18.6 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

Putyin köszöni az olajembargót, vagyis ugyanannyi olajért most több pénzt kaphat, miközben a nyugati államok csak drágábban vehetnek máshol, és ami biztosan kell, az orosz urán! Az nem lett listás!

Dátum:

Megosztás:

Gazdasági szankciók sora lépett életbe és továbbiak lógnak a levegőben Moszkva ellen azzal a céllal, hogy a nyugati államok elvágják a bevételektől Oroszországot, így gátolva a háború további finanszírozását. Ám a piaci bizonytalanság okozta magas olaj- és gázárak most éppen jól jönnek az orosz energiaszektornak. Nagyobb érvágás lenne az uránszállítmányokat visszautasítani, de az még erősebben csapna vissza a döntés meghozóira.

Még több külföldi hír

Noha az olaj- és gázszállítások továbbra is zavartalanok, a szankciók kiterjesztésének eshetősége felfelé srófolja az energiaárakat a tőzsdéken, így az áremelkedés Oroszországnak többletbevételt, Európának pedig többletköltséget okoz, valamint teret ad a spekulációnak. A szankciók, illetve azok lebegtetése tehát kontraproduktív, és ebben több európai uniós ország vezetése egyetért, ahogyan abban is, hogy az embargós intézkedések nem veszélyeztethetik az energiaellátást.

Igaz, hogy a pénteki uniós csúcsot követően Orbán Viktor kijelenthette, hogy a szankciók nem érintik az olaj- és a gázellátás területét, a miniszterelnök Versailles-ból küldött üzenetét már szombaton megtorpedózta az Európai Bizottság az immár hatodik szankciócsomag-tervezetével. Mivel ennek részletei nem ismertek, félő, hogy az így fenntartott bizonytalanság az energiapiacokon további áremelkedésekhez vezet.

Még több külföldi hír

Az áremelkedés pedig igencsak kedvez Moszkvának, és a helyzet kialakulásához az Egyesült Államok múlt heti döntése is nagyban hozzájárult. Joe Biden elnök bejelentése, amely szerint az USA a jövőben nem vesz át orosz olajat és földgázt, messze nem rengeti meg a világ harmadik legnagyobb olajexportőrét. Várhatóan ugyanis különösebb fennakadás nélkül képes lesz máshová értékesíteni a jelenlegi, energiahiányos piaci körülmények között, mégpedig a szokásosnál jóval magasabb áron.

Vagyis ugyanannyi olajért most több pénzt kaphat Moszkva, miközben a nyugati államok beszerzéseit szintén drágítják az elmúlt hét gazdaságpolitikai folyamatai.

Ha pedig arra gondolnánk, hogy az egyes orosz bankoknak a SWIFT-rendszerről való letiltása a pénzáramlást az energiakereskedelemben komolyan gátolná, az igazság az, hogy kétségtelenül kellemetlenséget okozhat, de valójában leánybankokon és leányvállalatokon keresztül, több lépésben, de viszonylag könnyen megoldható a nemzetközi fizetés továbbra is.

Még több külföldi hír

De mennyi olajról és gázról is van szó pontosan? A tavalyi adatok alapján 3,4 és 3,5 százalékos arányban támaszkodott az Egyesült Államok az orosz importra az összes szénhidrogén-behozatalon belül, vagyis ezt a mennyiséget várhatóan nem lesz nehéz pótolnia akár dél-amerikai forrásból, akár saját termelésének megemelésével.

Figyelemre méltó, hogy a tiltott energiapiaci termékek közé nem került be az urán, Oroszország egyik legfontosabb exportterméke.

Ennek oka érthető, hiszen az Egyesült Államok áramigényének ötödét atomerőművekben állítják elő, ilyen mértékű ellátási hiányt pedig nem lehet kockáztatni. Az Egyesült Államok éves uránszükségletének 46 százalékát Oroszország (16 százalékkal) és két szövetségese, Üzbegisztán (nyolc százalékkal) és Kazahsztán (22 százalékkal) biztosította a 2020-as adatok szerint. Kanada szintén 22 százalékkal járult hozzá az USA uránellátásához, míg Ausztrália 11, Namíbia öt százaléknyit nyújtott, miközben öt másik ország és a belföldi termelés összesen hozott 14 százalékot. Azt viszont érdemes kiemelni, hogy

 mindezen források közül az oroszországi a legolcsóbb, vagyis a kiadások emelkedésével járna ennek kiiktatása az Egyesült Államokban.

Még több külföldi hír

Államcsődöt jósol a Morgan Stanley. Komoly fejtörést okozhat Oroszországnak, hogy április 15-én két államkötvény hozamának kifizetése is esedékessé válik, a Morgan Stanley elemzői szerint pedig ezt képtelen lesz kifizetni. Ha nem sikerül Oroszországnak törlesztenie, és a bíróságok is jóváhagyják a hitelezők követelését, rátehetik a kezüket a szankciók miatt külföldön befagyasztott orosz vagyonelemekre, például a valutatartalékokra.

Kép: Borítókép: A szankciók lebegtetése kontraproduktív, mivel végsőroron Oroszországnak többletbevételt, Európának pedig többletköltséget okozhatnak (Fotó: Europress/AFP)

Nyitókép: Hirmagazihn.eu

magyarnemzet nyomán,

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe – két magyarázat lehet

Az Északi Áramlat 2 vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője tájékoztatott. Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van:...

Elindult a népszámlálás, a kérdőív valósághű kitöltése mindenki számára kötelező, de nyerhetsz is vele!

Október 1–16. között online kérdezik meg az embereket. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik 16-ig nem adtak...

Kiderült: Varga Irén az egyik legdrágább előadó Magyarországon!

A Ripost régóta próbálja kideríteni, hogy mennyiért is vállal egy-egy haknit Varga Irén. Most elkapott a lap egy hivatalos...

35 postát zárnak be a fővárosban

A Magyar Posta 35, „alacsony forgalmú” budapesti posta bezárásáról döntött. Az állami vállalat a „háború és az elhibázott...