10.9 C
Budapest
2023. március. 26. vasárnap

Rabok harcolnak a kaliforniai pokolban

Dátum:

Megosztás:

Bárki átlagos tűzoltóknak nézné első ránézésre a kaliforniai tűzvész megfékezésén dolgozó csapatot. Narancssárga tűzálló ruhájukban, a hátukon hordágyat cipelő férfiak a tűzvész frontvonalában küzdenek az emberek és a természet megmentéséért. Láncfűrésszel vágnak utat maguknak az erdőben, de valójában nem hivatásos tűzoltók – börtönlakók, akik önként jelentkeztek az életmentő munkára.

 A VICE News csapata Santa Rosa természetvédelmi táborának vezetőjével és tagjaival készített riportot. A város rendőrsége a tűzvész kitörése óta folyamatosan tölti fel a megrázó felvételeket a közösségi médiára, de arról csak kevesen beszélnek, hogy az életmentés nem lenne olyan hatékony, ha nem dolgozna a helyszínen négyezer rab, akik közül sokan évek óta először érezhetik úgy, hogy újra a társadalom részeseivé váltak. Közülük sokan most végeznek először olyan munkát, amellyel másokon segíthetnek, ami kulcsfontosságú tényező lehet jövőbeli rehabilitációjukban. Sok rab azt mondta, örül, hogy elvégezte a tűzoltói vizsgát, és szabadulása után azonnal jelentkezik a tűzoltóságnál.
Az átlagos tűzoltókhoz hasonlóan a raboknak is hosszú napokat kell eltölteniük a felperzselt kaliforniai területeken. Általában napi 8 órát dolgoznak, de az extrém körülmények miatt az elmúlt héten 24 órás műszakokat is rájuk osztottak. Volt olyan nap, amikor a rabok három napon keresztül, megállás nélkül dolgoztak.
(MTI/AP/Kent Porter/The Press Democrat)

A tűzoltás a fogvatartottak legjobb lehetősége a pénzkeresésre. Naponta két dollárt kapnak, majd minden munkával töltött óra után plusz egy dollárt. A börtönök is előszeretettel küldik a rabokat ilyen táborokba, hiszen a tűzoltóként dolgozó elítéltek munkájukkal évente százmillió dollárral gazdagítják az intézmények költségvetését. A börtönökben óránként csupán negyed dollárt vagy kicsit több mint egy dollárt lehet keresni, ezért rengetegen jelentkeznek a környezetvédelmi csoportokhoz.

A programban nem vehetnek részt olyan rabok, akik erőszakos bűncselekmények miatt töltik büntetésüket.

Mintegy négyezer rab a frontvonalban

A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal a Los Angeles-i tűzoltósággal együtt egy olyan programot fejlesztett ki, ami a büntetés-végrehajtási intézet közreműködésével összesen negyvenhárom, felnőtt rabokat alkalmazó tábort működtet országszerte. A védelmi táborokban részt vevő rabok az erdő karbantartásával próbálják megvédeni a lakosságot és a természetet: helyreállítják a túraútvonalakat, megtisztítják az árvízcsatornákat, és levágják a bokrok és a fák elszáradt ágait. Körülbelül háromezer-nyolcszáz rab vesz részt a programban, akik az erdőben, rácsok és kerítések nélkül, korábbi lakhelyükhöz képest viszonylag szabadon élnek.

A rabokat azért hívják frontvonali tűzoltóknak, mert az ő feladatuk a tűzvész terjedésének megakadályozása, igazából meg kell előzniük a tüzeket. A legtöbb esetben a tűzvész és a veszélyeztetett otthonok között dolgoznak azon, hogy elszigeteljék a lakott területeket a lángoktól.

Miután kiválasztják a rabokat, a szerencsés csoportok kéthetes felkészülésen vesznek részt, ahol edzéseket tartanak és megtanítják nekik a tűzoltó szakma alapvető módszereit. Riasztás esetén 12-14 fős csoportokban vezénylik ki őket egy tűzoltóparancsnok irányításával.

A rabok alapvető feladatokat látnak el, nem végeznek olyan mentést, amit a televízióban mutatnának, helikopteres akcióknál sem vetik be őket. A rabok jelenleg 15 helyszínen segítenek a Kaliforniában pusztító tűzvész megfékezésében.

Forrás: hirado.hu / VICE News / CNN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tragédia Angyalföldön: álmában gyújtották fel a 20 éves férfit

Megdöbbentő részletekről számolt be egy szemtanú. A tűzoltók adták át a mentősöknek azt az összeégett 20 éves férfit, aki...

Van élet a halál után? A halálból visszajött emberek mesélnek, milyen a túlvilág

A halálból visszatért emberek mesélik el tapasztalataikat. Fény egy sötét alagút végén, szeretteink hangja, angyalok kórusa. Még az átkozottak...

Sarkvidéki hideg jön, elfagyhat a termés

Akár 15 fokot is csökkenhet a hőmérséklet. Sarkvidéki hideg érkezik a jövő héten, akár 15 fokot is csökkenhet a...

Itt a bejelentés a drámai mozgósításról

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az orosz hadsereg létszámának 1,5 millió főre való növelését szorgalmazza. A politikus...