6.9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Rárontott a vihar az országra, több mint 120 kilométer/órával tombolt a szupercella

Dátum:

Megosztás:

A nyugati, délnyugati határ felől érkező heves zivatarokat, szupercellákat kiadós felhőszakadás, 3-5 centiméteres jégeső, valamint akár 110 kilométer/órás szélvihar kísérheti.

A heves zivatarok veszélye miatt négy vármegyére adtak ki figyelmeztetést a meteorológusok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este kiadta a harmadfokú, piros figyelmeztetést zivatarok miatt négy vármegyére. Heves zivatarok lehetnek Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében. Mint írták, a zivatarokat kísérő szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent.

A Baranya vármegyei Bólyon hurrikán szerű vihar tombolt, amelyről felvétel is készült. A videón jól látható, hogy a nagy erejű szél a fákat is csavargatja.

A Metfigyelő Facebook-oldalán egy képet is megosztottak a szintén Baranya vármegyei Drávafokról, ahol már akkora átmérőjű jég esett, amely már kárt is okozhat. De a közeli Sellyén is hasonló nagyságú jégesőről számoltak be. Nagycsányon pedig a dinnyetermést is megrongálta a jég.

Metkép.hu tájékoztatása szerint Pécs környékére a szupercella orkán erejű, 126 kilométer/órás széllel csapott le, ahol tojás méretű jégeső is esett. A heves zivatarok a térségben egy villanyoszlopot is kettétörtek.

MeteoMecsek arról számolt be, hogy Pogánytól Szalántáig légzuhatag okozott hatalmas károkat. Hatalmas fákat, és villanyoszlopokat döntött ki a vihar. Mint írják, a kár jelentős.

Az éjszakai órákban kelet felé terjednek a zivatarok, majd hajnaltól csökken a számuk vagy megszűnnek. Szombaton a nap első felében csak elvétve (főként az északkeleti tájakon) lehet zivatar, majd várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól nyugat felől ismét egyre több helyen alakulhatnak ki, – kelet felé mozgó –, zivatarok a péntekihez hasonló kísérőjelenségekkel. Elsősorban délnyugaton alakulhatnak ki heves zivatarok, amelyeket 90 kilométer/órás széllökések és 2-4 centiméteres jégeső kísérhet.

Két óra alatt hetven bejelentés

Nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók a károk felszámolásán Baranya vármegyében, amelynek főleg a déli részén viharos szél és jégeső kíséretében vonultak végig heves zivatarok – közölte a katasztrófavédelem.

Péntek este két óra alatt több mint hetven bejelentés érkezett a tűzoltókhoz, a legtöbb fakidőlések és letört ágak miatt. Vezetékek szakadtak le, villanyoszlopok dőltek ki, lakóházak tetőszerkezetei rongálódtak meg az ítéletidőben.

Pécsen az Erika utcát teljesen elzárta egy kidőlt fa, a Varsány utcában egy tízemeletes házban folyt be a víz a lift mellett, a Fagyal utcában árvízként hömpölygött az esővíz. Kölkedről és Harkányból főleg fakidőlések miatt telefonáltak a lakosok.

Marócsán és Csányoszrón tojásméretű jég esett a bejelentések szerint, a jégeső sok ház tetejét verte szét vagy rongálta meg. Drávafokról a polgármester kért segítséget, miután a hatalmas jégesőben több ház teje összetört.

Bólyon és Hiricsen ugyancsak több ház tetejét bontotta meg a vihar. Sátorhelyen sok fa dőlt ki, és több tetőt rongált meg a vihar, a kis településen szinte mindenki érintett – áll a közleményben.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Rendőreink ismét a drónok segítségével tetemes közlekedési szabálysértést tudtak felderíteni..

A berettyóújfalui rendőrök összehangolt közlekedési akciót tartottak a 42-es és a 47-es főúton. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai a 42-es...

Az újjáépített Bucsára rá sem lehet ismerni

Ukrajna 22 megyéjében 600 ezer emberhez jut el a magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítsége. Az elnök-igazgató Lehel László az...

Átadták Alekszej Navalnij holttestét az édesanyjának

Az orosz ellenzéki vezető a távoli sarkvidéki Szalehárd város börtönében kilenc nappal ezelőtt váratlanul halt meg. Navalnij özvegye, Julija...

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...