0.6 C
Budapest
2023. december. 7. csütörtök

Rejtő Jenő klasszikusának és Noé bárkájának miniszobra bukkant fel Budapest utcáin

Dátum:

Megosztás:

A szokásosnál jóval nagyobb alkotás a Tizennégy karátos autó című regény névadóját ábrázolja, egy közeli játszótér pedig az özönvizet egyedül túlélt hajó másával gazdagodott.

Kolodko Mihály munkái az elmúlt években igazi vérfrissítést hoztak Budapestnek: alig néhány centiméteres szobrai – így a Széll Kálmán téri Mekk Elek, a Főkukac, a Columbóra váró Halott mókus, vagy a Várból Pest felé néző kockásfülű nyúl – nem csak a városlakók, de a turisták kedvenceivé váltak, ma pedig megkerülhetetlenek.

A negyvenegy éves, Ungváron élő alkotó idén már három szoborral, a Dunakorzón megbújó Lufikutyával, a Batthyány térnél lévő Rubik-kockával, illetve a Jászai Mari térnél elhelyezett, a Simpson család egy tagját ábrázoló Magyar sárgával tette még boldogabbá a rejtett szépségeket keresőket, tíz nappal ezelőtt az Instagramon közzétett videóját látva azonban egyértelművé vált, hogy az alkotó szakít az apróságokkal, hiszen legújabb munkája egy több mint fél méter hosszan nyújtózó autó lesz:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kolodko Mihály (@kolodkomini) on Aug 18, 2019 at 6:46am PDT

Az aranyozott ablakokat kapott jármű augusztus 26-án stílszerűen az alkotó autójának csomagtartójában indult el Budapest felé, hogy elnyerje végre végső helyét – Kolodko erről külön videót is mutatott –, tegnap óta pedig már közterületen áll.

A röviddel szerda éjfél előtt megjelent, alig pár másodperces képsoron egy íves téglákból álló virágágyás széle látszik, a poszt alatti kommentelők pedig azonnal a pontos helyszín megtalálásán kezdtek dolgozni:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kolodko Mihály (@kolodkomini) on Aug 27, 2019 at 1:41pm PDT

Némiképp talán sportszerűtlen előnnyel indulva nekünk sikerült elsőként megtalálni az élőben még lenyűgözőbb szobrot:

a Magyar Színház bejáratával szemben álló térplasztika, a bitumen maszkok tucatjaiból álló Folyamat (Hetesi Attila, 2015) szomszédságában.

Az autót a kép jobb szélén kell keresnünk. A szerző felvétele.

A helyválasztás nem véletlen, hiszen a színház mellett nyújtózó rövid utca a XX. század legnépszerűbb magyar regényíróinak egyike, Rejtő Jenő (1905-1943) nevét viseli, a szobor pedig egyik legismertebb műve, a P. Howard álnéven írt

A tizennégy karátos autó névadó járműve.

A szerző felvétele.

A szerző légiósregényeinek sorában kiemelkedő helyet betöltő mű főszereplője Gorcsev Iván, aki miután makaón elnyerte a fizikai Nobel-díjat, és dúsgazdaggá vált, beleszeret egy gazdag francia férfi, Gustave Laboux lányába, sőt, el akarja venni feleségül. Az apának egyetlen kikötése van ez ellen: Gorcsevnek előbb be kell lépnie a francia idegenlégióba. Ez természetesen meg is történik, de a főhős nyakig belekeveredik az apa gondjaiba, és megpróbál segíteni neki, visszaszerezve az ellopott Alfa Romeóját, ami kétharmad részben tizennégy karátos aranyból készült.

A szerző felvétele.

A nikkellel befuttatott fényszórók, a sebességváltó, a lökhárító, az alváz abroncsa, a hamutartók és kilincsek színaranyból készültek. A legkitűnőbb motort építették be, de nagy súlya miatt még így is gyengének bizonyult a fék, és csak lecsökkent sebességre volt képes.

– írja a regényben Rejtő, akinek szavait Kolodko nem szó szerint vette, hiszen az alkotásán az autó ablaküvegei, illetve az első és hátsó lámpák kaptak arany színt, de ez a lényegen természetesen semmit sem változtat.

A szerző felvétele.

A maszksor ellentétes oldalán, az író nevét 2001. októbere óta viselő utca nyitányánál egyébként egy jókora kőtömb is helyet kapott, így mától elmondhatjuk, hogy Rejtő Jenő az első magyar alkotó, akinek alig néhány méteres körön belül két – sőt, a kis teresedésre néző, 6. számot viselő szülőházának falán lévő emléktáblával együtt három – emléket is állítottak.

A szerző felvétele.

Kolodko Instagram-fiókján ugyan még nincs nyoma, de minden esély megvan arra, hogy a mai napon nem csak egy, de rögtön két új apró alkotással is gazdagodott a hetedik kerület, hiszen az Állatorvostudományi Egyetem egy híján száznegyven éve folyamatosan bővülő kampuszától néhány lépésnyire, a Bethlen Gábor tér néhány éve megszületett játszóterének sarkán a Bibliából jól ismert Noé bárkájának apró mása bukkant fel:

A szerző felvétele.

A korábbi években elhelyezett szobrok méretét követő, a fák felőli oldalán színes üvegablakokat rejtő bárkán sajnos nem látszanak az állatok, csak a hajó, illetve az annak bejáratához vezető hosszú rámpa, de a mű a kissé más módon ugyan, de szintén állatokat mentő egyetem közelében való elhelyezése hibátlan ötlet.

A szerző felvétele.

Reméljük, egyik szobor nem jut majd ugyanarra a sorsra, mint Mekk Mester és a Duna-parton álló tank, melyekből egy-egy példányt már meglovasítottak, így a művésznek pótolnia kellett őket.

24

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Tökéletes célpont 2 – videó

A második részben is folytatódik az embervadászat. Ezúttal Burma dzsungeleiben és Thaiföldön. A visszavonult harcmûvész Wes Baylor (Scott Adkins),...

Videóra vettek egy horrorisztikus keddi gázolást Solymáron, keresik a sofőrt

A német rendszámú BMW-s sérült kocsival, fékezés nélkül hajtott tovább. A rendőrség a lakosság segítségét kéri. Két embert gázolt...

A babérlevél antioxidánsként segíti a vesék egészségét

Napjainkban is sokan használnak a húsételek készítésekor, sütésekor babérlevelet. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon sok előnnyel...

Konyhai- és háztartási gépeket adományoztak rászorulóknak! Nemes cselekedet, köszönjük a rászorulók nevében is!

Nélkülöző családok juthatnak a mindennapi életet megkönnyítő készülékekhez Budapest, 2023. december 6. – Konyhai kisgépeket adományozott a Sencor magyarországi...