Hirmagazin.eu
Főoldal » Régi meggybefőttek alakítják a piacot
Gazdaság

Régi meggybefőttek alakítják a piacot

hirmagazin 2015 06 15 103348

Megy a kötélhúzás, mennyi legyen az ipari meggy ára. A termelők úgy érzik, a feldolgozók, a kereskedők határozzák meg alapvetően az árakat. A feldolgozók szerint viszont egyrészt a tavalyi készletek nyomják a piacot, másrészt csökkent a német piac érdeklődése a magyar meggy iránt.

A korai fajták szedésével elkezdődött a meggyszezon az országban. Az ország meggytermésének több mint egyharmadát adó Szabolcs Szatmár- Bereg megyében a tavalyinál 20-25 százalékkal kisebb a termés.

Nem megy

Az ipari meggy ára még nem alakult ki. Az egyik feldolgozócég, a Gloster Kft. ügyvezetője, Kegye László a Hajnal-tájnak azt mondta, még nem zárultak le a késztermék eladásaikról folytatott üzleti tárgyalások, ezért arra sem tud válaszolni, mennyi lesz a meggy ára.

Indul a meggyszezon – Hajnal-táj

A cégvezető hozzátette, a magozott meggybefőtt eladási számai jelentősen visszaestek a korábbi évek forgalmához képest. Mindez, úgy véli, logikátlan, mert úgy csökkent idehaza és a jelentős exportpiacnak számító Németországban is a magyar meggy iránti kereslet, hogy az árak a korábbinál lényegesen alacsonyabbak voltak. A feldolgozócég vezetője szerint az elsőre kissé érthetetlen jelenség mögött minden bizonnyal a fogyasztói szokások változása húzódik meg.

MTI Fotó: Németh György

Túl sok befőtt maradt tavalyról

Kegye László azt is hangsúlyozta, hogy a tavalyról, tavaly előttről megmaradt készletek igen jelentősen befolyásolják az idei felvásárlási árakat. Bódi Mihály, a Hajdúdorogi Bocskai Növénytermesztési Kft. ügyvezetője a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, korábban az ipari meggyet jó áron tudták értékesíteni.

Idén azonban – miközben az ipari meggy előállításának önköltsége kilónként nagyjából 100 forint – a várható felvásárlási árról azt hallották, 60 forint körül alakulhat. Tavaly ez 82 forint volt, így már második éve lenne veszteséges az ipari meggy termesztése.

Szárral többet ér

A hajdúdorogi gazdaságban ezért most átálltak az étkezési meggyre, amelyet kézzel kell leszedni, hogy a gyümölcsön rajta maradjon a szárra, így az olcsóbb gépi rázásos technikát mellőzniük kell. A kézzel betakarított meggyet, amelynek önköltsége 150 forint, jelenleg Romániába tudják eladni 200-250 forint közötti áron.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Nem szedik a meggyet?

Csizmadia József mátészalkai gazdálkodó szerint az is lehet, hogy a konzervgyárak idén nem tartanak igényt meggyre, és azért nyomják le nagyon a felvásárlási árakat, hogy a termelők le se szedjék a gyümölcsöt. A termelő azt mondta, bár az ipari meggy árát is alapvetően a piac befolyásolja, az azonban, hogy a konzervgyárak tulajdonosai mit gondolnak arról, lehet-e még „nyesni egyet a paraszton”, az ő lelkiismeretükön múlik.

Aggódó mátészalkai meggytermelő – Hajnal-táj

Elvették az üzletet az összefogástól, akik kimaradtak belőle

Schöffer Péter, a Magyar Meggytermelők Szövetségének alelnöke azt nyilatkozta, az idei szezon úgy indult, hogy a gazdák egy része elhatározta, összefog, ezért megalakították a Magyar Meggyért Nonprofit Kft-t. A cél a közös értékesítés, amely érdekében külföldi partnerekkel tárgyaltak, és egészen jó árban sikerült megegyezni velük – de csak szóban.

Az ipari meggyet 70 eurócentért, azaz több mint 200 forintért vásárolták volna, ám amikor a papírok aláírására sor került volna, a lengyel partner visszalépett. Az európai árutőzsdéken ugyanis megjelent két magyar cég, amely kialkudott ár alá ígért – 20 eurócentért, azaz 60-70 forintért kínálták a meggyet.

Schöffer Péter úgy fogalmazott, számára rejtély, miért jó valakinek, ha olcsóbban adja el az áruját, mint amennyit külföldön egyébként megadnának érte.

Összefogtak a meggytermelők – Hajnal-táj

Hasonló hírek

A NAV már hozzá is látott az szja-visszatérítések előkészítéséhez

Géza

Kósa: 224 milliárdból fejlesztik Szolnokot

Géza

Ő a legnagyobb adós – 13,6 milliárd forinttal tartozik a NAV-nak

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....