9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Rendkívüli járványhullám Németországban: tarol a Pirola

Dátum:

Megosztás:

Az elmúlt egy hétben szinte egyetlen nap sem múlt el anélkül, hogy a német egészségügyi miniszter ne figyelmeztetett volna a párhuzamosan terjedő járványok veszélyére. Karl Lauterbach most újabb felhívást tett közzé, miután a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet (RKI) rendkívüli fertőzési hullámot jelzett.

Koronavírus, influenza és egyéb felső légúti megbetegedések – tünetek alapján, főként az első napokban, megkülönböztetni is alig lehet őket. Az RKI legfrissebb heti jelentésében arról számolt be, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint szerte az országban 7,9 millió ember dőlt ágynak különböző megfázásos, illetve fertőzési tünetek miatt.

Az intézet szerint továbbra is koronavírusé a domináló szerep, de észrevehetően zárkózik fel az influenza is. Ebből a szempontból különösen aggasztó, hogy a szakemberek szerint az influenzahullám még csak a kezdeti szakaszban van, az elmúlt egy hétben azonban megduplázódott az influenzás esetek száma.

Az adatokból kitűnt, hogy ugyancsak az elmúlt hét napban csaknem 27 ezer koronavírus-megbetegedést regisztráltak. Feltételezések szerint hasonló méretű lehet a be nem jelentett esetek száma.

A miniszterrel együtt több tekintélyes egészségügyi szakember szólított fel a maszkviselésre, különös tekintettel a zárt helyiségekre, valamint a tömegközlekedési eszközökre. Szinte állandóan ismételt felhívás az is, hogy az emberek – különös tekintettel a krónikus megbetegedések által érintett kockázati csoportokra, valamint az idősebb generációkra – fontolják meg mind a koronavírus, mind az influenza elleni oltás akár egyidejű beadását.

Korábbi beszámolók szerint az ország rendelkezik megfelelő mennyiségű oltóanyaggal, amelyek hatékonyak a a koronavírus legújabb változata ellen. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy jelenleg a koronavírus 24 különböző változata terjed az országban.

A Frankfurter Rundschau által megszólaltatott immunológus szerint a különböző fertőzések drasztikus növekedése nem annak a jele, hogy legyengült volna a lakosság immunrendszere. A szakember szerint az ok valójában az, hogy

a lakosság egyre több kórokozóval szembesül, és ezért többen fertőződnek meg.

Az RKI ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy koronavírus-fertőzés növekedése elsősorban annak a változatnak „köszönhető”, amely jelenleg a Covid-esetek többségét okozza. Ez pedig az Ausztriában is rohamosan terjedő úgynevezett Pirola-altípus, amely kiszorította az eddigi Eris változatot. Az altípust figyelemmel kíséri az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is, mert az eddigi változatokkal ellentétben a Pirola az eddig főkét jellemző orrfolyás, a fejfájás és a torokgyulladás mellett más tünetekkel rendelkezik.

A Pirola jelenleg domináns Németországban, az RKI szerint a fertőzések 49 százalékát okozza. Várható további gyors terjedése is, különös tekintettel arra, hogy az emberek többsége már nem folyamodik teszthez, ha megfázásos tünetek jelentkeznek.

Hivatalos adatok szerint Németországban eddig csak mintegy hárommillió ember oltatta be magát az omikron XBB.1.5 invariánshoz adaptált vakcinával. A miniszter ezt a számot rendkívül „kiábrándítónak” nevezte. Megerősítette, hogy a rendelkezésre álló adatokon alapuló számítások a fertőzés újabb hullámra utalnak. Ez azt jelentheti, hogy hét nap alatt százezer lakosra több mint 1700 új fertőzés juthat.

Egy napokkal ezelőtti interjúban a miniszter fokozott maszkviselést sürgetett, a zárt ünnepségek elkerülése mellett emelt szót, és hangsúlyozta home office fokozottabb alkalmazását. Hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt tesztelésre, illetve védőoltásra van szükség.

Forrás

SKYTINGMAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...