13.9 C
Budapest
2024. február. 26. hétfő

Rendkívül ritka bombát találtak Tatabányán

Dátum:

Megosztás:

Rendkívül ritka, 148 éves gránát került elő egy régészeti feltárás során Tatabányán.

„Tatabányáról, az Ipari Park területéről érkezett bejelentés alakulatunk tűzszerész ügyeletére a közelmúltban. A régészeti munkák előkészítése során – az ott dolgozók feltételezése szerint – egy robbanóeszközre bukkantak. A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok egy, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 cm-es rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt. A gránát különlegessége, hogy korszakában a legmodernebb tüzérségi rendszerhez (tábori ágyú a lövegmozdonnyal, lőszerszállító kocsi) tartozott” – olvasható az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred közösségi oldalán közzétett bejegyzésben.

Mint írják, az eszközök megalkotója a világhírű Báró Franz Ritter von Uchatius a korszak egyik legkiemelkedőbb hadmérnöke volt, aki az új tüzérségi rendszerrel évtizedekre megalapozta az osztrák-magyar tüzérség fejlődésének irányát.Az ágyú, amelyből a most előkerült gránátot kilőtték, egy olyan hátultöltős, huzagolt tüzérségi eszköz volt, amely az Osztrák-Magyar Monarchiában elsőként felelt meg mind a vele szemben támasztott tartóssági, mind pedig az alkalmazhatósági követelményeknek.Sikere akkora volt, hogy 1875-ben még a New York Times is beszámolt róla. Érdekessége, hogy az Uchatius által megálmodott ágyú bronzból készült, amely az öntött acél legjobb tulajdonságaival is rendelkezett, így az anyag a feltalálójától az acélbronz nevet kapta.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Új kínai autómárka – Előzés a selyemúton – Omoda 5 menetpróba – képek

Leánykori nevén Chery, a formája bevállalós, és nem akarja a vevőre erőltetni a zöld jövőt: az Omoda 5...

Megható pillanatok közepette köszöntötték a világbajnoki hősöket – videó

Kitörő lelkesedéssel és egyedi ajándékokkal várták a DFVE utánpótlás csapatai a világbajnokságon ezüstérmes és olimpiai részvételét kiharcoló női...

Óriási tűz Budapesten, rohantak a helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltók – 15 embert kellett menekíteni..

Tűz volt egy társasházi lakásban Budapest III. kerületében, a Hévízi úton. Az első emeleti lakás nappalijában öt négyzetméteren berendezési tárgyak...

Orosz drón üldözte a német külügyminisztert – videók

Annalena Baerbock német külügyminiszter az orosz–ukrán háború második évfordulóján Ukrajnába látogatott. Odesszában további német támogatást ígért ukrán kollégájának....