken lakók – erről itt írtunk bővebben –, három rendőrt szúrt meg a késével: egyiküket, a 29 éves Baumann Péter főtörzsörmertert olyan súlyan megsebesítette, hogy az a kórházba szállítása közben életét vesztette.

Magyarországon ritka, ám nem példa nélküli, hogy egy rendőrt meggyilkolnak. Megtörtént, hogy hungarista terrorista ölt rendőrt, az ezredforduló előtt pedig az is előfordult, hogy a saját fegyverével lőttek le valakit, vagy éppen agyonvertek, mi több, lefejeztek egy rendőrt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, legutóbb három éve, 2020 karácsonyán történt hasonló eset. Akkor Lingvai Péter őrmesterért aggódott az egész ország: őt egy újpesti házban fenyegetőző férfi támadta meg, s életveszélyesen megsebesítette. A járőrtársa volt, aki végül lelőtte az ámokfutót. A megsebesített rendőr önmagának hívta ki a mentőt:

Ömlik belőlem a vér… én ezt nem fogom túlélni…

– mondta a diszpécserszolgálatnak. Szerencsére felgyógyult életveszélyes sérüléseiből.

További bűnügyi hírek, erőszakos bűnesetek, képek, videók, részletek..

A férfi tavaly a Budapesti Zsaruk podcastben felidézte az akkor történteket. A felvételt itt tudja megtekinteni:

Szintén túlélte az a három rendőr is, akikre három éve Erdőkertesen támadt rá egy polgárőr. Az elkövetőt épp egy kórházi vizsgálatról szállították el, amikor kést rántott a hatóság embereire, attól félve, hogy elmegyógyintézetbe viszik őt. A megtámadott rendőrök azóta felépültek, újra dolgoznak, az ügyben pedig nemrég született ítélet.

A bőnyi horror

Utoljára 2016-ban történt rendőrgyilkosság. Az év októberében a Győr vármegyei Bőny községben a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) hungarista szervezet egyik alapítójánál, Győrkös Istvánnál engedély nélkül volt gépgarabély. A férfit terrorista bűncselekménnyel gyanúsították, nem véletlenül: aznap többször is rálőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda két munkatársára, akik épp házkutatást akartak nála tartani. Az egyik golyó végzett Pálvölgyi Péter őrnaggyal.

Kiderült, a terrorista támadó az orosz titkosszolgálattal állhatott kapcsolatban, s jókora fegyverarzenált halmozott fel. Az MNA-nál a rendőrök több mint harminc lőfegyvert, több ezer lőszert, lőfegyverdarabot, valamint az egyik vádlottnál csaknem egy kilogramm robbanóanyagot találtak.

A terroristacsoport arról volt ismert, hogy zsidók és bevándorlók ellen keltett gyűlöletet, utóbbiak ellen még támadásra is készültek.

Győrkös Istvánt, a hungarista csoport vezérét első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték / Fotó: Blikk/Varga ImreGyőrkös Istvánt, a hungarista csoport vezérét első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték / Fotó: Blikk/Varga Imre

Győrköst életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a rendőrgyilkosság miatt. Az utolsó szó jogán a bíróságon azt mondta, nem ő adta le a halálos lövést.

További bűnügyi hírek, erőszakos bűnesetek, képek, videók, részletek..

A Hummer-ügy

2012-ben szintén sokkolta a közvéleményt a Hummer-ügyként elhíresült rendőrgyilkosság. Ahogy médiánk akkor megírta, a gyilkosságot egy osztrák férfi, Thomas B. követte el Apátfalván. Az illető egy Hummer terepjárójával leszorított az útról egy trafipaxos járművet, majd szándékosan halálra gázolta az őt megállítani akaró motoros járőrt, Kenéz Imre törzszászlóst.

A zászlós kollégája, Eleven István a helyszínen megtört szavakkal azt mondta, az alosztályvezető néhány perccel azt követőenn ért a településre, hogy a luxusterepjárót vezető férfi halálra gázolta Kenézt.

A rendőrmotoros a karjai között halt meg.

A támadót elítélték tettéért, később pedig a börtönnaplójából kiderült, hogy őt is megviselte, amit tett. Az elsőfokú ítélet után döntött úgy, hogy öngyilkos akar lenni.

Kenéz Imrét posztumusz rendőr hadnaggyál léptették elő / Fotó: Blikk/police.huKenéz Imrét posztumusz rendőr hadnaggyál léptették elő / Fotó: Blikk/police.hu

A férfit végül 15 év börtönbüntetésre írtélték. A bíróságon az utolsó szó jogán bocsánatot kért az elhunyt rendőr családjától, barátnőjétől.

További bűnügyi hírek, erőszakos bűnesetek, képek, videók, részletek..

