12.2 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Rendkívüli: véget ért a recesszió Magyarországon

Dátum:

Megosztás:

Egy év után véget ért a technikai recesszió a magyar gazdaságban, miután a harmadik negyedévben eljött a várva várt felpattanás.

Bekövetkezett a hónapok óta várt fordulat a magyar gazdaságban. A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggel közölt adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2023 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt.

Ezzel tehát véget ért a tavaly év közepe óta tartó recesszió.

A Világgazdaság által előzőleg megkérdezett elemzők éves alapon stagnálást, negyedéves bázison pedig 1,2 százalékos növekedést vártak, tehát az adat enyhén rosszabb lett a vártnál. Ugyanakkor érdemes lesz megvárni a december elsején kijövő részletes adatokat, amelyekből pontosan kiderül, hogy az egyes nemzetgazdasági ágak miképp járultak hozzá a GDP alukáláshoz. Főleg azért is, mert általában a szolgáltatások értékét nehéz felbecsülni, nem véletlenül szokta rendre utólag korrigálni az adatokat a statisztikai hivatal.

Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A KSH annyit azért elárult, hogy a gazdasági teljesítmény csökkenésében az ipar és a piaci szolgáltatások, utóbbin belül főként a kereskedelem, illetve a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet.

A csökkenést a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte

– állapítják meg, hozzátéve, hogy a szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése.

Egy évig tartott a recesszió Magyarországon

Hasonló negyedéves bővülésre utoljára 2022 második negyedévében került sor, az akkori 1,1 százalékos negyedéves bővülés óta nagyot fordult a világ, a felrobbanó energiaárak, majd a begyűrűző infláció mellett a jegybank keresletszűkítő lépései is megtették a hatásukat: a harmadik és negyedik negyedévben is negyedéves alapon 1,1, majd 0,2 százalékkal csökkent a GDP, miközben az éves kiigazított index 3,9 százalékra, majd az év végén 0,5 százalékra lassult. Az idei második negyedévben aztán már mindenki a felpattanást és a recesszió végét várta, ehhez képest negatív meglepetést okozott, hogy stagnált a kibocsátás (utólag korrigálta az adatot a KSH 0,3 százalékos mínuszról), éves alapon pedig 2,2 recesszióba csúsztunk.

A GDP negyedévenkénti volumenváltozása 2023. III. negyedév
 

Az éves növekedésre minimális az esély, ez a minimálbér-tárgyalásokat is befolyásolja

A mostani harmadik negyedéves adattal a GDP idén 1,2 százalékos mínuszban van. Bár a kormány először 1,5 százalékos növekedésre számított, ezt már a második negyedéves adatok után elengedte. Először Orbán Viktor beszélt plusz nullás növekedésről, majd nemrégiben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is inkább 0 és 1 százalék közötti recesszió esélyét latolgatta, ami egyébként összhangban van a Világgazdaság által megkérdezett elemzők 0,4 százalékos GDP-csökkenést váró előrejelzésével.

Mindennek pedig már csak a jövő évi minimálbér-tárgyalások miatt is komoly jelentősége van. A munkaadók, köztük főként a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége ugyanis köti az ebet a karóhoz, hogy ha idén recesszióba csúszunk éves szinten is, akkor nem írja alá azt a bérmegállapodást, ami jövőre a minimálbér esetében 15 százalékos, a garantált bérminimum esetén 10 százalékos emelést tartalmaz. Nagy kérdés tehát, hogy a friss adatot hogyan értékelik a munkaadói szervezetek.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este Sandra Bullock egyik utolsó filmjét vetítjük, a 2021-ben bemutatott megható drámát – Megbocsáthatatlan – videó

Teljes film magyarul: Megbocsáthatatlan Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you for...

Messi hatalmas botrányt okozott azzal, hogy nem lépett pályára sérülten – videó

Ez a legjobban a kínai focirajongóknak fájt! Videó Hirmagazin.eu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert megoperálták, az operáció sikerült – videó

A rehabilitáció időszakában a parlamentben és a kormányüléseken Panyi Miklós államtitkár és miniszterhelyettes látja el a feladatait. Rövid közleményt...