30.8 C
Budapest
2022. június. 26. vasárnap

Rajzanak a molyok, lombveszteséget okoznak a levélbarkók

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A szárazság miatt a növénybetegségek – a lisztharmat kivételével – továbbra sem terjednek, egyre több kártevő miatt kell azonban beavatkozni.

Levéltetvek, levélbolhák, levélbarkók, molyok adnak most feladatot a gyümölcsösökben és a szőlőben – növényvédelmi előrejelzés 19. hét.

Az elmúlt időszak időjárását továbbra is a tartós és egyre súlyosbodó szárazság jellemezte. A nappali hőmérséklet az évszaknak megfelelően általában 15-20 °C körül mozgott, de éjszakánként csak néhány fokra voltunk a talaj menti fagyoktól. Sokat sütött a nap, ami a virágzó növények számára kedvező feltételeket teremtett a beporzáshoz. A szárazság miatt a betegségek megjelenése és terjedése a lisztharmatgombák kivételével továbbra sem időszerű, ahhoz valamennyi csapadékra lenne szükség, viszont egyre több kártevő okoz beavatkozást igénylő növényvédelmi problémát.Az almafalisztharmat most még elsősorban primer fertőzés formájában van jelen, főként az arra érzékeny fajtákon. A fertőzés a hajtások 2-5%-át érinti,

de ez a mérték is elegendő lehet a másodlagos hajtásfertőzés elindításához párás és meleg időjárás esetén.

A levélpirosító almafa-levéltetű lecsengőben van, friss fertőzés már nem tapasztalható. Helyette feljövőben a zöld almafa-levéltetű, mely jelenleg a hajtások 2%-án fertőz, illetve már takácsatkákat is megfigyelhetünk a levelek mintegy 5%-án. Elhanyagolt és idős gyümölcsösökben látványosa terjed a vértetű, már a fiatal hajtások közelében is megfigyelhetők friss, vattaszerű tünetek a fákon.

A fák elvirágzása után azonnal radikális beavatkozás szükséges, máskülönben kezelhetetlenné válik a fertőzés.

Körtén most még nincs varasodásra utaló tünet, de helyette szórványosan, főként kiskertekben már látni körterozsdát és a körtelevél-gubacsatka levéltüneteit. A körte-levélbolha minden fejlődési alakja megfigyelhető, mellette látványos tüneteket okoz a hajtáshervasztó darázs is.

Levélbarkó kártétele dión, Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Csonthéjas gyümölcsű fáinkon az őszibarack tafrinás levélfodrosodása már nem produkál friss tüneteket, de érzékeny fajtákon 20% körüli a hajtásfertőzés nagysága. A barackmoly okozta hajtáscsúcs-elhalás mértéke mintegy 15%-ra tehető. Őszibarackon, kajszin és szilván a levéltetvek egy hét alatt a szórványos fertőzésből nagy kolóniákká szaporodtak föl a hajtások 2-10%-án. Meggyen a száraz idő ellenére már 1-2%-ban fertőzi a hajtásokat a monília, de csapadék esetén súlyosbodás várható, illetve más csonthéjasokon is megjelennek a betegség tünetei. 

Dión a lassú fakadás ellenére helyenként látványos, védekezésre okot adó lombveszteséget okoznak a levélbarkók.

Mellettük már várható a szemölcsös és nemezes gubacsatka első tüneteinek megjelenése.

Szőlőben a tripszekből a sárga ragacsos fogólapok heti fogása 14-16 darab, de az arasznyi hajtásokon már jól láthatók a szőlőben károsító levél- és gubacsatkák tünetei. A feromoncsapdák már fogják a tarka szőlőmoly első egyedeit, a háromnaponkénti fogás 8 darab csapdánként.

A fajspecifikus feromoncsapdák most legnagyobb tömegben a keleti gyümölcsmoly lepkéit fogják, de növekvő egyedszámban repülnek a csapdákba az almamoly hímjei is. A levélaknázó molyok repülése viszont most csökkenő tendenciát mutat. A májusi cserebogár ivararány-kiegyenlítődése megtörtént, itt az ideje a kártevő elleni védekezésnek.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Phyllobius oblongus almán
Kertészet és Szőlészet, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Órák kérdése, és hivatalosan fizetésképtelen lehet Oroszország

Órák választhatják el Oroszországot a fizetésképtelenségtől, amely már a háború kitörése óta fenyegeti Moszkvát – írja a Bloomberg. Vasárnap este...

Élőhírek Ukrajnából – youtube videó

Robbanások a Rivne régióban található Sarnyban: halottak és súlyosan megsérültek. Három ember meghalt, négyen - a kórházban, ketten...

Ingyen nyaraltat 3200 családot Mészáros Lőrinc: 200 millió forintot jótékonykodik el

A nehéz helyzetben élő családok megsegítésére, amelyben évek óta élen járnak a magyar tulajdonú Mészáros Csoport cégei. A korábbi...

Afganisztánban hatalmas földrengés volt, ezrek haltak meg, tízezrek váltak hajléktalanná, és senki nem segít nekik.. – Hol itt az igazság?

Németország egymilliárd euróval segíti az ukrán költségvetést, de ha úgy vesszük, az egész világ segít Ukrajnának, de az...