21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Rablógyilkosság, majd fogolyszökés – 35 év fegyház lett az eredménye

Dátum:

Megosztás:

35 évre szigorították a sopronkőhidai szökevény büntetését. A férfi januárban szökött meg a börtönből, miután már első fokon is életfogytiglant kapott egy kisnánai nő meggyilkolásáért. Azt tervezte, két rendőrt és egy járókelőt is megöl, hogy végleg eltűnhessen. Egyik bűntársa is szökevényként lett ismert.

Képünk illusztráció. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Öt éve már, hogy megölték az idős asszonyt Kisnánán. Két férfit mondott ki a bíróság bűnösnek első fokon. Volt egy harmadik társuk is, ám ő nem ment el a bíróságra meghallgatni a végső ítéletet arról, hogy mennyit kell majd ülnie.

Magára hagyták a félholtra vert idős nőt

A Mátrában megbúvó, Heves megyei faluban mindenki ismerte a 78 éves áldozatot, aki korábban a vegyesboltot vitte. 2012. október 12-ről 13-ra virradó éjszaka a vádlott és az élettársa, valamint a tárgyalásról távol maradt tettestársa a hátsó kerten keresztül bejutott az egyedül élő asszony házába. A férfi volt az, aki a zajra felriadó áldozatot ütni kezdte egy karószerű bottal. Eközben a többiek feltúrták a házat az értékei után. A férfi akkor sem hagyta abba a brutális bántalmazást, amikor az idős nő a földre került. Végül a banda magára hagyta a haldokló asszonyt, és némi készpénzzel, az arany ékszerekkel és egy mobiltelefonnal távozott.

A kép illusztráció.
Kép: HáziPatika.com

Nem akarta egyedül elvinni a balhét

A férfit hamar elfogták a rendőrök: a nyomozók bemérték, amikor bekapcsolta az elrabolt telefonkészüléket. Eleinte csak őt vádolták a különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett gyilkossággal. A férfi először mindent tagadott, és kitartott egészen az utolsó pillanatig. Két évvel később, a tárgyalássorozat végén mégis kipakolt. Azt mondta, megijedt a börtöntől, és nem akarja egyedül elvinni a balhét. Részletesen elmesélt mindent a bírónak, és megnevezte a cinkosait is.

Megijedt az örökös rabságtól

A Debreceni Ítélőtáblán magas fokú biztonsági intézkedések mellett hirdettek jogerős ítéletet, ennek a szigorúságnak nyomós indoka volt: az elmúlt évtizedek két legsúlyosabb fogolyszökését a banda két férfitagja követte el.

Először a férfi próbálta visszaszerezni önkényesen elvett szabadságát, még 2012 decemberében. A Gyorskocsi utcai fogdából szállították volna Nagykátára kihallgatásra, de útközben rátámadt a bilincsét meglazító rendőrre. Elvette annak fegyverét is, és bár megpróbálta lelőni a járőrt, nem sikerült, mivel a pisztoly kibiztosított állapotban volt.

Sokkal ördögibb tervet szőtt

A két rendőr ennek köszönheti az életét. Végül a másik járőr szerelte le a vádlottat és háromszor rálőtt. Az elszabadult fegyencet kórházba szállították, túlélte a lövöldözést. Később kiderült a terve, még ennél is szörnyűbb volt: egy harmadik személyt is megölt volna, majd felgyújtotta volna a rendőrautót. Azt akarta elhitetni, hogy ő maga is áldozat lett, hogy ne keressék.

A kép illusztráció.
Kép: infoPápa

Megpattant az egyik legszigorúbban őrzött fegyházból

A kisnánai rablógyilkosság másik elkövetője, a tettestárs egy hónappal ezelőtt, idén januárban sokallt be az évtizedekre szóló rabságtól. Az egyik legszigorúbban őrzött fegyházból, Sopronkőhidáról szökött meg. Feltehetően egy áruszállító kocsival jutott ki a börtönből. Végül a néhány utcával odébb lévő temetőben találtak rá fél nappal később, a sírkövek között bujkált.

A fogolyszökés miatt a börtön 5 hivatásos munkatársát felfüggesztették, a Kékfény úgy tudja, büntetőeljárás indult a mulasztások miatt.

Szigorították a büntetésüket másodfokon

A sopronkőhidai szökevény az elsőfokú ítélethez képest 10 évvel többet, 35 évet kapott a hidegvérrel elkövetett kisnánai rablógyilkosságért. A szökési kísérletért járó büntetés ebben még nincs benne. A társait az utolsó pillanatban feldobó gyilkosból bűnsegéd lett, amiért jóval enyhébb büntetés jár, a férfi jogerősen 16 évet kapott. A rendőrgyilkosság kísérletéért és a fogolyszökésért további 14 évet ítéltek meg neki. A banda női tagja, aki zsákmány után kutatott, 14 év múlva lehet újra szabad.

Forrás: Duna Kékfény

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...