Az alsóörsi ámokfutó

Ugyancsak mély nyomot hagyott a közvéleményben a 2010. augusztusában Alsóörsön történt ámokfutás is. Az áldozat ebben az esetben Gamauf János rendőr volt, akire egy gépkocsi ellenőrzése közben egy másik autóból többször is rálőttek. A 29 éves főtörzsörmester és az igazoltatott autóban ülő, 21 éves fiú is életét vesztette a lövésektől.

Sz. Bálint végzett a rendőrrel / Fotó: police.huSz. Bálint végzett a rendőrrel / Fotó: police.hu

A lövöldöző férfi autóját és a mellette az ő holttestét néhány órával később egy erdős területen, Alsóörs és Felsőörs között találták meg.

A támadó öngyilkos lett

A tragédia után az áldozatokra egy focimeccs során emlékeztek a helyiek.

Ki volt a tettes?

A rendőrgyilkos Sz. Bálint volt, akiről kiderült, hogy Svájcban tartalékos katonaként szolgált, a fegyverhasználat a kisujjában volt. A gyilkosság pillanatában három pisztoly és egy gépkarabély volt nála, amiket engedéllyel tartott magánál. Ezeket az autójában találták meg. Ám a fegyvereket a háromezer darab lőszerrel együtt már engedély nélkül hozta be Magyarországra.

A részletes nyomozás során derítettek fényt a hatóságok arra, miért követhette el embertelen tettét a támadó. A férfi rendszeresen járt haza Magyarországra, a nyarak nagyobb részét itthon töltötte. Lazább ismertségi köre volt, zárt életet élt. A gyilkosság évének elején kirúgták az állásából, továbbá meghalt egy közeli nőismerőse, s a baráti kapcsolatai is romlottak… végül mindezek vezethettek odáig, hogy torzult a személyisége, ami miatt végül fegyverhez nyúlt. Ezt a feltételezést több feljegyzés, naplóbejegyzés is megerősítette.

Gyilkosság a pályaudvaron

Még ugyanebben az évben, 2010 nyarán történt egy másik rendőrgyilkosság is. Az áldozat a harmincéves Radovic Dusán zászlós volt Budapesten. Egy közúti ellenőrzés elől menekülő autós gázolta őt halálra a Keleti pályaudvarnál. A sajtó is részletesen tudósított a temetéséről, ahol a család mellett ezerötszáz rendőr, a teljes rendőri vezérkar és Pintér Sándor belügyminiszter is megjelent.

Szívbemarkoló volt, amint a szertartás végén díszsortűz dördült, majd két helikopter szállt el a temető felett. A harmincéves rendőrt a belügyminiszter hősi halottnak nyilvánította, illetve főhadnaggyá léptette elő, akárcsak a pénteken elhunyt Baumann Pétert.

További bűnügyi hírek, erőszakos bűnesetek, képek, videók, részletek..

Az elmúlt évtizedek során még számos rendőrgyilkosság rázta meg az országot. Ezeket összegyűtjve mutatjuk!

  • 2001. július 28. – Gödöllőn egy autós halálra gázolta az őt igazoltatni akaró Kiss Tamás rendőr őrmestert.
  • 2003. május 13. – A főváros II. kerületében Engel József ki akarta rabolni a világhírű harmonikaművészt, Tabányi Istvánt. A rendőrség kiérkezett az ingatlanhoz, Engel közelről többször rálőtt Borsos József rendőr századosra, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.
  • 2004. szeptember 25. – Családi konfliktus miatt lőtt rá egy rendőrre Salgótarjánban egy férfi sörétes vadászfegyverével. A rendőr a kórházban belehalt sérüléseibe.
  • 2008. február 11. – Esztergomban egy családi viszályhoz riasztott rendőr járőrre lőtt rá egy 56 éves férfi engedély nélkül tartott pisztolyával. A rendőrök egyike, Borbély Zoltán zászlós a helyszínen meghalt.
  • (via Blikk/rtl.hu)

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Elfelejtette összefogni köntösét Szőke Zsuzsi, mielőtt magát fotózta – kép

Meglepően merész fotót mutatott magáról a TV2 sztárja, Szőke Zsuzsi, akit a Dancing with the Starsból ismert meg...

Az MTVA fegyveres biztonsági őrei a földön húzták Varju Lászlót – a DK kifogásolja, hogy Varju Lászlót marasztalta el a bíróság..

Bűnösnek mondta ki a bíróság a DK-s Varju Lászlót garázdaságban és a választás rendje elleni bűntettben „A Varju László...

Ekkor lesz vége a háborúnak és ennyi veszteség lesz a szembenálló feleknél – a mesterséges inetlligencia válaszol..

Kérdésünkre „válaszolva” a ChatGPT felidézte a háború okait, körüljárta a putyini Oroszország végét, valamint azt is, hogy Ukrajna...

Magyarországot nem szállít fegyvereket Ukrajnának, ás most már Csehország és Szerbia sem.. – videó

Szerbia és Csehország sem küld fegyvert a háborúban részt vevő országoknak – szögezték le az ország vezetői egy...